Dostupni linkovi

Dvoje stradalih u tajfunu u centralnom Japanu


Japan je od početka sedmice pogođen tajfunima.
Japan je od početka sedmice pogođen tajfunima.

Najmanje dve osobe su stradale, a desetine hiljada domaćinstava je bez struje, kada je 24. septembra tajfun zahvatio centralni Japan, prenosi Rojters izveštaj novinske agencije Kjodo.

Grad Šizuoka, jugozapadno od glavnog grada Tokija, posebno je pogođen tajfunom, kog prate jaki vetrovi i kiše. Zabeleženo je rekordnih 417 milimetara padavina od četvrtka, kada je kiša počela, saopštila je Japanska meteorološka agencija (JMA).

U centru tajfuna koji nosi ime "Talas", vetar je duvao brzinom od oko 65 kilometara na čas, sa najvećim udarima od oko 90 kilometara na čas, navodi se u saopštenju.

Muškarac u 40-im godinama stradao je u klizištu, a 29-godišnji muškarac poginuo je u automobilu, u nesreći koju je izazvalo nevreme, izvestila je agencija Kjodo.

Struje nije imalo oko 120.000 domaćinstava, saopštio je dobavljač, dodajući da je klizište srušilo dva dalekovoda.

Do subote popodne po japanskom vremenu struja se vratila u većinu domaćinstava, dok je oko 2.800 domaćinstava i dalje bilo bez električne energije. Procene su da će biti potrebno nekoliko meseci da dalekovodi budu obnovljeni.


Železnice Japana obnavljaju linije brzih vozova, koje su bile obustavljene od petka uveče zbog kiše.

Meteorološka agencija u subotu ujutro smanjila je jačinu tajfuna na ekstratropski ciklon, prognozirajući nastavak padavina u Šizuoki i pozvala na oprez zbog klizišta i poplava.

Grad Jokohama, oko 30 kilometara južno od Tokija, takođe je u subotu oko podneva izdao upozorenje za evakuaciju za oko 3.000 stanovnika.

Na zapadu države je supertajfun Nanmadol, jedna od najvećih oluja koja je pogodila Japan u poslednjih nekoliko godina, ubila je najmanje dve osobe i donela žestoke vetrove i rekordne padavine početkom sedmice.

XS
SM
MD
LG