Dostupni linkovi

Kosovo: Jednomesečni pritvor za uhapšene, u novoj akciji priveden imam


Policijska akcija na Kosovu, 12. avgusta
Policijska akcija na Kosovu, 12. avgusta

Na zahtev tužilaštva, Osnovi sud u Prištini odredio je u četvrtak jednomesečni pritvor za sve uhapšene u ponedeljak ujutru pod sumnjom da su učestvovali u borbama u Siriji i Iraku, pružajući podršku terorističkim organizacijama ISIS i Al-Nusra.

Ovo je za RSE potvrdio Besnik Berisha, advokat osumnjičenog Hadija Nure iz Prištine, koji tvrdi da je ovakva odluka suda loša vest za Kosovo.

“Ako je sud uspeo da dokaže osnovnu sumnju da su oni bili uključeni u krivična dela koja im se stavljaju na teret, to znači da je sud potvrdio i neuspeh bezbednosnih institucija koje su trebale da budu budne i da rade na sprečavanju delovanja bilo koje prirode, a koja mogu predstavljati pretnju bezbednosti Kosova i zemljama koje su prisutne na Kosovu”, kazao je Berisha za RSE.

On dodaje da obrazloženje odluke suda ima nedostatke po osnovu Zakonika o krivičnom postupku, odnosno nedostaje obrazloženje za svakog osumnjičenog posebno. Stoga se advokat Berisha nada da će Apelacioni sud nakon podnošenja žalbe poništiti odluku i slučaj vratiti ponovo na sud.

Policija Kosova u ponedeljak ujutru uhapsila je 40 osoba pod sumnjom da su učestvovali u borbama u Siriji i Iraku, pružajući podršku terorističkim organizacijama ISIS i Al-Nusra. Oni su u utorak na saslušanju odbacili krivicu.

Na Kosovu su u četvrtak ujutru uhapšene još dve osobe pod sumnjom za regrutaciju za terorizam, organizovanje i učešće u terorističkoj grupi i podsticanje nacionalne mržnje, razdora i nacionalne, rasne, verske i etničke netrpeljivosti, saopštila je policija.

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, izjavila je da je poslednja operacija Policije Kosova nad određenim pojedincima osumnjičenim za terorizam dokaz koordinacije između institucija Kosova.

“Ova operacija je svakako dokazala i posvećenost policije u zaštiti i osiguravanju nacionalne bezbednosti naše države”, kazala je Jahjaga u četvrtak prilikom posete Generalnom direktorijatu Policije Kosova.

Dve osobe uhapšene su u četvrtak u Gnjilanu i u Skenderaju (Srbici). Tokom hapšenja zaplenjeni su i materijalni dokazi koji su povezani sa optužbama.

Jedan od uhapšenih pod inicijalima Z.Q. je imam El-Kuddus džamije u Gnjilanu, i „sumnjiči se da je bio jedan od glavnih ispiratora džihada“. Uhapšen je u svom automobilu u planinskom predelu u blizini svoje kuće.

Drugi osumnjičeni, L.K. iz sela Polac u Skenderaju, pronađen je u svojoj kući. Obojici je određena mera zadržavanja od 48 sati.

XS
SM
MD
LG