Dostupni linkovi

Prvi put više za nego protiv NATO-a


Ilustracija
Ilustracija

Istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo Centar za demokratiju i ljudska prava(CEDEM) pokazalo je da su u ovom trenutku pristalice članstva Crne Gore u NATO u blagoj prednosti u odnosu na protivnike učlanjenja Crne Gore u Sjevernoatlantsku alijansu. Određeni rezultati u povećanju podrške javnosti za članstvo u NATO su postignuti intenzivnom kampanjom državnih institucija i izjavama podrške sa relevantnih međunarodnih adresa o pristupanju Crne Gore u NATO. Protekli protesti Demokratskog fronta su rezultirali povećanom podrškom ovoj političkoj grupaciji, kao i vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista.

Prvi put je istraživanje javnog mnjenja CEDEMA-a pokazalo da većina građana podržava učlanjenje Crne Gore u NATO. Radi se o blagoj prednosti pristalica u odnosu na protivnike NATO integracija. Ispitanici su odgovarali na pitanje kako bi glasali na referendumu o članstvu Crne Gore u NATO, a rezultat je 36,5 je za a 36,2 je protiv članstva u NATO, saopštio je Nenad Koprivica izvršni direktor CEDEM-a. Razlika između onih koji bi glasali na referendumu je svega 0,4 procentna poena u korist pristalica članstva u NATO:

„Možemo da primjetimo da bi na referendum izašlo 72,7 posto dok 27,3 posto ne bi glasalo. Dakle, 36,5 odsto je za ulazak Crne Gore u NATO, 36,2 je protiv. Samo u odnosu na one koji bi izašli i glasali na eventualnom referendumu vidimo da je blaga prednost na strani onih koji su za ulazak Crne Gore u NATO. 50,2 je za, a 49,8 odsto je protiv.“

Pojašnjavajući ovaj trend Koprivica je rekao da CEDEM-ova istraživanja već nekoliko godina unazad bilježe pad protivnika članstva u NATO. A sadašnji rezultat je posljedica, sa jedne strane intenzivne kampanje koja se sprovodi za članstvo u NATO i podrške međunarodnih institucija:

„Ovi rezultati ipak pokazuju da je intenzivna kampanja za ulazak u NATO dala određene rezultate ali svakako intenzivne posjete i izjave podrške od strane ključnih međunarodnih adresa za članstvo su svakako imale uticaj na racionalno promišljanje građana u odnosu na ovu temu“, smatra Koprivica.

Upitani kako ocjenjuju doprinos NATO integracija, građani su najvišu ocjenu dali razvoju odnosa Crne Gore sa Sjedinjenim državama i Evropskom Unijom, a najmanju ocjenu razvoju odnosa Crne Gore sa Rusijom i Srbijom:

„Građani smatraju da će NATO integracije imati najveći doprinos u odnosu na razvoj odnosa Crne Gore sa SAD i EU. Što jasno govori o činjenici da građani percipiraju integracije u EU i NATO kao komplementarne, međusobno zavisne i u tom smislu racionalno ocjenjuju da će to svakako uticati pozitivno na razvoj odnosa sa EU. Takođe građani smatraju da će NATO integracije imati pozitivan doprinos u odnosu na sigurnost granica Crne Gore, na mir i stabilnost u Crnoj Gori i na efikasnost sistema odbrane. S druge strane građani smatraju da će efekti NATO integracija imati najmanji doprinos u odnosu na razvoj odnosa Crne Gore sa Rusijom i Srbijom.“

Bez obzira na lični stav o NATO integracijama, građani većinski vjeruju da će Crna Gora postati članica NATO, dok svega 15 odsto ne vjeruje, dok skoro 35 posto građana ne može da procjeni. Građani takođe prema istraživanju većinski vjeruju da će Crna Gora dobiti pozivnicu za članstvo u decembru.

Savo Kentera
Savo Kentera

Komentarišući rezultate CEDEM-ovog istraživanja predsjednik Atlantskog savjeta Savo Kentera kaže da su objektivni i da pokazuju realnu situaciju na terenu:

„Imamo zaista jedan rast podrške pristalica ulaska Crne Gore u NATO u odnosu na one koji ne podržavaju. Očekujem da svi prihvate rezultate tih istraživanja kao maksimalno kredibilno. Uostalom to se pokazalo i u ranijim istraživanjima prije izbora i drugim većim dešavanjima kada je CEDEM ta istraživanja radio. Mislim da je to izuzetno dobro što imamo jedan pozitivan trend, a ono što je još bitnije i što mogu sigurno očekivati, to je da će doći do dodatnog rasta podrške članstvu u NATO nakon dobijanja pozivnice 1. decembra“, konstatuje Kentera.

Ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić je ocjenila za radio „Crne Gore“ da će pozitivne ocjene Evropske komisije prepoznati i NATO savez i to potvrditi upućivanjem pozivnice za članstvo:

„Mislim da možemo biti optimisti u susret 1. decembru i da će ta odluka biti jedna potvrda svega ovoga što je Crna Gora uradila i potvrda zaista jednog ogromnog napretka koji je urađen u mnogim sektorima, a ne samo u sektoru odbrane“, ocjenjuje Milica Pejanović Đurišić.

Istraživanje CEDEM-a je pokazalo trend opšteg pada povjerenja građana u institucije,a posebno u političke partije. Javno mnjenje je podjeljeno po pitanju da li Crna Gora ide pravim ili pogrešnim putem. Period kada je istraživanje rađeno su dani nakon protesta Demokratskog fronta kada je došlo do radikalizacije političkih odnosa u Crnoj Gori.

„Možemo konstatovati da je došlo do pada povjerenja u sve institucije. Nema ni jedne institucije koja nije zabilježila pad povjerenja. To je svakako posljedica protesta koji su nedavno održani jer u uslovima političke nestabilnosti građani gube povjerenje u institucije“.

Protesti Demokratskog fronta su, prema istraživanju podigli rejting toj političkoj grupaciji, ali i vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista, dok su trenutno pad rejtinga zabilježile umjerene političke opcije. Generalno pozitivan stav prema protestima ima nešto više od četvrtine građana, negativan stav prema protestima ima skoro polovina građana, dok četvrtina ne može da procjeni. Preko polovine građana smatra da protesti nisu bili uspješni, dok ih uspješnim smatra oko 15 posto ispitanika, a skoro 30 posto ne može da procjeni.

Istraživanje CEDEM-a je urađeno uz podršku ambasade SAD u Crnoj Gori i NATO javne diplomatije u periodu od 30. oktobra do 7. novembra.

XS
SM
MD
LG