Dostupni linkovi

Jeff Bezos i njegov brat u julu lete u svemir prvim letom Blue Origina


Jeff Bezos obraća se medijima pored makete New Shepard rakete u Koloradu
Jeff Bezos obraća se medijima pored makete New Shepard rakete u Koloradu

Osnivač Amazona, milijarder Jeff Bezos rekao je u ponedjeljak da će on i njegov brat Mark letjeti u svemir prvim letom njegove raketne kompanije Blue Origin.

"Još od svoje pete godine sanjao sam da putujem u svemir. 20. jula krećem na to putovanje sa svojim bratom", napisao je Bezos u objavi na Instagramu.

Bezosu, koji će 5. jula odstupiti s mjesta izvršnog direktora Amazona, pridružit će se i pobjednik aukcije za mjesto na prvom letu u svemir Blue Origina.

Bezos i njegov kolega milijarder Elon Musk ulažu velika sredstva u svoje raketne startupe, ali Blue Origin i Muskov SpaceX do sada su u orbitu slali samo satelite za klijente, prenosi Reuters. Blue Origin zatvorio je prvi krug aukcije prošlog mjeseca i rekao da su dobili više od 5.200 prijava iz 136 zemalja. Trenutno, najviša ponuda iznosi 2,8 miliona dolara, navodi se na internet stranici Blue Origin-a.

Inače, 20. jula je godišnjica spuštanja na Mjeseca Apolla 11. Blue Origin cilja da 20. jula obavi prvi suborbitalni obilazak svojim svemirskim brodom, što je važan trenutak u takmičenju za otvaranje nove ere privatnih, komercijalnih, putovanja u svemir.

Nova kombinacija rakete i kapsule Shepard dizajnirana je za let šest putnika više od 100 kilometara iznad Zemlje u suborbitalni prostor, dovoljno visok da doživi nekoliko minuta bestežinskog stanja i vidi zakrivljenost planete prije nego se kapsula vrati na Zemlju pomoću padobrana. Kapsula ima šest prozora, prema podacima kompanije Blue Origin, koji su skoro tri puta veći od prozora na avionu Boeing 747 i najveći su ikada korišteni u svemiru.

Putovanje će biti kratki skok u svemir iz Teksasa, dodaje AP.

Reuters je 2018. godine izvijestio da Blue Origin planira putnicima naplatiti najmanje 200.000 dolara za vožnju, na osnovu procjene suparničkih planova Virgin Galactic Holdingsa milijardera Richarda Bransona i drugih troškova.

XS
SM
MD
LG