Dostupni linkovi

Japan uvodi nove sankcije Rusiji


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sa premijerom Japana Fumiom Kišidom na samitu G7 u Hirošimi, 21. maj 2023.

Japan će uvesti dodatne sankcije Rusiji nakon što su na samitu Grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) prošle sedmice usaglašene mjere, rekao je u petak, 26. maja portparol japanske Vlade Hirokazu Matsuno.

Matsuno je osudio slanje taktičkog nuklearnog naoružanja Moskve u Belorusiju navodeći da će se time dodatno intenzivirati situacija oko Ukrajine.

"Kao jedina zemlja koja je pretrpila nuklearni udar u ratu, Japan nikad neće prihvatiti pretnje Rusije atomskim oružjem, niti njegovu upotrebu", naglasio je Matsuno, prenosi agencija Rojters.

Lideri G7, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD), Britaniju, Nemačku i Francusku, prošle sedmice su sa samitu u Hirošimi iskazali odlučnost za podršku Ukrajini slanjem dodatne vojne pomoći i sankcijama protiv Rusije.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. i od tada su nekoliko puta njeni zvaničnici i mediji bliski režimu pominjali upotrebu nuklearnog oružja.

Na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki u avgustu 1945. godine su Sjedinjene Američke Države bacile atomske bombe. Ubrzo nakon toga, Japan je kapitulirao.

Nema tačnih podataka o broju žrtava, ali se smatra da je oko 140.000 od 350.000 stanovnika Hirošime poginulo u eksploziji, a da je u Nagasakiju život izgubilo najmanje 74.000 ljudi, piše BBC.

Od nuklearnog zračenja bombi i posledica radijacije u nedeljama, mesecima i godinama posle napada preminule su hiljade ljudi.

XS
SM
MD
LG