Dostupni linkovi

Javna prepirka otkrila podjele u Revolucionarnoj gardi Irana uoči predsjedničkih izbora


Jadolah Džavani, zamjenik šefa političkih poslova IRGC-a, iznio je optužbe o bivšem zapovjedniku IRGC-a za kojeg se vjeruje da se kandidovao za iransko predsjedništvo.
Jadolah Džavani, zamjenik šefa političkih poslova IRGC-a, iznio je optužbe o bivšem zapovjedniku IRGC-a za kojeg se vjeruje da se kandidovao za iransko predsjedništvo.

Piše: Golnaz Esfandiari

Spor unutar moćnog korpusa Islamske revolucionarne garde (IRGC) u Iranu prelio se u javnost sa zamjenikom komandanta koji je oštro kritikovao pomoćnika vrhovnog komandanta IRGC-a koji ima ambicije da dobije predsjedničku funkciju na junskim izborima, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL).

Podjele unutar IRGC-a oko glasanja postale su javne kada je Džadolah Džavani, zamjenik komandanta IRGC-a za politička pitanja, dao intervju novinskoj agenciji Fars 3. aprila.

Džavani je optužio Saeda Mohameda, bivšeg komandanta Katam al Anbija, građevinskog i inžinjerijskog štaba pri IRGC, za "prekršaje" rekavši da je on smijenjen zbog svoje težnje za predsjedničkim mjestom.

Mohamed je privukao pažnju javnosti uoči glasanja 18. juna, koje bi moglo da dovede tvrdolinijaša na vlast.

"IRGC ne podržava i neće podržati Saeda Mohameda ili bilo kog drugog kandidata na izborima", rekao je Džavani za Fars.

Džavani je također rekao da se IRGC protivi ulasku pripadnika njenih redova u izbornu arenu bez prolaženja kroz "pravne procese".

Mohamed je početkom marta saopštio da podnosi ostavku u vojnom građevinskom konglomeratu, nagovještavajući da bi mogao da se kandiduje za predsjednika.

Poslije ostavke imenovan je za specijalnog savjetnika vrhovnog komandanta IRGC-a Mohameda Salamija.

Mohamed je uzvratio Džavaniju -- negirajući da je počinio bilo kakve "prekršaje" i rekavši da Džavani nije portparol IRGC-a. Mohamed je rekao da su Džavanijeve kritike "njegov lični" stav.

U saopštenju iz Mohamedovog kabineta koje su objavili iranski državni mediji tvrdi se da je Džavanijev intervju stvorio nepovjerenje javnosti i da podriva "maksimalno učešće" na izborima koje je tražio iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei.

Nema dogovorenog kandidata?

Vašingtonski analitičar Ali Afšari kaže da javni spor pokazuje da rukovodstvo IRGC-a nije postiglo dogovor ni o jednom predsjedničkom kandidatu.

Afšari je za RFE/RL rekao da se čini da 53-godišnji Mohamed nije poželjni kandidat establišmenta -- uprkos spekulacijama da se njegov profil uklapa u Hameneijev poziv za relativno mladog i ideološki tvrdokornog predsjednika.

"Napadi na Saeda Mohameda ne dolaze samo od visokih zvaničnika IRGC-a i tvrdokornih ličnosti", rekao je Afšari. "Neki u Basijskim snagama [IRGC- a] također su pokrenuli teške napade na njega pozivajući Savjet čuvara da ga diskvalifikuje" s izbora.

U intervjuu za Fars, koji je povezan s IRGC-om, Džavani je rekao da Hameneijev poziv na "mladu i Hezbolahu naklonjenu" vladu znači da iranski lider traži vladu sa "islamskim pristupom".

"Stoga je biti mlad simbol dinamičnosti i [napornog] rada", rekao je Džavani.

Dan poslije Džavanijevog intervjua, portparol IRGC Ramezan Šarif porekao je da postoje podjele unutar IRGC- a. Šarif je rekao da IRGC neće "odobriti ili uništiti" nijednog kandidata.

On također nije želio da potvrdi da li je Mohamed prekršio zakonske procedure IRGC-a, rekavši: "Zamjenik komandanta IRGC-a je smatrao da je došlo do prekršaja, ali to možda nije zvaničan stav IRGC-a."

Saed Mohamed
Saed Mohamed

"Ako je [Mohamed] počinio bilo kakav prekršaj, zašto ga je komandant IRGC-a imenovao za svog savjetnika", rekao je Šarif, misleći na Salamijevu odluku da postavi Mohameda za svog specijalnog savjetnika.

Postoje izvještaji da bi nekoliko bivših članova IRGC-a moglo da se uključi u utrku za predsjedničko mjesto u junu.

Među njima su predsjednik parlamenta Mohamed Bakir Kalibaf i bivši komandant IRGC-a Saed Dehgan, koji je vojni savjetnik Hameneija.

Drugi konzervativci također su nagovijestili svoju namjeru da se kandiduju za predsjednika, uključujući bivšeg šefa državne televizije Ezatolaha Zargamija.

Tvrdolinijaši imaju za cilj ujedinjenje vlasti u Iranu nakon što su preuzeli kontrolu nad parlamentom na izborima 2019. godine koje karakterišu masovne diskvalifikacije kandidata po odlukama tvrdokornog Savjeta čuvara.

Izlaznost na tim izborima bila je najniža u istoriji islamske republike.
Švicarski politički analitičar Mehdi Talaati rekao je da tvrdokorna frakcija iranskog establišmenta pokušava da ograniči broj kandidata kako bi stvorila jedinstvo i povećala svoje izglede za pobjedu na izborima.

"Ako tvrdokorna frakcija, koja ima nekoliko vojnih kandidata, uđe na izbore s više kandidata, mogli bi da budu poraženi od strane reformista. Stoga pokušavaju da riješe ovo pitanje prije glasanja", rekao je Talati u intervjuu za BBC.

Mlađi brat Hameneija, reformističkog klerika po imenu Hadi Hamenei, rekao je u intervjuu za iranski Enetkhab njuz (Enetkhubnews) 5. aprila da bi budući predsjednik mogao da dođe iz tvrdokorne frakcije iranskog establišmenta.

"Još uvijek nije jasno. Međutim, vrlo je vjerovatno da će buduća vlada biti iz [frakcije] koja već kontroliše sve", rekao je on.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG