Dostupni linkovi

Povratak JAT-a i turista iz Srbije u Dubrovnik


Sedište JAT-a u Beogradu
Sedište JAT-a u Beogradu

Nakon najave JAT airways-a da planira otvaranje letova za Dubrovnik, poraslo je interesovanje građana za ovu destinaciju na hrvatskom primorju. Predstavnici srpske aviokompanije i dubrovačke vazdušne luke našli su interes da ovom linijom povežu dva grada, ali se nadaju da će pored ekonomskih efekata taj potez doneti i mnogo više – zbližavanje dve države i njenih građana.

Turisti iz Srbije proteklih godina sve više se vraćaju u nekada dobro znana mesta na Jadranu ali Dubrovnik, što zbog cena, što zbog poznate situacije iz ratnih vremena, nije imao puno posetilaca iz ovih krajeva. Poslednji let JAT-a iz tog grada prema Beogradu bio je 6. avgusta 1991. godine.

Zračna luka Dubrovnik i JAT airways vide interes u razvijanju regionalnog avio-saobraćaja, ali postoji i odluka da, između ostalog, država neguje i dobrosusedske odnose.
Mirjana Dragović
, PR menadžer JAT airways-a, rekla je za naš program da je odluka da se otvori sezonska linija Beograd-Dubrovnik, na kojoj će se leteti dva puta sedmično, doneta posle uspeha prošlogodišnjeg otvaranja saobraćaja do Pule:

"Zračna luka Dubrovnik i JAT airways vide interes u razvijanju regionalnog avio-saobraćaja, ali postoji i odluka da, između ostalog, država neguje i dobrosusedske odnose. Da se pitanja prošlosti ipak ostave pravnim i finansijskim predstavnicima dve države, a sve u interesu prihvatljivog rešenja za građane obe zemlje. Ovog puta smo hteli da prosto izađemo u susret našim putnicima i svim turistima iz Srbije koji bi želeli da ove godine letuju na hrvatskom primorju."

Devedeset osam odsto kapaciteta svih letova na liniji Beograd-Pula bilo je popunjeno pa je, posle dva leta sedmično, JAT uveo četiri leta nedeljno, što se svako odrazilo i na veću posetu Istri. Turisti iz Srbije i dalje najviše letuju u Grčkoj, ali se u poslednjih 4-5 godina polako vraćaju u Hrvatsku. Milica Milosavljević, iz turističke agencije Relax, preko koje kroz različite aranžmane na hrvatsko primorje putuje čak 70 odsto svih turista koji se iz Srbije upute na taj deo Jadrana, kaže za naš program da, pored istarskih mesta, većina putuje na ostrva, ali i da ima sve više upita za Dubrovnik:

"Ima i mlađih koji su putovali nekada s roditeljima pa bi da se podsete, ima i naravno onih koji često putuju i, takođe, onih koji su prestali pa sada ponovo žele da tamo putuju. Ljude interesuje kakvi su odnosi između Srba i Hrvata, da li je bilo nekih problema, i tako dalje. Ima i skeptičnih ljudi koji ipak odu pa onda, kad se vrate, dođu kod nas pa nam kažu da je bilo sve sjajno, bez problema i da su prezadovoljni. A ako sada bude direktan let za Dubrovnik, mislim da bi to ljudima značilo."
Dubrovnik

Turistima iz Srbije, preko domaćih agencija za Dubrovnik, za sada se nude aranžmani uz sopstveni prevoz, pa je tako tamo moguće letovati za 160 evra uz sedam hotelskih polupansiona, ali četiri kilometra od starog dela grada, ili takođe sedam dana u špicu sezone u malo boljem hotelu za nešto više para – 600 evra. Smeštaj u centru grada je za one sa dubljim džepom, od hiljadu evra pa naviše.

Beograđane smo pitali kako im se čini mogućnost da ponovo, posle 19 godina, za nešto više od sat vremena, doputuju u grad koji je turistički biser Hrvatske:

"Naravno da je dobro. Zašto da ne? Bila sam tamo ranije, prelep grad, šta mogu da kažem. Ko ga nije video treba da ode da ga vidi, u svakom slučaju. Treba da dođe do pomirenja, krajnje je vreme da se to sve vrati kao što je bilo."

"Nemam nikakvo mišljenje o tome, zaista. Niti putujem, niti me sve to interesuje."

"Išao bih u Dubrovnik na letovanje, nisam bio tamo i voleo bih da odem. Imam 22 godine i ne pamtim baš Jugoslaviju."

"Ako većina kaže da je lepo onda treba otići."


Povratak JAT-a i turista iz Srbije u Dubrovnik i tamošnju regiju svakako znači mnogo više od običnog posla, posebno i zbog sudbine tog grada tokom rata u bivšoj Jugoslaviji. Aleksandar Popov, iz Centra za regionalizam, rekao je za naš radio da je to i u simboličnom i stvarnom smislu veoma značajan događaj:
Sve što ide u tom pravcu povezivanja, obnove komunikacija među ljudima i u saobraćaju, to je dobra vest i to je dobro za opštu normalizaciju odnosa. Mislim da je to više nego simbolično.

"Mi smo već 8 godina pokušavali da prevaziđemo otpore kod Dubrovčana, da se povežu prvo sa svojim susedima iz Herceg Novog i iz Trebinja, pa smo tek pre godinu dana uspeli da ih dovedemo za isti sto da bi posle radili na zajedničkim projektima. Tako da sve što ide u tom pravcu povezivanja, obnove komunikacija među ljudima i u saobraćaju, to je dobra vest i to je dobro za opštu normalizaciju odnosa. Mislim da je to više nego simbolično."


Hrvatski partneri JAT airways-a, među kojima su i čelnici dubrovačke turističke zajednice i tamošnji hotelijeri, poručili su da su turisti iz Srbije dobrodošli, i najavili da bi linija Beograd-Dubrovnik u početku trebalo da funkcioniše do kraja septembra.
XS
SM
MD
LG