Dostupni linkovi

Očevo priznanje jezivog ubistva sina šokiralo Iran


Iranski režiser Babak Horamdin
Iranski režiser Babak Horamdin

Par u Iranu navodno je priznao da je uspavao i raskomadao muževljevog odraslog sina i potom ostatke tala bacio u kante za smeće zapadno od Teherana, u jezivom slučaju koji je šokirao zemlju, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Hapšenje 81-godišnjeg Akbara Horamdina i njegove supruge zbog ubistva 47-godišnjeg Haramdinovog sina, filmskog autora Babaka, dovelo je do priznanja da su ubili i nestalu ćerku i zeta.

Te tragedije ukazale su na teške porodične zločine naizgled podstaknute shvatanjem časti i seksualne pripadnosti u iranskom društvu, kao i na zakone koji slabe zaštitu potencijalnih žrtava od nasilja zakonskih staratelja.

Stariji Horamdin navodno je istakao "moralnu iskvarenost" svoje dece i naznačio da bi ubili i dvoje preživele braće i sestara da nisu uhapšeni.

Šahram Mokri, koji je svojevremeno predavao Babaku Horamdin u iranskom Društvu mladih kinematografa, rekao je da su protivrečnosti groznih zločina i spoljašnja normalnost porodice Horamdin zgrozili mnoge Irance.

"Ljudi vide sličnosti između sebe i likova umešanih u ovaj slučaj", rekao je Mokri za poluzvaničnu novinsku agenciju ISNA.

Bez kajanja

Lokalni izveštaji kažu da roditelji nisu izrazili kajanje zbog ubistava.

"Nemam grižu savesti ni za jedno (od ubistava)", rekao je Horamdin novinarima u videu snimku koji su objavile iranske novinske agencije, dodajući: "Oni koje sam ubio bili su veoma moralno iskvareni."

Njegova supruga je rekla da su zajedno planirali ubistva sina, ćerku i zeta.

"Uopšte nisam tužna, mnogo sam patila zbog njih", rekla je ona. "Oboje smo (planirali)."

"Moj muž je to rekao, a ja sam rekla OK", dodala je ona.

Babak Horamdin je ubijen u porodičnoj kući u teheranskom stambenom bloku Ekbatan, objavili su iranski mediji.

Njegov otac je rekao da su sina prvo uspavali tabletama za spavanje. Kazao da je njegov sin bio polusvestan i da je morao da mu zaveže noge pertlom s čizme pre nego što ga je ubo u grudi. Par je potom odneo telo sina u kupatilo gde su ga raskomadali i spakovali u kofer i nekoliko torbi koje su kasnije bacili u kraju.

Policija je pozvana kada su 16. maja pronađeni posmrtni ostaci.

Unakaženo telo Horamdina identifikovano je preko otisaka prstiju.

Roditelji su navodno priznali ubistvo pošto je policija otišla u njihovu kuću i pronašla dokaze zločina.

Horamdin je rekao da su se često svađali sa sinom, docentom koji je nekoliko godina živeo u Londonu pre nego što se vratio u Teheran. Otac je rekao da on i njegova supruga nisu imali dan mira zbog sinovljevog "uznemiravanja".

On je, prema izveštajima, takođe rekao da je pre tri godine ubio ćerku Arezu, navodeći da je bila pokvarena, da je koristila droge i dovodila mladića kući. Horamdin je naveo da je poznanicima rekao da se Arezu preselila u Tursku.

Takođe je navodno priznao da je ubio zeta, za koga je rekao da je prodavao drogu, otprilike pre deset godina uz pomoć ćerke Areze i supruge.

Predsednik krivičnog suda u Teheranu rekao je da su tri ubistva izvršena na sličan način, preneo je dnevni list Hamšahri.

Oba roditelja su u pritvoru dok traje istraga.

Tri šokantna ubistva

Navodi o hladnokrvnim Horamdinovim ubistvima pojavili su se posle ubistva mladog gej Iranca ranije ovog meseca.

Dvadesetogodišnji Alireza Fazeli Monfared očajavao je zbog poteškoća s kojima se suočavao zbog svoje seksualne orijentacije i pripremao se da pobegne iz rodnog Irana u Tursku.

Navodno su ga ubili članovi porodice pre nego što je mogao da ode iz jugozapadne provincije Huzestan pošto su ga optužili da je obeščastio porodicu.

Polubrat i rođaci navodno su ubili Monfareda i bacili njegovo telo pre nego što su majci rekli gde da ga pronađe.

Pre manje od godinu dana, u još jednom slučaju koji je privukao pažnju, 14-godišnjoj devojčici je njen besni otac odsekao glavu pošto je pokušala da pobegne s dečkom.

Otac Romine Ašrafi navodno se, pre nego što je odsekao glavu ćerki, konsultovao s advokatom da bi saznao kakva ga kazna čeka.

Ona je, prema izveštajima, pokušala da pobegne sa svojim dečkom pre nego što ju je uhapsila policija i vratila porodici.

Blage kazne za očeve koji ubijaju svoju decu

Iran je među vodećim zemljama u svetu po pogubljenjima za zločine od ubistava do trgovine drogom ili zločine protiv države.

Takođe rutinski izriče oštre kazne za seksualne prekršaje i homoseksualnost.

Međutim, islamski zakoni koji se sprovode u Iranu sugerišu da bi Horamdin mogao da dobije samo tri godine zatvora zbog ubistva sina i ćerke.

On je izuzet iz onoga što je u Iranu poznato kao zakon "odmazde", odnosno smrtne kazne, jer se prema iranskom islamskom kaznenom zakonu očevi i dedovi smatraju zakonskim starateljima.

Ali, ako bude osuđen je za ubistvo zeta, mogao bi da dobije smrtnu kaznu, rekao je za Radio Farda RSE-a advokat iz Teherana Mohamad Hosein Aghasi.

Aghasi je rekao da će ako neko podnese tužbu za ubistvo zeta i traži odmazdu, bračni par verovatno biti osuđen na smrtnu kaznu ukoliko bude proglašen krivim.

Šef psihijatrijskog odeljenja Generalnog direktorata za sudsku medicinu provincije Teheran Mehdi Saberi rekao je da stručnjaci još nisu utvrdili mentalni status navodnih ubica.

On je rekao je da su muž i žena bili na početnom ispitivanju, ali da su potrebna dodatna ispitivanja da bi se utvrdilo njihovo psihološko stanje.

Roditelji Babak Horamdina na ispitivanju, Teheran, maj 2021.
Roditelji Babak Horamdina na ispitivanju, Teheran, maj 2021.

Sociolog Mostafa Eghlima rekao je za Radio Farda da bi trebalo utvrditi razloge za jezivo ubistvo kako bi se u budućnosti sprečila takva dela.

"Kažu: Ubij ga. Šta će to rešiti? Stvorili smo ove ljude, oni nisu (rođene) ubice. To nam je podsetnik da vidimo da je pogrešno ono što smo uradili da neki mogu doći do takve tačke", rekao je Eghlima.

Teheranski psihijatar Hesam Firuzi sugerisao je da bi patrijarhalno ponašanje u iranskim porodicama moglo biti odjek zvaničnih praksi u vezi s javnim pogubljenjima i drugim oštrim kaznama, kao i notorno netransparentnog sudskog sistema.

"Kada (lideri) izriču kazne bez javnih suđenja, pogubljuju građane ili ubijaju nekoliko stotina ljudi, otac koji pati od poremećaja ličnosti može poverovati da ima isto pravo", rekao je Firuzi za Radio Farda.

Žaljenje na društvenim medijima

Mnogi Iranci – uključujući nekoliko bivših Horamdinovih studenata i prijatelja izrazili su žalost na društvenim mrežama – pokušavajući javno da se izbore s brutalnošću tog slučaja.

"Institucija porodice je najvažnije utočište za Irance", objavio je na Tviteru (Twitter) analitičar Abas Abdi. "Zato su svi zgroženi brutalnim ubistvom Babaka Horamdina".

Filmski stvaralac Mokri rekao je: "Kada čitamo o ubistvu koje nam je geografski, kulturološki daleko… više ga smatramo fikcijom, ali, makar za mene, ovaj slučaj je bio značajan pošto mislim da je vrlo sličan situacijama u kojima živimo, sin koji je univerzitetski profesor, uspešan, smiren, a otac i majka koji su poput ostalih očeva i majki".

"Ne mogu da verujem, zašto ti Babak?", napisao je Babak Rokni na Tviteru. "Bio si mi profesor i bio sam počastvovan tvojim prijateljstvom. Zašto Babak? Kako je neko mogao to da ti uradi?"

Filmski kritičar iz Londona Parviz Džahed rekao je da je Horamdina viđao u kulturnim i filmskim krugovima u britanskoj prestonici.

"Čuo sam da mu je nedostajala porodica i (zato) se vratio u Iran. I sad sam video ovu užasnu vest. Ne mogu da verujem", napisao je Džahed na Instagramu. "Kako otac može biti tako brutalan?"

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG