Dostupni linkovi

Jahjaga: Pitanje severa rešiće vlasti i građani Kosova


Atifete Jahjaga u razgovoru sa RSE
Atifete Jahjaga u razgovoru sa RSE
Razgovarala: Arbana Vidishiqi; priredila: Amra Zejneli

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je u razgovoru sa servis na albanskom jeziku Radija Slobodna Evropa kazala da od najavljenog nastavka razgovora između Beograda i Prištine očekuje da doprinese normalizovanju međusobnih odnosa.

Jahjaga je, takođe, rekla da Kosovo sa Srbijom neće razgovarati o severu Kosova jer je to unutrašnje pitanje koje će biti rešeno kroz dijalog sa građanima i njihovim predstavnicima.

I za Kosovo i za Srbiju put ka EU bi bio lakši ukoliko bi pomogle jedna drugoj i ukoliko postanu primer dobrosusedskih odnosa drugim zemljama, kazala ja ona.

Jahjaga je takođe odbacila opoziocione pozive da podnose ostavku nakon odluke Ustavnog suda o njenom mandatu.

RSE: Najavljen je politički dijalog između Kosova i Srbije. Pod kojim uslovima će Priština ući u ovaj dijalog i o kojim se temama može razgovarati?

Jahjaga: Republika Kosovo je suverena, nezavisna država sa potpunim teritorijalnim integritetom; uspostavlja odnose sa svim ostalim državama kao međunarodni i ravnopravni subjekat.

Kao takva, biće i u odnosu sa Republikom Srbijom. Kao dve susedne države, treba da normalizujemo odnose između naših zemalja, tako što ćemo uspostaviti diplomatske odnose.

U odnosima među državama, obično se razgovara o svim pitanjima koja su u interesu obe zemlje, potpisujući bilateralne i međunarodne sporazume. Pod političkim dijalogom podrazumevam izraženu volju i spremnost dve zemlje u rešavanju i postizanju sporazuma o bilo kojem pitanju.

RSE: Da li zvanična Priština ima plan ili strategiju delovanja za razgovore sa zvaničnim Beogradom?

Jahjaga: Ne. Nema potrebe ni za planom ni za strategijom jer, kao što znate, strategija Republike Kosovo određena je činom nezavisnosti naše zemlje. Konkretno delovanje je institucionalno delovanje, koje obuhvata i program vlade Kosova, i delovanja i rad Skupštile Republike Kosova. U jednoj rečenici, radi se o potpunom sprovođenju Ustava i zakona Republike Kosovo.

Evropski standardi
RSE: Tema koja se smatra jednom od najtežih za razgovore je pitanje severa zemlje. Postoje mnoge opcije za sever, uključujući specijalni status i autonomiju. Koliko je zvanična Priština spremna da uđe u razgovore sa Beogradom o tom pitanju, uzimajući u obzir njihove zahteve za jedan poseban status u tom delu?

Jahjaga: Naša zemlja, Republika Kosovo, nikada i ni sa kim neće razgovarati o bilo kom delu naše teritorije, odnosno, o našem suverenitetu. Biće unutrašnjeg dijaloga sa građanima i njihovim legitimnim predstavnicima, biće dijaloga i sa srpskim građanima u tri opštine na severu teritorije Republike Kosovo, kao što je slučaj sa ostalim građanima iz drugih zajednica, uključujući i one opštine sa većinskim srpskim stanovništvom. Ali, spoljnjeg dijaloga o unutrašnjim pitanjima Republike Kosovo nema niti će ga biti.

RSE: Može li doći do nametanja rešenja za sever, obzirom da dve strane ne odustaju od svojih zahteva?

Jahjaga: Ne, nema nametanja i nema ko da vrši nametanje, zato što svako rešenje treba biti dobrovoljno i sprovodljivo. Svakako je potrebna i neophodna spremnost institucija Republike Kosova i slobodno izražena volja građana u određenoj sredini. Tako da su ova dva procesa nerazdvojna.

RSE: Kosovo i Srbija teže ka članstvu u EU. Verovatno je da obe zemlje zasad smetaju jedna drugoj na tom putu, tako što ne normalizuju svoje odnose. Da li je EU mesto gde se odnosi normalizuju?

Jahjaga: Ne. Smatram da se pre ulaska u EU moraju rešiti sva pitanja i trebamo pokazati da smo spremni da ispunimo sve standarde, norme i uslove kako bi postali član EU.

I za Republiku Kosovo, i za Republiku Srbiju put ka EU bi bio lakši ukoliko bi pomogle jedna drugoj i ukoliko postanu primer dobrosusedskih odnosa.

RSE: Približavamo se danu kada će se okončati nadgledanje nezavisnosti Kosova. Kakva su vaša očekivanja, a naročito, koji su to izazovi nakon okončanja ove faze?

Jahjaga: To su normalni izazovi bilo koje zemlje koja je slobodna i nezavisna, ravnopravna sa svim ostalim zemljama na međunarodnoj sceni, koje su faktor mira i stabilnosti, spremne da preuzmu obaveze i odgovornosti.

"Faktor jedinstva"
RSE: Pređimo na pitanje u vezi vašeg mandata. Pozivi najveće opozicione stranke, Demokratskog saveza Kosova, za vašu ostavku su sve jači. Koji je vaš stav, uzimajući u obzir odluku Ustavnog Suda o vašem mandatu?

Jahjaga: Odluka Ustavnog Suda tiče se jednog konretnog amandmana Ustava Republike Kosova, koji je proglašen protivustavnim i procenjeno je da se amandmanom ne može uskratiti ustavni mandat ni jedne izabrane institucije.

Ja sam izabrana glasovima Skupštine Republike Kosova i mom kandidovanju je prethodio sporazum triju najvećih političkih partija. Obavezna sam da poštujem Ustav i zakone Republike Kosova.

Ja sam takođe izrazila volju da ću poštovati političke sporazume. Ali, ostaje na strankama sporazuma da postignu jedinstvo i da pronađu modalitet poštovanja ili sprovođenja ovog sporazuma.

Ja sam faktor jedinstva i ne pripada mi da težim za jednom stranom ili da podržavam stavove jedne ili dve političke stranke. Ni jednom nije predviđena ostavka predsednika zemlje, i meni se ne dozvoljava da podnesem ostavku, jer bi to podrazumevalo drugu proceduru izbora i vršioca dužnosti predsednika zemlje.

Mi smo zemlja sa konsolidovanom demokratijom, i predviđeno je da imamo redovan proces izbora predsednika i redovne procedure predaje mandata, bez obzira da li će to biti nakon mesec ili godinu dana, ili na kraju mandata.

RSE: U svakom slučaju, pretnje Demokratskog saveza Kosova da će blokirati izborne i ustavne reforme zato što vi niste podneli ostavku su sve češće. Vi nećete napustiti mesto predsednice u cilju sprovođenja reforme?

Jahjaga: Ne. Pitanje je političkih partija u kojoj meri i kako žele sprovesti ustavne i izborne reforme. Ja sam van ovog procesa, ali kao predsednica zemlje zainteresovana sam da te reforme budu uspešne i da donesu vladavinu zakona.

Nakon okončanja nadgledane nezavisnosti Republike Kosova, veoma je važno da se putem ustavnih i izbornih reforma postigne najveći stepen demokratije kojeg imaju zemlje EU.

Ove promene ne odnose se na pojedince, grupe ili politički partije, već se odnose na sudbinu zemlje i pravac koji nas čeka u budućnosti.

RSE: Rekli ste da ste faktor jedinstva; koliko će vam biti teško da sprovedete ovu ulogu, ukoliko DSK zadrži stav protiv vas?

Jahjaga: Ja sam bila, jesam i ostaću faktor jedinstva, poštujući Ustav i zakone naše zemlje. Imam korektne odnose sa svim političkim partijama.

U određenim trenucima, o određenim odlukama, neka politička partija može izraziti neslaganje ili neki stav koji je protiv mene kao predsednice zemlje, ali ja na to gledam kao deo demokratije. U mom radu ne zavisim od stavova i delovanja političkih partija.
XS
SM
MD
LG