Dostupni linkovi

Izazovi novog japanskog premijera - ekonomija, Kina i SAD


Jošihide Suga posle izbora za novog lidera japanske vladajuće Liberalno demokratske partije, Tokio 14. septembar 2020.

Prvi zadatak novog japanskog premijera Jošihide Suge, koji nasleđuje Šinzo Abea, biće oporavak privrede od posledica korona virusa ali i pridobijanje birača na unutrašnjem planu.

Na spoljnopolitičkom planu biće suočen s balansiranjem u tenzijama između Kine i SAD, što će biti dodatni izazov s obzirom na manjak međunarodnog iskustva i socijalnih veština svog prethodnika, pišu svetski mediji.

Izlazak iz senke

Pored obnavljanja privrede desetkovane korona virusom, Japan se suočava s jačanjem pritisaka iz Kine i Severne Koreje, dok je odlaskom Abea ostao bez lidera čije je spoljnopolitičko nasleđe delomično izgrađano uspešnim odnosom s predsednikom SAD Donaldom Trampom (Trump), nepredvidivim liderom najvažnijeg strateškog saveznika Tokija, ističe Njujork tajms (The New York Times).

Sada u vreme neizvesnosti, kontrolu nad trećom najvećom svetskom privredom preuzima Suga koji je godine proveo u senci kao Abeov šef kabineta i glavni portparol vlade, ukazuje američki list, navodeći da je budući premijer obećao da će nastaviti gde je stao njegov prethodnik, mada nikada nije jasno izneo svoju viziju Japana.

Očekuje se da će Suga nastaviti zalaganje za reviziju japanskog pacifističkog Ustava i povratak japanskih građana koje je otela Severna Koreja. Takođe je rekao da će se pridržavati Abeove ekonomske formule poznate kao Abekonomija, zasnovane na kombinaciji jeftinog novca, vladinoj potrošnji i stukturnim reformama u privredi.

Suga do premijerske funkcije stiže neobičnim putem za Japan, pošto za razliku od većine istaknutih poslanika ne dolazi iz elitnih političkih porodica, već je sin uzajivača jagoda s ruralnog severa zemlje. U isprva otvorenom nadmetanju za lidera vladajuće Liberalno demokratske partije (LDP), brzo je osigurao pobedu pokazujući političke veštine iza kulisa koje je izbrusio radeći za Abea skoro osam godina. Pobedom na izborima u stranci koja kontroliše parlament, praktično je osigurao da bude izabran za premijera.

Po mnogo čemu, Suga deluje kao još jedan u dugom nizu natmurenih japanskih političara, piše Njujork tajms, ističući da je najuzbudljivija stvar koja se pojavila u medijskim izveštajima otkriće da Suga, antialkoholičar sklon slatkišima, svaki dan počinje i završava sa sto trbušnjaka. Na njegovom sajtu se navodi da voli pecanje i karate.

Konsolidacija vlasti

Jedna od prvih odluka novog japanskog lidera biće da li da raspiše izbore i osigura sebi pun mandat, što bi trebalo da bude test njegove transformacije od natmurenog ali efikasnog političara u senci do inspirativnog nacionalnog lidera, ocenjuje Fajnenšl tajms (The Financial Times), uz konstataciju da bi LDP verovatno pobedio pošto je povlačenje Abea zbog bolesti povećalo popularnost stranke, ali da ankete pokazuju da sam Suga izaziva tek umereni entuzijazam.

LDP se ujedinila oko Suge kao najboljeg izbora za rešavanje krize COVID-19 i drugih izazova Japana, ali posle višegodišnje Abeove dominacije, u toj partiji nema spokoja s nizom rivala koji pretenduju na liderstvo, što prema insajderima u stranci, nije okočano pobedom Suge, ističe britanski list.

Imajući u vidu njegovu zastrašujuću reputaciju, malo njih u LDP je bilo spremno da kritikuje Sugu, ali neki sumnjaju da ni Abeov progam, koji je malo toga uradio na oživljavanju japanskih regiona, niti veština njegovog tmurnog zamenika, mogu pridobiti javnost. Iako mnogi u stranci strahuju od Sugine moći da im unapredi ili uništi karijeru, takođe postoje sumnje u njegovu sposobnost da uspostavi trajnu vezu s glasačima, poput Abea.

Mimo COVID-19, izazovi novog lidera su definisani Abeovim nasleđem, ocenjuje Fajnenšl tajms. Abe nije uspeo da izbegne velike društvene i diplomatske dileme smanjenja populacije i uspona Kine, ali je predvodio neobično stabilnu i uspešnu adminstraciju. Japan je neko vreme imao punu zaposlenost, dok je na spoljnopolitičkom planu, Abe obnovio veze sa SAD i uspostavio nove odnose s Indijom, Australijom i jugoistokom Azije.

S druge strane, Kina je i dalje pretstavlja pretnju i kineski brodovi su aktivniji nego ikad kod ostrva oko kojih se spore Tokio i Peking, piše britanski list, dodajući da će novi premijer sigurno zadržati Abeovu strategiju "slobodnog i otvorenog" indo-pacifičkog regiona kao branu protiv širenja kineskog uticaja. Ali kao i Abe, on će teško ostvariti napredak u teritorijalnim sporovima s Rusijom i po pitanju severnokorejskog raketnog programa.

Suga je izgradio karijeru na primoravanju japanskih birokrata da rade kako on kaže, ali je njegovo međunarodno iskustvo ograničeno, dok će, kako navodi Fajnenšl tajms, njegov najveći spoljnopolitički izazov biti kako rešavati rast tenzija između Vašingtona i Pekinga.

Zaštita SAD ili ekonomski interesi s Kinom

Suga će morati da odražava ranotežu između saveza Japana sa SAD i ekonomskih interesa s Kinom u vreme tenzija između Vašingtona i Pekinga, ocenjuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Abe je izgradio snažno prijateljstvo s Trampom i popravio veze s Kinom tokom posete Pekingu, ukazuje njujorški list.

Sugi će, međutim, verovatno biti teže da održava ravnotežu, budući da ima malo spoljnopolitičkog iskustva mimo asistiranja Abeu, ocenjuje Volstrit džurnal i ukazuje da je Suga tokom vikenda izbegao da odgovori na pitanje o stavu u pogledu Kine.

Tokio je suočen s dilemom kao i mnogi američki saveznici u svetu poput Nemačke koji se oslanjanju na američku vojnu moć za zaštitu, a na Kinu za ekonomski rast, ističe list, dodajući da je Japan poslovno duboko upleten u Kinu. Izvoz u Kinu, koji je 2019. iznosio skoro 140 milijardi dolara, pomogao je oporavku Japana od pada usled korona vususa, i sada je već iznad prošlogodišnjeg nivoa.

Peking je sa svoje strane poslao signale da će pridobiti Tokio naspram Trampa, navodi Volstrit džurnal. Kineski lider Si Đinping je na obeležavanju 75. godišnjice kraja Drugog svetskog rata 3. septembra, pozvao da se ulože napori za unapređenje "večnog prijateljstva naroda Kine i Japana".

Vojni kapaciteti

Suga je umnogome politički klon Abea, ali to ne znači da će slediti Abea u jačanju japanskih odbrambenih kapaciteta, što pažljivo prate i Peking i Vašington, piše Forin polisi (The Foreign Policy).

Sugi nedostaju politički pedigre i socijalne veštine kojima se Abe istakao na međunarodnoj političkoj sceni, ali mu takođe nedostaju Abeovi nagoni za kršenje ograničenja japanskog posleratnog odbrambenog stava, ocenjuje američki časopis, dodajući i da će pod pritiskom pandemije i njenih ekonomskih posledica, bezbedonosna pitanja biti potisnuta.

Novi premijer će se verovatno fokusirati na unutrašnja pitanja, ali, ukazuje Forin polisi, stručnjaci očekuju da će se uskoro suočiti s izazovima iz Severne Koreje, poput sajber upada, kao i s Kinom, koja se proteklih godina više puta sukobljavala s Japanom oko spornih ostrva u Istočnom kineskom moru.

Abe je pokušao, ali nije uspeo, da izmeni japanski posleratni Ustav da omogući agresivniji bezbednosni stav. Posle ostavke je pozvao da se razmotri razvijanje kapaciteta za preventivne napade za odbranu zemlje od neposrednih raketnih udara, što je, kako navodi časopis, odustajanje od japanskog istorijskog imperativa na samoodbrani.

Forin polisi ukazuje da bi uskoro mogle uslediti naznake Suginog stava po pitanju odbrane - nova verzija strategije nacionalne bezbednosti bi trebalo da bude na stolu premijera do kraja godine, dok se unutar njegove Liberalno demokratske partije vode razgovori da li nacionalni arsenal treba pojačati kapacitetima za konvencionalne raketne napade.

XS
SM
MD
LG