Dostupni linkovi

Iznenađujuća ubjedljiva pobjeda Pašinjana prkosi predizbornim anketama


Vršilac dužnosti premijera Nikola Pašinjan je istakao da će njegova stranka Građanski ugovor "imati ustavnu većinu" i da će moći sama da formira vladu.
Vršilac dužnosti premijera Nikola Pašinjan je istakao da će njegova stranka Građanski ugovor "imati ustavnu većinu" i da će moći sama da formira vladu.

Piše: Ron Synovitz

Stranka vršioca dužnosti premijera Nikol Pašinjana prkosila je istraživanjima javnog mnijenja uoči vanrednih izbora u Jermeniji 20. juna, ubjedljivom pobjedom koja joj daje parlamentarnu većinu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

Pašinjanova stranka Građanski ugovor osvojila je oko 54 odsto glasova u poređenju s oko 21 odsto koliko je dobio opozicioni Jermenski blok bivšeg predsjednika Roberta Kočarijana.

Nijedna od drugih 20 stranaka i tri saveza na izborima nije prešla minimalni cenzus potreban za osvajanje poslaničkih mjesta: pet procenata za stranke ili sedam procenata za saveze.

Budući da jermenski ustav zahtijeva najmanje tri stranke ili saveze u jednodomnom parlamentu, Republikanska partija bivšeg predsjednika Serža Sarkisijana također će zauzeti mjesta kao trećeplasirana s nešto manje od pet odsto glasova.

Nacionalno jedinstvo

Vanredne izbore u Jermeniji raspisao je Pašinjan u pokušaju da riješi političku krizu koja je pogodila Erevan od kada su jermenske snage izgubile šestonedjeljni rat protiv Azerbejdžana prošle jeseni.

Pašinjan je u objavi na Fejsbuku (Facebook) 21. juna objavio da će njegova stranka Građanski ugovor "imati ustavnu većinu" i da će moći samostalno da formira vladu.

Uprkos tome, on je ranije tog dana rekao svojim pristalicama da će njegova stranka u sljedećih nekoliko dana započeti političke konsultacije sa "svim zdravim strankama i grupama koje su učestvovale na izborima kako bi razumjele vizije o našem političkom životu i mogućoj budućoj konsolidaciji javnih snaga".

Obraćanje predsjednika stranke 'Građanski ugovor' Nikola Pašinjana, 21. juna 2021.
Obraćanje predsjednika stranke 'Građanski ugovor' Nikola Pašinjana, 21. juna 2021.

"Ponovo vam kažem da ćemo dati sve od sebe da razmotrimo načine konsolidacije svih zdravih javnih resursa oko našeg mandata i formiranja nacionalnog jedinstva i nacionalnog sporazuma u Jermeniji koji će zaista biti zasnovan na zakonu", rekao je Pašinjan.

Kočarijev blok saopštio je da neće priznati rezultate dok se ne otklone navodne nepravilnosti u glasanju. Međutim, međunarodni posmatrači iz Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) rekli su da su izbori bili "takmičarski i generalno dobro vođeni".

Politički analitičari kažu da izbori neće rezultirati preorijentacijom vanjske politike Erevana dalje od Rusije, jer Jermenija postaje sve zavisnija od Moskve u pogledu bezbjednosti od novembarskog prekida vatre kojim je okončan rat s Azerbejdžanom.

Tri stranke koje ulaze u novi parlament pozvale su na tješnje odnose s Rusijom u nadi da će pružiti bezbjednosne garancije i održati status kvo za preostale oblasti Nagorno-Karabaha naseljena erničkim Jermenima.

U međuvremenu, analitičari kažu da je vjerovatnoća postizbornog nasilja na ulicama Erevana smanjena velikom razlikom u pobjedi Građanskog ugovora i instrukcijama Pašinjana policiji da izbjegne rasplamsavanje situacije i da se suzdrži od upotrebe nasilja nad demonstrantima.

Neispravne prognoze

Mnogi u Erevanu predviđali su da će utrka biti mnogo bliža nego što je bila i da nijedna stranka ili savez neće moći samostalno osigurati parlamentarnu većinu.

Politički analitičar sa sjedištem u Erevanu Benjamin Pogosian izjavio je za RFE/RL prije glasanja da će Jermenija "vjerovatno imati ili koalicionu vladu ili drugi krug izbora".

To stajalište potpomogli su jermenski anketari krajem maja i početkom juna čija su istraživanja ukazala na utrku između Građanskog ugovora i Jermenskog bloka.

Konačna predizborna prognoza za jermensko udruženje međunarodne asocijacije Galup (Gallup International Association) sa sjedištem u Švajcarskoj 14. juna predvidjela je da će Kočarijanov Jermenski blok pobijediti na izborima sa 28,7 odsto glasova, u poređenju sa samo 25,2 za Građanski ugovor.

S gotovo 1,3 miliona od 2,6 miliona birača s pravom glasa, Galupova anketa je podcijenila broj glasova koje će Građanski ugovor dobiti za nekih 50 procenata.

Članica odbora Alijanse branitelja demokratije za Republiku Lusin Hakobian (Lusine Hakobian), izrazila je sumnju da bi anketa Galup internešenela bila pogrešna. Upozorila je u članku koji je 19. juna objavilo Atlantsko vijeće (Atlantic council) da "raspoloživa anketa uoči nedjeljnog glasanja nije vjerodostojna".

Ričard Žiragosian (Richard Giragosian), direktor nezavisnog tink-tenka Centra za regionalne studije sa sjedištem u Erevanu, kaže da mnogi smatraju da je filijala Galup Internešenela u Erevanu "neiskrena" i "prevarantska".

"Ova jermenska filijala sprovela je telefonsku anketu od 800 osoba koristeći fiksne telefone, koji su sve rjeđi u Jermeniji", rekao je Žiragosian za RFE/RL 21. juna. "To je pogrešna metodologija."

"Postojala je jedna pouzdana anketa u Jermeniji", kaže Žiragosian. "To je uradio Međunarodni republikanski institut (IRI) sa sjedištem u Erevanu. Njena jedina mana bila je to što je bilježila javno mnijenje samo do početka maja, tako da je to bio trenutak u vremenu" prije nego što je osnovan Kočarijanov Jermenski blok.

Žiragosian kaže da pouzdano istraživanje IRI-a i izborni rezultati pokazuju da je Pašinjanova stranka imala tri prednosti u pobjedi.

"Jedna je bila ogromna podrška u ruralnim gradovima i selima poslije višegodišnjeg zanemarivanja prethodnih vlada" na čelu sa Kočarijanom i Sarkisijanom, objašnjava on. "To je obezbijedilo porast glasanja u smislu izborne mape."

Kaže da je još jedna prednost bila Pašinjanova sposobnost "da prikupi kritične glasove iz velike grupe od 30 odsto birača koji su se identifikovali kao neodlučni".

"Ljudi u ovom neodlučnom bloku glasali su za Pašinjana u velikom broju ne zato što vole Pašinjana, nego zato što se više plaše Kočarijana i opozicije", kaže Žiragosian.

"Treći i posljednji razlog ishoda je to što su svi opozicioni glasovi protiv Pašinjana podijeljeni na četiri konkurentske političke stranke i frakcije", kaže on.

"Neuspjeh opozicije da formira koaliciju razblažio je i podijelio glasanje protiv Pašinjana."

Iako su mnogi očekivali da će glasanje biti bliže takmičenju nego što je bilo, Žiragosian kaže da rezultati pokazuju da je Kočarijan bio "opasno previše samouvjeren".

Kao i 2018. tokom posljednjih parlamentarnih izbora u Jermeniji, on kaže da je "postojala loša strana i rizik da se podcijeni podrška Nikolu Pašinjanu".

Žiragosian zaključuje da su izborni rezultati "razotkrili nedostatak kredibiliteta" jermenske filijale Međunarodne asocijacije Galup - grupe optužene za "zloupotrebu imena" i ugleda međunarodnog anketara Galupa sa sjedištem u Vašingtonu.

"Ona nema zvaničan odnos sa Galupovom organizacijom za istraživanje javnog mnijenja koju dobro poznajemo sa Zapada", kaže on.

Naime, američka kompanija Galup podnijela je tužbe protiv filijala Međunarodne asocijacije Galup kako bi dobila pravnu zaštitu od zloupotrebe imena svog brenda.

S više od 100 članova i partnera širom svijeta, filijale Galup Internešenela nalaze se u Bugarskoj, kao i u Rusiji i nekoliko drugih bivših sovjetskih republika.

"Njih su i Kremlj i druge sumnjive vlasti na bivšem sovjetskom prostoru notorno koristili za manipulaciju biračima i jačanje napora Kremlja da povrati uticaj u istočnoj Evropi", zaključuje Žiragosian.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG