Dostupni linkovi

Nerazjašnjene okolnosti Jelavićeve otmice


Ante Jelavić

Otmica Ante Jelavića kao i njegovo oslobađanje su zagonetka za medije u Bosni i Hercegovini. Zvaničnih pojedinosti o ovom slučaju još uvijek nema. Spekulacije o otmici bivšeg člana bh. Predsjedništva nastavljaju se. Da li je pobjegao ili su ga otmičari pustili, ko ga je i sa kojim motivima oteo i gdje je bio u Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini, biće poznato tek kada policije obje države završe istragu. U međuvremenu je Jelavić pred zagrebačkom policijom novinarima izjavio da je uspio pobjeći, te da su nalogodavci i izvršitelji njegove otmice ljudi iz zagrebačkog krim miljea.

Motivi otmice Ante Jelavića, kao i način izvršenja još uvijek su nerazjašnjeni. Ostaje nepoznato i kako i na koji način je, ako je bio u BiH, prešao granični prijelaz budući da je za njim je raspisana potjernica. Bosanskohercegovački mediji pišu da su glavnu ulogu u Jelavićevom oslobađanju odigrali bivši generali Hrvatskog vijeća obrane, među kojima su Ljubo Ćesić Rojs, Vinko Žuljević Klica i Stanko Sopta Baja. Nagađajući o razlozima otmice spominju i slučaj ubistva doministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara, na kog je 1999. izvršen atentat autobombom.

Ante Jelavić, nakon što je otet u Zagrebu, a za njega navodno zatražena otkupnina od milion eura, tvrdi da je uspio pobjeći otmičarima. Sam se javio zagrebačkoj policiji, a u izjavi medijima ustvrdio da je bio na teritoriji BiH:

„Valjda zbog njihove neke nesmotrenosti, pustili su me sat vremena samog, a ja sam smatrao da nekoga ima... A nije to moja hrabrost, nego se tako dogodilo. Bio sam na području BiH, na području Rame. Jedan dio krim miljea zagrebačkoga je izvršitelj, a vjerojatno i nalogodavci.“

Šef kriminalističke policije Državne agencije za istrage i zaštitu Dragan Lukač kaže da su na zahtjev Interpola i hrvatske policije provjeravani telefoni sa kojih je Jelavić zvao suprugu. Nezvanično, signal mobitela sa kog je telefonirano porodici Jelavić lociran je na području Jablanice, gradiću koji se nalazi na pola puta između Sarajeva i Mostara. Informacija o tome da li je Jelavić pobjegao ili su ga otmičari pustili u SIPI još uvijek nema. Lukač navodi i da još uvijek nema konkretne potvrde o tome da li je Jelavić bio na teritoriji BiH:

„Vjerujem da ćemo u toku dana ili u narednima danima razriješiti te, zajedno s MUP-om. Republike Hrvatske, okolnosti same otmice, odnosno njegovog kretanja, na kom se području nalazio, pa ćemo onda pouzdanije imati i točne odgovore na takva pitanja.“

Hrvatska policija potvrdila je da je sa Jelavićem obavljen informativni razgovor. Utvrđeno je da su ga nepoznati počinitelji oteli 8. aprila na području Zagreba, svladali ga i, uz upotrebu sile, odveli u BiH, odakle im je uspio pobjeći i vratio se u Zagreb.

Medijske spekulacije ne žele da komentarišu ni u hrvatskoj policiji. Glasnogovornik Ureda ravnatelja hrvatske policije Krunoslav Borovec:

„Tijekom tog razgovora utvrđeno je kako se zapravo radi o kaznenom djelu otmice i da je to kazneno djelo nad njim počinjeno 8. travnja na području grada Zagreba, gdje ga je nekoliko počinitelja svladalo i pod prisilom odvelo na teritoriju BiH. Međutim, on je uspio u jednome trenutku iskoristiti nepažnju otmičara, pobjeći i vratiti se u grad Zagreb i o svemu obavijestiti hrvatsku policiju.“


Borovec, međutim, nije mogao odgovoriti na pitanje kako je Ante Jelavić uspio da pređe granicu između BiH i Hrvatske:

„O tim podacima za sada, dok se još uvijek vodi obrada, nećemo javno govoriti. U svakom slučaju on se tretira kao žrtva kaznenog djela i u tom smislu treba zagrantirati mu ono što mu po zakonu pripada.“

Saradnja bosanskohercegovačke i hrvatske policije u slučaju Jelavić biće nastavljena, navode u Agenciji za istrage i zaštitu BiH. Ni u državnom Ministarstvu sigurnosti za sada nemaju novih detalja o ovoj otmici. Državni ministar sigurnost Tarik Sadović ranije je kazao da raspolažu sa informacijama koje su već objavljene u medijima:

„Njegova supruga prijavila je zagrebačkoj policiji da ju je nepoznata muška osoba sinoć nazvala sa mobilnog telefona, dala joj njenog supruga koji joj je rekao da je otet, da je bio svezan, da je dva do tri sata bio vožen i da se traži otkupnina, ili će u protivnom biti ubijen, u iznosu od milion eura.“

Advokat Josip Muselimović, koji je nekada zastupao Antu Jelavića, tvrdi da sa njim nakon što je sinoć stigao u Zagreb nije kontaktirao, te da je vijest da je Jelavić pobjegao otmičarima čuo na radiju. No, kao nekadašnji zastupnik, prethodnog dana čuo se sa porodicom koja ga je informisala o otmici:

„Rečeno mi je da je on zaista otet, da se javio, da je dobro i zdravo i da te osobe od njega traže otkupninu. Ništa ja drugo ne znam o tome, niti sam kasnije kontaktirao obitelj.“

Jelavićev brat Mijo danas nije bio raspoložen za razgovor sa novinarima.

Ante Jelavić je odlukom bivšeg visokog predstavnika u BiH Volfganga Petriča smijenjen 2001. godine sa mjesta hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Državni sud ga je nepravosnažno osudio 2005. godine na 10 godina zatvora zbog pronevjere novca koji je iz Hrvatske stizao u BiH kao pomoć Hrvatima. Jelavić, koji ima i hrvatsko državljanstvo, na dan kada mu je sud odredio pritvor pobjegao je u Hrvatsku i poziva se na ustavnu odredbu o neizručivanju hrvatskih državljana.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG