Dostupni linkovi

Stranka jermenskog premijera osvojila većinu na izborima 


Vršilac dužnosti premijera Nikola Pašinjan drži govor tokom predizbornog skupa u centralnom Jerevanu, 17. juna 2021.
Vršilac dužnosti premijera Nikola Pašinjan drži govor tokom predizbornog skupa u centralnom Jerevanu, 17. juna 2021.

Stranka jermenskog premijera Nikola Pašinjana osvojila je većinu na vanrednim parlamentarnim izborima, saopštila je u ponedeljak 21. juna Centralna izborna komisija.

Stranka Građanski ugovor osvojila je 53,9 odsto glasova daleko ispred glavnog protivnika, bloka bivšeg predsednika Roberta Kočarijana koji je dobio 21 odsto glasova.

Izbori su održani u nedelju 20. juna , a raspisao ih je Pašinjan zbog nezadovoljstva građana posle poraza Jermenije u sukobu sa Azerbejdžanom oko oblasti Nagorno Karabaha.

Bivši novinar Pašinjan (46), koji je 2018. godine postao premijer posle mirnih protesta protiv korumpirane elite, postao je sve manje popularan posle poraza jermenske vojske prošle jeseni u sukobu sa susednim Azerbejdžanom.

U Jermeniji je taj poraz izazvao nezadovoljstvo stanovništva i političku krizu i zbog toga je Pašinjan raspisao vanredne parlamentarne izbore.

Prema prvim podacima koje je objavila tamošnja središnja izborna komisija, temeljenima na glasovima s 80 od 2008 biračkih mesta, Pašinjanova stranka vodi s 58 posto, dok Kočarjanov Armenski blok ima 22 posto glasova, javlja AFP.

No prema prvim rezultatima iz armenske prestolnice Erevana, Kočarjanov "Blok" vodi sa 68 posto glasova, dok Pašinjanova stranka ima 19 posto.

Odaziv na nacionalnom nivou iznosio je 49.4 posto.

Ankete su predviđale tesnu utrku između njegove i Kočarjanove stranke, a prema poslednjoj anketi agencije za ispitivanje javnog mnenja MPG, Armenskom bloku pripalo je 28.7 posto glasova, Građanskom ugovoru 25.2 posto, dok je treći savez, s 10.8 posto, povezan s Pašinjanovim neprijateljem i prethodnikom Seržom Sargsjanom.

Na izborima su učestvovala rekordna četiri izborna bloka i 21 stranka, ali se očekuje da će samo nekoliko stranaka ući u parlament. Pravo glasa imalo je oko 2.6 miliona birača, a birali su najmanje 101 zastupnika prema proporcionalnom sistemu na petogodišnji mandat.

XS
SM
MD
LG