Dostupni linkovi

Izlazne ankete: Japanska vladajuća partija vodi na izborima za Senat


Plakati u Tokiju sa fotografijama kandidata za izbore za Gornji dom japanskog Paralamenta
Plakati u Tokiju sa fotografijama kandidata za izbore za Gornji dom japanskog Paralamenta

Japanci su većinom glasali za vladajuću koaliciji na izborima za gornji dom parlamenta Senat, pokazuju objavljeni podaci izlaznih anketa u nedelju, 10. jula.

Izbori za Senat održani su dva dana posle ubistva bivšeg premijer Šinza Abea za vreme izbornog skupa.

Liberalno demokratska partija, nacionalistička stranka čiji je Abe bio jedna od najuticajnijih ličnosti, i njena saveznička partija Komeito, mogle bi, prema projekcijama javne televizije HNK, zajedno da osvoje 83 mesta od ukupno 125 poslaničkih mesta koja su birana.

Japanski Senat ima ukupno 248 mesta, a polovina mandata se obnavlja svake tri godine.

U 18 časova po lokalnom vremenu (11.00 po srednjoevropskom), odnosno dva časa pre zatvaranja birališta izlaznost je bila 27,38 odsto, nešto malo veća nego na prethodnim izborima za Senat.

Predviđa se da će vladajuća Liberalno-demokratska stranka (LDP) japanskog premijera Fumija Kishide zadržati većinu u gornjem domu, sa svojim manjim koalicijskim partnerom, objavio je javni servis NHK, prenosi Reuters.

Građani Japana izašli su na birališta dva dana od atentata na bivšeg premijera Shinza Abea. Abe ubijen je 8. jula tokom govora u gradu Nara, a nedugo nakon napada podlegao je povredama. Policija je predala tužilaštvu osumnjičenog za njegovo ubistvo.

Na Abea je pucao 47-godišnji Japanac Tetsuya Yamagami koji je uhapšen u blizini mjesta pucnjave. Iz policije je saopćeno kako je on priznao da je ubio bivšeg premijera. On je rekao policiji da je koristio ručno napravljen pištolj.

On je također rekao da je ljut na "određenu organizaciju", rekli su iz policije. Yamagami je vjerovao da je Shinzo Abe dio te grupe, zbog čega ga je upucao.

U međuvremenu, visoki dužnosnik policije priznao je da je došlo do mogućih sigurnosnih propusta koji su omogućili napadaču da se približi i ubije bivšeg premijera.

XS
SM
MD
LG