Dostupni linkovi

Odgođeno suđenje za otmicu Ante Jelavića


Porodična kuća Stipe Ćurića gdje se Jelavić nalazio nakon što je kidnapovan, Fotografije uz tekst: Tina Jelin
U Zagrebu je danas započelo, pa odmah odgođeno suđenje petorici optuženoj za prošlogodišnju otmicu nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića, koji se kako bi izbjegao zatvorsku kaznu zbog pronevjere novca u BiH sklonio u Hrvatsku.

Novi pravosudni „kratki spoj“ na relaciji Zagreb – Sarajevo! Zbog nedolaska dvojice optuženih, koji se nalaze u Bosni i Hercegovini, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu odgođeno suđenje petorki optuženoj za otmicu nekadašnjeg hrvatskog člana bosanskohercegovačkog Predsjedništva Ante Jelavića.

Bosanskohercegovački državljani Vlatko Miličević i Saša Savinović otprije su nedostupni hrvatskim vlastima, pozivi koji su im poslani na bosanskohercegovačke adrese uredno su primljeni, pa je zbog teoretske mogućnosti da se danas ipak pojave na raspravi, ona i održana.

Ante Jelavić
Nova će se rasprava zakazati kada Izvanraspravno vijeće ovog suda odluči hoće li se njihov spis izdvojiti, a njima zasebno suditi u odsutnosti. Poznavatelji problematike kažu kako je postupke trebalo razdvojiti ranije, jer nije bilo za očekivati da će se dvojica bjegunaca pojaviti pred sudom.

Jelavić je otet 8. travnja prošle godine u Zagrebu i odvezen na lokaciju u Bosni i Hercegovini, a otmičari su za njegovo puštanje tražili milijun eura. Međutim, on se - po iskazu što ga je dao hrvatskoj policiji - oslobodio lisica i uspio pobjeći u Hrvatsku.

U BiH je za Jelavićem na snazi tjeralica temeljem nepravomoćne presude, kojom jena 10 godina zatvora zbog pronevjere novca iz hrvatskog proračuna namijenjenog pomoći bosanskohercegovačkim Hrvatima.

Dvojica organizatora otmice – Mario Miličević zvani Baja i Vlado Ćurić zvani Barun, koji se nalaze u pritvoru u Zagrebu, bivši su pripadnici Kažnjeničke bojne HVO-a, kojom je zapovijedao haški osuđenik Mladen Natelitilić – Tuta. Milićevića se sumnjičilo i za ubojstvo pomoćnika ministra unutarnjih poslova Federecije BiH Joze Leutara auto-bombom u Sarajevu 1999. godine.

Pročitajte i tekstove:
Nerazjašnjene okolnosti Jelavićeve otmice
Još traje rasvjetljavanje Jelavićeve otmice

Neki su mediji špekulirali kako Jelavić nije pobjegao otmičarima, već da je pušten na intervenciju umirovljenog generala HVO Stanka Sopte Baje i nekadašnjeg Naletilićevog suradnika Vinja Žuljevića Klice. Peti otmičar, Dalibor Prgomet, priznao je djelo i brani se sa slobode.
XS
SM
MD
LG