Dostupni linkovi

Ubili ga zato što je gej: LGBT u Iranu


Alireza Fazeli Monfared
Alireza Fazeli Monfared

Piše: Golnaz Esfandiari

Zvao se Alireza Fazeli Monfared i imao je samo 20 godina.

Fazeli Monfared bio je homoseksualac i zbog teškoća s kojima se suočavao zbog svoje seksualne orijentacije, spremao se da iz rodnog Irana pobegne u Tursku, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Međutim, kako je izveštano, ubili su ga članovi njegove porodice pre nego što je mogao da ode iz provincije Huzestan na jugozapadu zemlje pošto su ga optužili da je obeščastio porodicu.

Ubistvo Fazelija Monfareda stavilo je u fokus položaj iranske LGBT zajednice uz zabrinutost da u Islamskoj Republici to neće biti poslednji sumnjivi slučaj takozvanih ubistava homoseksualaca iz časti.

"Ne postoji garancija da se to neće ponoviti sve dok naše društvo ne postane obrazovano i informisano", rekao je za RSE Aršam Parsi, iranski aktivista za gej prava koji živi u Torontu i koji predvodi organizaciju Međunarodni voz za kvir izbeglice (International Railroad for Queer Refugees).

Ubijen zato što je gej

Fazelija Monfareda su navodno 4. maja ubili njegov polubrat i rođaci koji su mu, prema nekim izveštajima, odsekli glavu i bacili njegovo telo pod drvo blizu Ahvaza, glavnog grada Huzestana. Oni su navodno pozvali njegovu majku da joj kažu gde da ga nađe.

Iranska lezbijska i transrodna mreža 6rang saopštila je 7. maja da je polubrat Fazelija Monfareda saznao za njegovu seksualnu orijentaciju pošto je video njegovu karticu za izuzeće iz vojne službe. U Iranu je homoseksualcima omogućeno da ne služe vojsku zbog "mentalnih poremećaja".

Pre nego što je ubijen, Fazeli Monfared se žalio prijateljima da mu je porodica pretila da će ga ubiti zbog njegove seksualne orijentacije.

U audio snimku do kojeg je došao BBC, Fazeli Monfared rekao je da mu je porodica pretila da će ga ubiti i da planira da pobegne iz Irana da bi tražio azil u Norveškoj ili Švedskoj.

Partner Fazelija Monfareda, aktivista Aghil Abjat, rekao je za RSE da je 8. maja trebalo da otputuje u Tursku da mu se pridruži.

"Rekao mi je da mu je pretio njegov polubrat", rekao je Abjat.

'Živahan' i 'veoma srećan' čovek

Abjat je Fazelija Monfareda opisao kao "živahnog" i "veoma srećnog" mladića koji je voleo da putuje, sluša muziku i postavlja video snimke na TikToku. Njegove objave na Instagramu takođe sugerišu da je bio zainteresovan za modu.

Parsi, koji je poslednjih nedelja komunicirao s Fazelijem Monfaredom na društvenoj mreži Klabhaus (Clubhouse), rekao je da se mladić žalio na pritisak porodice i netoleranciju u društvu.

"Nije jasno rekao da mu je prećeno ubistvom, jer da je to učinio privatno bih stupio u kontakt s njim pošto takve stvari shvatamo veoma ozbiljno, ali jeste govorio da ga porodica ne prihvata, kao i o pritiscima koje porodice vrše na homoseksualce", rekao je Parsi za RSE.

Članovi iranske gej zajednice prisiljeni su da kriju svoju seksualnu orijentaciju, često vodeći dvostruke živote iz straha od progona države koja kriminalizuje homoseksualne činove, dok društvo homoseksualnost doživljava kao bolest.

Mnoge pripadnike iranske lezbejske, homoseksualne, biseksualne i transrodne (LGBT) zajednice izbegavaju njihove porodice jer smatraju da su mrlja na porodičnoj časti.

Homoseksualnost se u Iranu kažnjava smrću, ali nije lako dokazati da je došlo do seksualnog odnosa, pošto zahteva svedočenje četiri odrasla muškarca.

Stravične kazne, zlostavljanje

Parsi je rekao da je LGBT zajednica "izuzetno ranjiva" pošto je izložena stravičnim kaznama i uznemiravanjima.

"S jedne strane, establišment ima zakone koji uključuju smrtnu kaznu i kamenovanje za homoseksualce, a, s druge strane, njihove porodice ih ne prihvataju, kao ni društvo", rekao je on. "Ako im se nešto dogodi na poslu ili u školi, ako ih zlostavljaju ili siluju, nemaju kome da se obrate".

Ubistvo Fazelija Monfareda poslalo je zastrašujuću poruku iranskoj gej zajednici, podsećajući ih na strašne pretnje s kojima se suočavaju.

"Danas sam primio 86 poruka (od homoseksualca iz Irana) u kojima kažu da su to mogli biti oni", rekao je Parsi, dodajući da je "strah koji homoseksualci doživljavaju stvaran i da ga treba shvatiti ozbiljno".

Aktivista za ljudska prava Kaveh Kermanšahi iz Berlina rekao je da je ubistvo šokiralo mnoge.

"Svako ko je prošao kroz slične probleme, može se poistovetiti s time i ponovo proći kroz traumu, podsetilo ih je na njihove muke", rekao je Kermanšahi, koji je javno rekao da je homoseksualac tek pošto je otišao iz Irana pre nekoliko godina.

"Razloga da se to javno ne kaže ima mnogo više nego da se javno kaže", rekao je on.

"Bio sam politički aktivan, bio sam aktivan u oblasti ljudskih prava, bio sam i novinar suočen s rizikom da budem uhapšen, što se i dogodilo. Zbog svega toga odlučio sam da (moja seksualnost) ne treba da bude otkrivena", dodao je Kermanšahi.

Ubistva iz časti često se ne prijavljuju

I Kermanšahi i Parsi veruju da se u Iranu ne prijavljuje veliki broj ubistava počinjenih zbog seksualne orijentacije.

"Kvirovi koji su bili u kontaktu s tim ljudima plaše se prijavljivanja ili istrage slučajeva, jer mogu biti otkriveni u društvu, pa se ti slučajevi često dešavaju u tišini", rekao je Kermanšahi.

"Kad je reč o ubistvima supruga, imamo aktivistkinje za ženska prava koje ukazuju na te slučajeve", rekao je on. "Ali u Iranu nemamo mogućnost da kvir aktivisti aktivno rade, pa je moguće da se drugi slučajevi – poput ubistva (Fazelija Monfareda) i (samoubistva homoseksualaca) – ne prijavljuju".

Organizacija 6rang je 2017. izvestila da je 23-godišnjeg transseksualca, koji je identifikovan kao Siavaš, u gradu Horamabad na zapadu Iranu ubio njegov otac koji je, prema izveštaju, posle toga izvršio samoubistvo.

"Očigledno je da seksualni identitet Siavaša bio potpuno neprihvatljiv za porodicu", naveo je 6rang.

Parsi je rekao da su 2004. lokalne novine pisale o ubistvu člana iranske gej zajednice koje je počinio njegov otac u selu na severu Irana.

"Nikada se nije saznalo da li je otac uhapšen i kažnjen", rekao je on.

Prema anketi iz 2020. godine koju je objavila organizacija 6rang, 62 odsto ispitanih pripadnika LGBT zajednice reklo je da su doživeli jedan ili više oblika nasilja u užoj porodici. Gotovo 30 odsto njih žalilo se na seksualno nasilje, dok je 77 odsto reklo da je bilo izloženo fizičkom nasilju.

Pritisak i proganjanja prisiljavaju mnoge članove iranske LGBT zajednice da napuste zemlju, dok se mnogi drugi podvrgavaju operaciji promene pola.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG