Dostupni linkovi

Beograd spreman pomoći postizanje dogovora u BiH


Vuk Jeremić u posjeti Sarajevu 22. oktobra 2009, Fotografije uz tekst: Midhat Poturović
Vuk Jeremić u posjeti Sarajevu 22. oktobra 2009, Fotografije uz tekst: Midhat Poturović
Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić rekao je da je zvaničnicima u BiH prenio da je Srbije spremna da iskoristi svoju pojačanu snagu u regionu da im pomogne da dođu do kompromisnog i prihvatljivog rješenja, te ponovio podršku Republici Srpskoj (RS).

Jeremić je sinoć izjavio za TV ''Pink'' da su razgovori sa šefom diplomatije BiH Svenom Alkalajem i članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem bili konstruktivni i da je izražena spremnost da predstavnici vlasti Srbije pomognu u prevazilaženju problema u BiH.

"Srbija je predvodnik svih država zapadnog Balkana na putu ka članstvu u EU i nastavićemo da koristimo taj uticaj uz striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma i podršku Republici Srpskoj", dodao je Jeremić.

Vuk Jeremić i Haris Silajdžić
On je ponovio da je svima postalo jasno da je Srbija, nakon posjete ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, danas najuticajniji regionalni igrač na zapadnom Balkanu.

Nakon što se Jeremić u Sarajevu u četvrtak sastao sa članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem, iz Silajdžićevog kabineta je saopšteno kako je Jeremić potvrdio da je Srbija spremna na aktivniji odnos u rješavanju nekih otvorenih pitanja između dvije zemlje.

Silajdžić je ukazao na "brojna otvorena pitanja kojima se mora posvetiti više pažnje", posebno istakavši slučaj "Ilije Jurišića" i okolnosti njegovog hapšenja i tretiranja, te rekao Jeremiću da su potjernice koje organi Srbije izdaju za građanima BiH političkog karaktera.

Osvrnuvši se na dešavanja u periodu od 1992. do 1995. godine, Silajdžić je u razgovoru sa Jeremićem rekao da se "žrtvama pokušalo oduzeti dostojanstvo" i da je u tom smislu potrebno pružiti iskrenu satisfakciju preživjelima, te "ukazao na obaveze Srbije kada je riječ o provođenju presuda Haškog suda".

Više u tekstu Srbija sa dobrim namerama prema BiH?
XS
SM
MD
LG