Dostupni linkovi

U Japanu umrle dvije osobe nakon prijema vakcine Moderna


Modernina vakcina protiv COVID-a 19
Modernina vakcina protiv COVID-a 19

Dvije osobe umrle su u Japanu nakon što su primili vakcinu protiv COVID-a 19 kompanije Moderna koja je dio sporne isporuke bočica kontaminiranih određenim česticama, za koje se sumnja da su povezane sa proizvodnom linijom u Španiji, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

U saopštenju se navodi da su preminuli muškarci koji su imali više od 30 godina nekoliko dana nakon prijema druge vakcine.

Obojica su primili dozu iz jednog od tri postrojenja u kojima je suspendovana proizvodnja nakon otkrića kontaminacije.

U toku je istraga o uzroku njihove smrti.

Japanski mediji, pozivajući se na Ministarstvo zdravlja, javili su da su bočice kontaminirane česticama metala.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Japan je sredinom sedmice suspendovao upotrebu 1,63 miliona doza vakcine Moderna nakon izvještaja o kontaminaciji bočica određenim česticama, za koje se sumnja da su povezane sa proizvodnom linijom u Španiji.

Serija spornih vakcina imala je 565.400 doza, a Moderna je saopštila da je stopirala isporuku ove i još dvije serije.

Evropska agencija za lijekove (EMA) saopštila je da proizvodnja vakcina protiv COVID-a 19 Moderna u postrojenju njihovog partnera Rovi u Španiji može biti nastavljena nakon prvobitne procjene rizika.

Proizvodnja vakcina u Roviju može da se nastavi nakon preliminarne procjene rizika i dobijenih informacija. Istraga o glavnom uzroku je u toku. "EMA će objaviti dodatne informacije tokom istrage", navodi se u saopštenju EMA-e.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG