Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Desetine mrtvih u Jemenu, IDIL preuzeo odgovornost


Samoubilački napad u Adenu

Takozvana "Islamska država Iraka i Levanta" (IDIL) preuzela je odgovornost za samoubilački bombaški napad na sjedište lokalne milicije u Adenu, gradu na jugu Jemena.

Prema izvještajima Ljekara bez granica najmanje je 45 poginulo, ali prema jemenskim zvaničnicima, čak 60 novih regruta je izgubilo život u eksploziji automobila napunjenog eksplozivom.

Ovo je najsmrtonosniji napad u Jemenu u kojem godinu i po dana traje rat kojeg su započeli Huti, protiveći se vođstvu međunarodno priznatog predsjednika Jemena, Abd-Rabu Mansur Hadija.

I ovaj napad sličan je svim predhodnim koje su izveli islamski militanti, ciljajući na visoke dužnosnike, vjerske lidere, snage sigurnosti i komplekse u kojima su smješteni pripadnici arapskih snaga koje predvodi Saudijska Arabija.

Prema izvorima sigurnosti, napad na regrutni centar provladine Milicije narodnog otpora, ciljano je izabran kako bi se osujetio trening oko 5.000 boraca koji su trebali biti raspoređeni u blizini saudijskih gradova Nadžran i Džizan, u blizini granice s Jemenom na sjeveru zemlje.

Prošle sedmice i Vlada i pobunjenici su pozitivno odgovorili na američki plan za okončanje sukoba kojeg podržavaju i zemlje Zaliva, a u kojem Sjedinjene države pozivaju na povlačenje pobunjenika iz glavnog grada Sane i formiranje jedinstvene vlasti.

Huti su kazali kako su spremni za nove pregovore pod uvjetom da ih saudijska koalicija prestane napadati i držati pod opsadom.

Predhodni krug mirovnih pregovora u Kuvajtu propao je ranije ovog mjeseca.

Arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom od marta 2015. izvodi zračne udare u Jemenu, u znak podrške međunarodno priznatoj vladi predsjednika Hadija.

Ta je kampanja počela nakon što su šiitski Huti pobunjenici, uz podršku pristaša bivšeg predsjednika Ali Abdulaha Saleha, preuzeli dijelove zemlje, uključujući i glavni grad Sanu, prisilivši Vladu u progonstvo, u Aden.

Saudijska Arabija tvrdi da Hute finansijski i vojno podržava Iran, ali zvanični Teheran negira te navode.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, 18-mjesečni sukobi u Jemenu odnijeli su 6.600 života, uglavnom civila, a raseljeno je oko 2,5 miliona ljudi.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG