Dostupni linkovi

Dokumentarac ajatolaha Hameneija za poboljšanje vlastitog imidža


Isječak iz nedavno objavljenog propagandnog videa koji navodno prikazuje vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hameneija (desno) kako ljubazno čavrlja s umjetnicima i filmašima u "toploj" i "prijateljskoj" atmosferi.
Isječak iz nedavno objavljenog propagandnog videa koji navodno prikazuje vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hameneija (desno) kako ljubazno čavrlja s umjetnicima i filmašima u "toploj" i "prijateljskoj" atmosferi.

Piše: Golnaz Esfandiari

Iranski vrhovni lider ajatolah Ali Hamenei pozdravlja grupu umjetnika i filmaša, ugodno čavrljajući i zbijajući šale o izvještajima da je istaknuti filmaš dobio dozvolu boravka u Kanadi, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

"Čujem da ste kanadizovan", kaže Hamenei režiseru u dokumentarnom filmu prikazanom na državnoj televiziji. Zatim se našalio s drugim čovjekom za kojeg kaže da je bio aktivan od prije Islamske revolucije 1979. godine, dobroćudno ga nazivajući "taghouti" - nekim koji je povezan s Pahlavijevom monarhijom, koja je svrgnuta tokom revolucije.

Hamenei je također prikazan kako pažljivo sluša svoje goste koji pijuckaju čaj i grickaju kolačiće. Neki učesnici sastanka kasnije hvale "toplu" i "prijateljsku" atmosferu i tvrde da su mogli slobodno govoriti ono što misle. Drugi su dodali da im je sastanak s Hameneijem svima dao nadu.

Scene su dio propagandne serije pod nazivom ‘Neformalno’, koja se nedavno emitovala na državnoj televiziji i prikazivala na iranskim web stranicama.

Serijal također uključuje i Hameneijev sastanak s veteranima iransko-iračkog rata 1980-1988., koji se prisjećaju tragičnog sukoba i "mučenika" s kojima su služili.

Jedan čovjek - koji je u eksploziji izgubio ruke - kaže da su ga obuzele emocije kad ga je Hamenei zagrlio.

Autori kažu da serijal prikazuje "neformalne i intimne" sedmične sastanke koje je Hamenei održao posljednjih godina s kulturnim aktivistima, umjetnicima, naučnicima i drugim.

Pažljiva koreografija

‘Neformalno’ je, zapravo, vrlo pažljivo koreografski uređen kako bi prikazao Hameneija - koji se sve više oslanjao na svoj uplašeni sigurnosni aparat kako bi pojačao moć i utišao glasove protivnika - u pozitivnom svjetlu, kao brižnog vođu Iranaca koji razumije teška pitanja u njihovom životu.

U dokumentarcu, beskompromisni autoritarni vođa koji vlada Iranom više od tri decenije, kaže da izvještaje prosječnih Iranaca čita "svaki dan".

"Mnogi izvještaji [nude] kritike [u vezi s raznim pitanjima] i mi ih pratimo", tvrdi Hamenei.

"Nije kao da zamišljamo da živimo u raju Islamske republike koji je stvoren u našim mislima; ne. Definitivno imamo problema u svom radu [s kojima se moramo nositi]", kaže on, tvrdeći da " problemi" i "odstupanja" u društvu ne štete često kritikovanom klerikalnom establišmentu u cjelini.

Ajatolah Hamenei operisao je prostatu prije četiri godine usred glasina da je lošeg zdravlja.
Ajatolah Hamenei operisao je prostatu prije četiri godine usred glasina da je lošeg zdravlja.

Učesnici sastanaka s Hameneijem navodno se biraju među pristalicama iranske islamske vlade i onima koji su bliski tvrdoj frakciji establišmenta, kojoj se Hamnei često pridružuje.

U propagandnom videu objavljenom uoči predsjedničkih izbora u zemlji u junu 2021. godine, Hamenei također ponavlja svoj poziv iz 2019. za odabir mladog i ideološki predanog predsjednika usred sve češćih medijskih nagađanja da bi na izborima mogao pobijediti "vojni" zvaničnik, uz pomoć tvrdolinijaša koji od prošle godine čine parlamentarnu većinu.

Ta pobjeda uglavnom je kreirana masovnom diskvalifikacijom hiljada očekivanih kandidata, uglavnom reformista i umjerenih.

"Ako Bog da, krenut ćemo prema tome da mlade ljude stavimo na čelo", kaže Hamenei reagujući na mladog aktivistu koji se žali da mladima nije data šansa u politici.

Porast nezadovoljstva

Čini se da videozapisi očito predstavljaju pokušaj poboljšanja imidža Hameneija, čiji je legitimitet posljednjih godina značajno narušen, a također pomažu u stvaranju pozitivnog naslijeđa za 82-godišnjaka koji je prije četiri godine operisao prostatu usred glasina da je bio lošeg zdravlja.

Zbog smrtonosne pandemije izazvane korona virusom koja je Iran posebno pogodila, iranski čelnik se vrlo malo pojavljivao u javnosti posljednjih mjeseci, dok je većinu svojih sastanaka sa zvaničnicima vodio putem videokonferencije.

Kritikovanje Hameneija predstavlja crvenu liniju u Islamskoj republici, no posljednjih godina sve veći broj Iranaca ga otvoreno proziva, uključujući antivladine demonstrante koji su zapalili njegov portret i pozvali na njegov odlazak. Drugi aktivisti javno su ga pozivali da podnese ostavku.

Serijal ‘Neformalno’ emitovan je usred povećanog nepovjerenja javnosti u klerikalni establišment koji je u novembru 2019. upotrijebio ubojitu silu protiv demonstranata, pobivši stotine ljudi, uključujući djecu.

Sumorno stanje iranske ekonomije - koje je slomljeno američkim sankcijama ponovo uvedenim nakon što je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) povukao Sjedinjene Države iz nuklearnog sporazuma iz 2015 - rezultiralo je povećanjem nezadovoljstva javnosti.

Nakon smrtonosnog suzbijanja protesta 2019. godine koje je potaknuo iznenadni, nagli rast cijena goriva, opozciona ličnost i bivši premijer Mir Husein Musavi uporedio je Hameneija s iranskim šahom koji je srušen 1979. godine.

Bivši iranski premijer Mir Husein Musavi i njegova supruga Zahra Ranavard su u kućnom pritvoru od 2011.
Bivši iranski premijer Mir Husein Musavi i njegova supruga Zahra Ranavard su u kućnom pritvoru od 2011.

"Ubice iz 1978. godine bili su predstavnici nereligioznog režima, a agenti i strijelci u novembru 2019. predstavnici vjerske vlade", rekao je Musavi čiju izjavu prenosi opoziciona web stranica Kalame. "Tada je glavni komandant bio šah, a danas je ovdje vrhovni vođa s apsolutnom vlašću."

Musavi, njegova supruga Zahra Ranavad i reformista Mehdi Karubi nalaze se u kućnom pritvoru od 2011. godine zbog javnog prozivanja Hamneija i kritika za kršenja ljudskih prava nakon što su protestovali zbog, kako su rekli, lažnih predsjedničkih izbora.

U sceni iz propagandne serije, filmaš Abdulhasan Barzideh - koji djeluje kao da pažljivo bira riječi - kaže Hameneiju da osjeća kako je iranski vođa bliži određenom segmentu društva.

"Posebne ličnosti i grupe su oko vas [dok] se očekuje da budete vođa svih ljudi", rekao je Barzideh, dodajući da "Ne osjećam da ste suosjećajni sa svakim od nas i ne podrazumijeva se da volite sve ljude".

Bio je to rijedak prikaz kritike.

"Bez obzira znaju li to ljudi ili ne, volim svakog od njih i molim se za njih", rekao je Hamenei, čiji je establišment zatvorio mnoge kritičare, aktiviste, zaštitnike ljudskih prava i okoliša te prisilio stotine drugih u egzil. Hamenei je tada neobično dodao da se možda moli više za neke nego za druge.

Iranski vrhovni čelnik proteklih godina obraćao se za vrijeme izbora onima koji ne podržavaju islamski establišment, pozivajući ih da glasaju. Iranske vlasti žele koristiti izbore kao glavnu potvrdu njihovog legitimiteta.

Barzideh je za Radio Farda RFE/RL rekao da je dao kritički komentar nadajući se da će to pomoći pokretanju promjena.

"Ako on ne može učiniti nešto [kako bi donio promjene], to niko drugi ne može. Zbog toga sam odlučio progovoriti [tokom sastanka]. Treba vidjeti hoće li to biti djelotvorno ili ne", rekao je Barzideh u telefonskom intervjuu.

Propagandni dokumentarac prikazan je nakon šokantne egzekucije 12. decembra Ruholaha Zama, administratora popularnog kanala Amadnjuz koji je bio optužen za podsticanje nasilja tokom protesta započetih u decembru 2017. godine.

Također je uslijedio nakon septembarskog pogubljenja 27-godišnjeg hrvača Navida Afkarija, koji je obješen nakon što je osuđen zbog ubistva državnog službenika tokom protesta 2018., uprkos pozivima iranske javnosti i međunarodne zajednice službenicima da zaustave njegovo pogubljenje.

XS
SM
MD
LG