Dostupni linkovi

Kosovo: Ubijen aktivista bošnjačke izborne liste


Kosovska policija
Kosovska policija
Aktivista bošnjačke izborne koalicije “Vakat“ Šefko Salković ubijen je kod sela Postenje u opštini Leposavić, na severu Kosova dok je u istom napadu teže ranjen Edvin Islamović takođe aktivista koalicije “Vakat“ kada su nepoznati napadači pucali na vozilo u kome su se nalazili njih dvojica.

Kako saznaje RSE, policija je u sredu uveče osam kilometara od mesta napada, na putu Leposavić – Kosovska Mitrovica, pronašla zapaljeno vozilo marke “Opel Astra” iz koga su, kako policija osnovano sumnja, napadači pucali na Salkovića i Islamovića.
Policija je pronašla zapaljeno vozilo marke “Opel Astra” iz koga su, kako se sumnja, napadači pucali na ubijenog Šefka Salkovića i teže ranjenog Edvina Islamovića

Portparol kosovske policije Besim Hoti potvrdio je u izjavi za RSE da je u oružanom napadu, koji se dogodio u selu Postenje u opštini Leposavić ubijen Salković i da je teže ranjen Islamovic.

Hoti je rekao da su se njih dvojica nalazila u vozilu marke "Tojota" kosovskih registarskih oznaka, kada su, za sada nepoznati počinioci, na njih pucali iz vatrenog oružja:

“Još je rano pričati o mogućim motivima i konkretnim okolnostima ovog kriminalnog akta. Najnoviji detalj u vez sai ovim zločinom jeste taj da je policija pronašla vozila vozilo za koje verujemo da je korišćeno u ovom napadu", kaže Hoti.

Iz bošnjačke izborne koalicije "Vakat" potvrdili su da su žrtve incidenta aktivisti te koalicije.

EULEX osudio napad

Šef misije Euleks Gzavije de Marnak najoštrije je osudio ovaj napad i poručio da pomoći kosovskoj policiji u istrazi oko ovog incidenta.
Gsavijer de Marnjak, šef misije Evropske unije za vladavinu prava (Euleks) na Kosovu

“Apelujem na sve strane da se u ovom potencijalno osetljivom periodu odgovorno ponašaju. Upotreba nasilja je potpuno neprihvatljiva"
, navedeno je u saopštenju šefa Euleksa.

De Marnak je kazao da Euleks podržava kosovsku policiju u istrazi incidenta i pronalaženju počinioca napada i dodao da oni prate, nadgledaju i sa kosovsku policiju.

"Imam puno poverenje da će kosovska policija zadovoljavajuće izvršiti svoje zadatke u vezi sa ovom istragom. Euleks je u potpunosti spreman da podrži kosovsku policiju tokom njenog rada i da reaguje u bilo kakvoj situaciji", dodaje se u saopštenju.

Meseci puni incidenata

Prethodnih meseci zabeleženo je niz incidenata (uglavnom u Severnoj Kosovskoj Mitrovici i susednom Zvečanu) u kojima su meta napada uglavnom bili Srbi koji sarađuju sa kosovskim i međunarodnim institucijama na Kosovu.

U oružanom napadu, koji se letos dogodio u severnom delu Kosovske Mitrovice ranjen je Petar Miletić, generalni sekretar Samostalne liberalne stranke i poslanik u Skupštini Kosova. Miletić je pogođen sa tri hica u obe noge. Regionalni portparol Kosovske policije Besim Hoti izjavio je da je oružani napad na Miletića okvalifikovan kao pokušaj ubistva.

U dvorištu porodične kuće Momčila Arlova u Zvečanu prošlog meseca zapaljeno je vozilo marke "pežo 307", koje je u potpunosti uništeno, a materijalna šteta pričinjena je i na garaži gde se vozilo nalazilo.

Arlov je programski direktor Centra za razvoj civilnog društva u Kosovskoj Mitrovici.

Poslednji napad dogodio se u Zvečanu kada su nepoznata lica bacila eksplozivnu napravu na porodičnu kuću Dragana Stojkovića. U ovom napadu nije bilo povređenih.

Policija i dalje traga za organizatorima i počiniocima svih ovih napada.
XS
SM
MD
LG