Dostupni linkovi

Hongkong: Muškarac preminuo od posledica udarca u glavu


Protest u Hongkongu
Protest u Hongkongu

Jedan muškarac je preminuo u Hongkongu nakon što je pogođen u glavu tokom sukoba vladinih pristalica i demonstranata, prenosi BBC. Vlada je saopštila da je 70-godišnji čistač bio na pauzi za ručak u sredu, kada su ga pogodili "teški predmeti bačeni od strane maskiranih demonstranata".

Sedamdesetogodišnjak je pogođen u glavu tokom protesta u hongkonškom pograničnom gradu Šeung Šui. Video za koji se pretpostavlja da je snimak incidenta prikazuje dve grupe ljudi koje bacaju cigle jedna na drugu, a zatim čoveka kako pada na zemlju nakon što ga je jedna od njih pogodila u glavu. Policijski nadzornik rekao je za novinare medijske kuće SCMP da čistač nije učestvovao u neredima, već je "samo fotografisao na mestu događaja“. Umro je u četvrtak u bolnici.

A ministarka pravde Tereza ​Čeng povređena je u Londonu, nakon što su joj se rugali demonstranti, saopštila je kineska ambasada. Kina je oštro osudila incident i pozvala na temeljnu istragu.

Čeng je bila u Londonu kako bi promovisala Hongkong kao središte za rešavanje sporova. Na video snimku prikazano je kako korača kada ju je opkolila grupa demonstranata. Neki su držali znakove i uzvikivali „ubica“ i Čeng je završila na zemlji.

Vratila se na noge i uz pratnju nastavila dalje bez vidljivih znakova povreda, preneo je AFP. U saopštenju kineske ambasade u Velikoj Britaniji navodi se da je Čeng gurnuta na zemlju i zadobila povredu ruke. U izveštaju se navodi da je incident pokazao da "nasilni počinioci" sada sprovode svoje nasilje u inostranstvu. Londonska metropolitanska policija rekla je BBC-u da istražuje navode o napadu i da nije izvršeno nikakvo hapšenje. "Ženu koja je zadobila povredu ruke je odvela u bolnicu londonska Služba hitne pomoći. U toku je istraga kako bi se utvrdile pune okolnosti", kaže se u saopštenju.

U Hongkongu je ove sedmice došlo do eskalacije nasilja, intenzivnim uličnim sukobima, nasilnim sukobima na univerzitetima i flashmob protestima u vreme ručka. U ponedeljak je policajac pucao čoveku u torzo, jedan muškarac je zapaljen dok se svađao sa antivladinim demonstrantima, a pre nedelju dana, Alek Chov, 22-godišnji student, umro je nakon što je pao sa zgrade tokom policijske akcije.

XS
SM
MD
LG