Dostupni linkovi

Jahjaga na idući regionalni samit poziva i BiH i Srbiju


Atifete Jahjaga
Atifete Jahjaga
U utorak je u Draču održan peti samit predsednika Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova, a domaćin susreta bio je albanski lider Bujar Nišani.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga izjavila je na skupu kako će Kosovo biti domaćin samita iduće godine i pozvala Beograd i Sarajevo da se pridruže.

“Pozivam Srbiju i Bosnu i Hercegovinu da budu sa nama, kako bismo gradili mostove saradnje među našim zemljama. Kroz ovakvu saradnju dodatno ćemo dobiti podršku EU, a time bi život naših građana mogao biti bolji”, rekla je Jahjaga.

Nišani je saopštio da je on predsednicima Srbije i BiH uputio poziv za ovogodišnji samit koji je organizovan u Albaniji, ali da oni nisu doputovali na skup.

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov ocenio je da bi za svaku zemlju bilo bolje da učestvuje s obzirom da postoje zajednički projekti koji bi mogli pozitivno da utiču na sve stanovnike Zapadnog Balkana.

"Da, mi bismo voleli da vidimo na ovom forumu sve naše susede, jer je regionu neophodna nova infrastruktura. Želeli bismo da vidimo BiH i Srbiju ovde, jer razgovaramo o koridorima (koridor 8) koji takože prolazi kroz njihove zemlje. Prošlost nas uči da su u otvorenim društvima ljudi prosperitetniji", izjavio je Ivanov u Draču.

Srbija i BiH, dve zemlje koje ne priznaju nezavisnost Kosova, odbile su da učestvuju na samitu zbog prisustva kosovske predsednice.

Lideri Kosova i Srbije prisustvovali su događajima u Hrvatskoj organizovanih povodom ulaska te zemlje u Evropsku uniju 1. jula.

Srbija je ranije svoje prisustvo skupu koji je nedavno trebalo da se održi u Ohridu uslovila neprisustvom kosovskih zvaničnika, zbog čega Makedonija nije pozvala Jahjagu. Nakon toga su predsednici Albanije, Hrvatske i Slovenije izjavili da će bojkotovati samit ukoliko izostane poziv Kosovu, a skup je na kraju otkazan.
XS
SM
MD
LG