Dostupni linkovi

Hooper: Srbija vodi nerealnu politiku prema Kosovu


James Hooper, arhiva
James Hooper, arhiva

Arbana Vidishiqi (priredila Amra Zejneli)

Beograd nastavlja da vodi jednu nerealnu politiku prema Kosovu, izjavio je u intervjuu za program RSE James Hooper, bivši američki diplomata koji ujedno konstatuje da bi za Srbiju najpametnije bilo da povuče svoju rezoluciju o Kosovu koju je Generalnoj skupštini UN predala bez usaglašavanja stavova sa EU.

RSE: Gospodine Hooper naredna sednica Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija održaće se u septembru. Kakva se dešavanja mogu očekivati od ove sednice?
Hooper: Najvažnija stvar je ta što je Srbija predala svoju rezoluciju kako bi pokušaja da blokira dalja priznanja, dalje napredovanje međunarodnog priznanja Kosova. Mislim da je to jedan potez očajanika. Prema tome, ono što je najvažnije je da to treba zaustaviti i mislim da će se tako nešto i dogoditi. Kosovo, s druge strane, treba da deluje na najvišem nivou. Nadam se da će njen predsednik i premijer uspeti da se izbore za interese Kosova i da pokušaju da obezbede što više priznanja tokom sesije.

Ovo je prilika da se najpre zaustavi očajnički pristup Srbije koji pokazuje koliko je stvarno Beograd frustriran odlukom Međunarodnog suda pravde. Sada su izašli i sa rezolucijom koja će ih na kraju, verovatno, još više posramiti. Umesto da se pomire sa realnošću i prihvate da je Kosovo nezavisno, da deluje kao legitimna država u okviru međunarodne zajednice i da nije deo Srbije, oni nastavljaju da žive i rade u nestvarnom svetu.

Svet mora pomoći Srbiji da se pomiri sa tom činjenicom, a to jedino može da se dogodi ako Srbija povuče svoju rezoluciju. Paralelno s tim mora da se radi na povećanju broja država koje bi priznale Kosovo.

RSE: Postojale su kritike koje su bile upućene institucijama Kosova da nisu radile dovoljno u povećanju broja priznanja, naročito sada nakon mišljenja MSP. Vlasti kažu da imaju svoju strategiju u tom pogledu. Kako Vi vidite to pitanje?

Hooper: Najpre, i ja sam malo iznenađen. Prošlo je skoro mesec dana i sam sam predvideo da će biti novih priznanja uskoro. Donekle, mislim da se ovo može objasniti činjenicom da je leto i da je mišljenje MSP došlo zapravo u vreme odmora, kada vlade završavaju svoj godišnji posao. Imam razumevanja za ovakvu situaciju, ali sa druge strane nadao sam se da će vlada poslati nekoliko glavnih emisera, koji će putovati po svetu, živeti sa koferima mesec ili dva i koji se ne bi vratili nazad, uslovno rečeno, dok ne postignu neka priznanja. Sjedinjene Države ne mogu sve da postignu, i koliko god vlada puno radila, mora da radi još više.

RSE: Istovremeno, vlasti u Prištini su zatražile promenu Rezolucije 1244, ali neki su rekli da je takav zahtev nepotreban, budući da je MSP ocenio da dekleracija nezavisnosti nije protiv ove rezolucije. Šta vi mislite o tome?
Hooper: Ono što je najbolje u mišljenju MSP je to što je Rezolucija 1244 opisana kao privremena. U tom smislu, može se reći da je ova rezolucija prevaziđena zbog aktuelnih dešavanja. To znači da su se otvorila vrata za jednu novu rezoluciju i mislim da je na diplomatama da o tome odlučuju. Ukoliko SAD i EU veruju da je došlo vreme da se ide korak dalje od rezolucije 1244, onda se bez sumnje mora ići. Ukoliko misle da okolnosti za to nisu u potpunosti prikladne, onda takav stav treba podržati. Ali, vrata su otvorena i verujem da se može ići korak dalje od rezolucije, kao i da se takva mogućnost može iskoristiti već tokom Generalne skupštine UN.

RSE: Gospodine Hooper, ponovo o situaciji nakon MSP, kako vidite ulogu Evropske Unije na Kosovu? Međunarodne misije su rekle da neće promeniti svoj neutralan pristup prema statusu?

Hooper: Biti neutralan prema statusu, kada su 22 od ukupno 27 zemalja EU priznale Kosovo, je čudna situacija za EU. U svakom slučaju, ovo ustvari pokazuje potrebu EU da ima jednu politiku za situaciju na severu. Oni moraju delovati kao da je sever deo Kosova. Vreme ističe, a Srbija ne može
Sever se mora postepeno staviti pod vladavinu Prištine i ovo treba da se dogodi polako, korak po korak
da nastavi da odugovlači ovaj problem. Međunarodna zajednica u principu i jeste tretirala sever kao deo Kosova, ali u njihovoj svakodnevnoj praksi oni tretiraju sever kao deo Srbije. Sever se mora postepeno staviti pod vladavinu Prištine i ovo treba da se dogodi polako, korak po korak. Dobar početak bi mogao da bude hapšenje nekoliko lidera političkih bandi koji rukovode severom i koji terorišu narod. Ako međunarodna zajednica ovo ne uradi, onda se time šalje signal Beogradu da će se ući u jedan zaleđen nestabilan konflikt.

RSE: Da li može situacija na severu da bude jedno od tema takozvanih tehničkih razgovora Prištine i Beograda, koje pozivaju međunarodne vlasti?
Hooper: Bio bih veoma oprezan kada je reč o početku bilo kakvih razgovori sa Srbijom, uključujući i tehničke, sve dok Kosovo ne dobije veći broj priznanja. Ukoliko razgovori počnu, onda će to Srbija iskoristiti putem efektivnog diplomatskog korpusa koji ima, a koji je mnogo efektivniji od kosovskog, da uveri ostale zemlje da odugovlače priznanje nove države, ističući da su razgovori u toku. Kosovo ne treba počne bilo kakve razgovore, po mom mišljenju, dok ne postigne najmanje 100 priznanja. Međutim, ukoliko i bude razgovora, kad god to bilo, oni moraju imati određen rok, kako Beograd to ne bi iskoristio da izbegne da se suoči s realnošću o nezavisnosti Kosova.
XS
SM
MD
LG