Dostupni linkovi

Jemenski predsjednik pristao otići s vlasti


Ali Abdullah Saleh, 15. april 2011
Ali Abdullah Saleh, 15. april 2011
Vladajuća jemenska stranka obavijestila je pokrovitelje plana političke tranzicije iz zemalja Arapskog zaljeva da potpuno prihvaća njihov prijedlog koji predviđa da jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh preda vlast potpredsjedniku, rekao je u subotu naveče glasnogovornik stranke Tarik Šami agenciji Reuters.

Plan Vijeća za suradnju u zaljevu predviđa da jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh, koji je suočen s višemjesečnim masovnim prosvjedima, preda vlast potpredsjedniku države mjesec dana nakon što se potpiše sporazum s oporbenim snagama i osigura mu se imunitet od sudskog progona.

Jemenska oporbena koalicija u subotu je rekla da pozdravlja inicijativu GCC, ali da neće sudjelovati u vladi nacionalnog jedinstva.

Oporba pozdravlja incijativu uz izuzetak formiranja vlade nacionalnog jedinstva, rekao je sadašnji predsjedatelj oporbe Jasin Noman.

Jemenska oporba ustrajavala je na neprihvaćanju središnjeg elementa plana GCC-a, imuniteta od progona za Saleha i njegovu obitelj.

Na ulicama Jemena nakon vijesti o povlačenju predsjednika zavladalo je slavlje, nakon što je u protekla dva mjeseca u prosvjedima poginulo najmanje 120 osoba.
XS
SM
MD
LG