Dostupni linkovi

Parlamentarni izbori u Ukrajini: Vodi Janukovičeva partija


Viktor Janukovič
Viktor Janukovič
Vladajuća Partija regiona ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča na prvom je mestu sa osvojenih 37 procenata glasova na parlamentarnim izborima održanim u
nedelju, a na drugom mestu je opozicioni savez za koga je glasalo 21 odsto Ukrajinaca, pokazuju prvi rezultati izbora, nakon prebrojanih 25 odsto glasova, u Ukrajini.

Prema tim podacima objavljenim u ponedeljak, za 225 od 450 poslanika koji se biraju proporcionalnim sistemom, Komunistička stranka osvojila je 15 procenata glasova, dok su partije Udar boksera Vitalija Klička i nacionalistička partija Svoboda na četvrtom i petom mestu sa 12 odnosno sedam dobijenih glasova.

Za stranku Ukrajina napred bivše fudbalske zvezda Andrija Ševčenka, glasalo je 1,7 odsto Ukrajinaca, što znači da ta partija neće ući u parlament, pošto nije prešla cenzus od pet odsto.

Druga polovina poslanika bira se većinski. Na osnovu 21 procenata izbrojanih glasova, Partija regiona trebalo bi da ima 114 mesta u novom ukrajinskom parlamentu, savez Batkivchtchina u kojoj su pristalice Julije Timošenko, 40. Partija Svoboda će najverovatnije imati devet, a Udar pet poslanika.

Predizborna kamopanja u Ukrajini bila je obeležena brojnim neregularnostima i odsustvom nekadašnje ukrajinske premijerke Julije Timošenko, osuđene na sedam godina zatvora zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja, a čiji slučaj je jedan od glavnih razloga zategnutih odnosa Kijeva i Brisela.

EU je pažljivo pratila izbore u Ukrajini i smatra ih testom demokratskog opredeljenja te bivše sovjetske republike.

Izbore je pratilo 3.800 međunarodnih posmatrača. a tokom dana će Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju predstaviti izveštaj o regularnosti glasanja.
XS
SM
MD
LG