Dostupni linkovi

Japanski ministar povukao izjavu o nacizmu


Taro Aso
Taro Aso
Zamenik japanskog premijera i ministar finansija Taro Aso povukao je izjavu da bi Japan trebalo da sledi nacistički primer i tajno promeni posleratni ustav države, pre nego što iko shvati da je to učinio u cilju ukidanja ograničenja na upotrebu njegove armije.

To je izazvalo žestoke reakcije u Kini i Južnoj Koreji, koje je Japan okupirao tokom Drugog svetskog rata. One ističu da to pokazuje da Tokio nije raščistio sa svojm imperijalističkom prošlošću.

Njegov komentar u ponedeljak u govoru u Tokiju da treba izvući pouke kako je nacistička Nemačka promenila Vajmarski ustav (usvojen nakon Prvog svetskog rata u kome je poražena), izazvao je burne reakcije.

Aso je u četvrtak novinarima, međutim, rekao da ga je javnost pogrešno razumela, kao i da je jedino želeo da kaže da nije od pomoći bučna debata o tome da li bi Japan trebalo da promeni svoj poratni ustav kako bi dao vojsci veća ovlašćenja, čija je uloga sada svedena isključivo na odbrambenu.

“Nedvosmisleno se može zaključiti iz svih mojih izjava da imam izrazito negativan stav kada je reč o nacistima i njihovoj ulozi u promeni Vajmarskog ustava”, izjavio je.

Glavni sekretar japanske vlade Jošihide Suga je rekao: “Želim da jasno predočim da kabinet premijera Šinza Abea nikada neće imati pozitivan stav o nacističkoj vladavini”.

Aso je rekao u ponedeljak: “Ustav Vajmarske Nemačke je promenjen, a da to nije ni primećeno, u Ustav nacističke Nemačke. Zašto ne izvučemo pouke iz njihove taktike?”

Nakon paljenja zgrade nemačkog parlamenta 1933. Adolf Hitler, koji je u to vreme bio kancelar, i predsednik Paul von Hindenburg uveli su vanredno stanje, suspendujući građanska prava garantovana ustavom. Hitler je potom uspeo da progura podzakonske akte koji su kasnije omogućili usvajanje zakona bez konsultovanja parlamenta. To je bio potez koji se smatra ključnim za konsolidovanje Hitlerove vlasti.

Portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Hong Lei rekao je da su Asovi komentari izazvali uznemirenost japanskih suseda.

“Tražimo da Japan preispita svoju istoriju, ispuni obaveze vezane za taj period i konkretnim potezima stekne poverenje azijskih suseda i međunarodne zajednice”.

Hong je istakao da ovi komentari nalažu da susedi Japana kao i međunarodna zajednica pomnije prate politička kretanja u ovoj zemlji.

Hong je kritikovao i Asove komentare tokom poseta kontroverznom Jasukuni hramu, na kome se nalaze ispisana imena 2,3 miliona poginulih Japanaca tokom rata, uključujući i 14 visokih oficira koji su osuđeni za ratne zločine.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Južne Koreje Ćo Tai je kazao da je Asova izjava “definitivno povredila mnoge ljude. Jasno je šta takvi komentari o nacističkom režimu znače ljudima koji se sećaju tog doba, a naročito onima koji su bili žrtve japanske imperijalističke invazije”.

Neznanje istorijskih činjenica

Centar Simon Vizental, koji nastoji da sačuva sećanje na Holokaust u kome je stradalo 6 miliona Jevreja, zatražio je da Aso razjasni svoje komentare.

“Da li je zamenik premijera Aso zaboravio da je nakon dolaska nacista na vlast u Nemačku ubrzo doveo svet na ivicu ambisa, suočavajući čovečanstvo sa do tada neviđenim užasima”, ističe se u saopštenju ovog Centra.

I lideri japanske opozicije su kritikovale Asovu izjavu, koja smatra da time pokazuje nerazumevanje istorije i šteti nacionalim interesima. Pojedini opozicioni političari su zatražili Asovu ostavku.

“Očigledno je njegovo neznanje istorijskih činjenica. Želim da ga podsetim da se hvaljenje nacista smatra krivičnim delom u EU”, istakao je Seiđi Mataići, generalni sekretar Socijaldemokratske partije Japana.

Ustavne reforme su osetljivo pitanje u Japanu. Prema članu 9 njegovog posleratnog Ustava, zabranjeno mu je da koristi silu za rešavanje sukoba, osim u slučaju odbrane.

Međutim, premijer Abe – koji nakon izbora prošlog meseca kontroliše oba doma u parlamentu – nagovestio je da želi da preispita ulogu japanske vojske kako bi se suočila sa promenjenom bezbednosnom situacijom u azijsko-pacifičkom regionu.

Abe je izjavio da želi da produbi debatu o ustavnim promenama u cilju smanjenja ograničenja na koriščenje vojske, čemu se Kina i Južna Koreja – koje je Japan okupirao tokom Drugog svetskog rata – žestoko protive.

Abeov zamenik Aso je i u prošlosti pravio gafove. U vreme dok je bio premijer 2008-9. godine optužio je lekare da su izgubili zdrav razum a stare ljude nazvao “nemoćnom” grupacijom koja je teret društvu – iako njegova partija itekako zavisi od glasova penzionera da bi ostala na vlasti. Pravio je i neslane šale na račun bolesnih od Alchajmera, ističući da je idealna zemlja ona koja bi privukla najbogatije Jevreje, a najjaču opozicionu partiju je poredio sa nacistima. Aso, inače, potiče iz porodice čija je rudarska kompanija koristila Korejance na prinudnom radu tokom japanske okupacije ovog poluostrva od 1910. do 1945.

U maju je gradonačelnik Osake Toru Hashimoto izazvao buru kritika zbog izjave da su bile “neophodne žene za uživanje”, koje su bile primorane da se prostituišu sa japanskim vojnicima tokom Drugog svetskog rata.
XS
SM
MD
LG