Dostupni linkovi

Jahjaga: Izbori na Kosovu predstavljaju kraj anarhije


Atifete Jahjaga
Razgovarala: Arbana Vidishiqi, priredila Amra Zejneli

Opštinski izbori ne podrazumevaju zajedničko upravljanje kao ni zajedničko organizovanje. Kosovo organizuje izbore i odgovorno je za njih, izjavila je predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, u intervjuu za RSE.

RSE: Kako biste ocenili napredak, ali i zastoj u sprovođenju aprilskog sporazuma postignutog u Briselu?

Jahjaga: Rezultati sporazuma od 19. aprila o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova sada su opipljivi. Izdvojila bih održavanje lokalnih izbora 3. novembra, koji će biti sveobuhvatni i koji će se održati na celoj teritoriji Republike Kosovo.

Građani će biti u prilici da izaberu legalne i legitimne strukture, a srpska zajednica će izabrati zvaničnike koji će zastupati njihove interese. To znači povratak normalnosti, zakonitosti i ustavnosti, i raspuštanje svih paralelnih i ilegalnih struktura.

Na svakom forumu i u svakoj komunikaciji je jasno stavljeno do znanja da su naši odnosi sada bolji nego što su bili pre početka dijaloga.

RSE: Koliko je zapravo moguć napredak, a bez priznanja suvereniteta i teritorijalne celovitosti od strane Srbije?

Jahjaga: U istoriji postoje primeri da su se postizali sporazumi tako što se prihvata realnost i rešavaju praktična pitanja.

Mislim da normalizacija odnosa između naših dveju država vodi ka stabilizaciji celog regiona Jugoistočne Evrope, i naši odnosi ne mogu držati za taoca evropsku budućnost celog regiona.

Imali smo tešku prošlost i došlo je vreme da se prihvati realnost, koja je nepovratna, da idemo zajedničkim evropskim putem, pomažući jedni drugima, kao dve ravnopravne države koje se međusobno poštuju. Članstvo u EU znači i rešavanje svih pitanja unapred.

RSE: U sklopu primene ovog sporazuma, na Kosovu se očekuje održavanje lokalnih izbora 3. novembra, na koje se gleda kao mogućnost za integraciju srpske zajednice koja živi na severu. Koliko verujete u tu integraciju?

Jahjaga: Mislim da je integracija potpuno moguća. Gradimo državu na građanskom principu, u cilju stvaranja demokratske i sveobuhvatne države, suverene i nezavisne, sa zagarantovanim teritorijalnim integritetom u kojima bi svi građani bili ravnopravni u slobodama, pravima i njihovim obavezama.

Srpska zajednica na Kosovu u svim ostalim opštinama, sada je već nekoliko godina potpuno integrisana i odlučuje o svim pitanjima. Ne vidim ni jedan razlog da srpski građani u opštinama na severu zemlje ne urade isto.

To je opšta određenost i u tom pravcu imamo snažnu podršku međunarodne zajednice da nema podele teritorije, nema razmene teritorije i nema raseljavanja stanovništva. Svi možemo ostvariti građanska i nacionalna prava u sklopu postojećih država. Tako da nema promene granica.

Pozivam sve građane Republike Kosova, sve pripadnike svih zajednica, u ovom slučaju i srpsku zajednicu, da masovono izađu na izbore i da daju glas najdostojnijim predstavnicima koji su radom i angažovanjem zalužili i dokazali da predstavljaju interese svih građana, bez razlika, da poštuju princip vladavine zakona i da su posvećeni izgradnji i promociji demokratskih procesa.

Verujemo u izgradnju naše zajedničke budućnosti, za dobrobit svih građana, tako da je integracija u institucionalni i društveni život svih zajednica, u svačijem interesu. Izbori su dobra šansa da se dokaže da prošlost neće odrediti budućnost i ne može ometati sadašnjost.

RSE: Koliki je 'udeo' zvaničnog Beograda u strukturama koje će proizaći iz ovih izbora, s obzirom da je u trci lista koju direktno podržava srbijanski premijer, Ivica Dačić?

Jahjaga: Izbori se održavaju za skupštine opština i predsednike opština, gradi se vlast lokalnog nivoa koja radi na osnovu zakona i Ustava Republike Kosova.

Uzimajući u obzir prošlost i funkcionisanje vanzakonskih struktura, pozitivno ocenjujemo angažovanje Srbije da okonča svoju podršku njima i da ih raspusti i u tom delu teritorije Republike Kosova. Raspuštanje ovih struktura oslobađa građane od anarhije i od vladanja kriminalnih grupa, ali i od nametanja rukovodstva koje je izabrano protiv njihove volje.

Jedna stvar mora da bude jasna: Opštinski izbori ne podrazumevaju zajedničko upravljanje kao ni zajedničko organizovanje. Kosovo organizuje izbore, odgovorno je za opštinske izbore, kao i za ostale izbore na njenoj teritoriji.

Zakoni Kosova se trebaju poštovati i bićemo uz građane iz srpske zajednice, naročito u severnom delu teritorije Kosova, kako bi smo im pomogli u procesu integracije.

RSE: Sastali ste se u februaru ove godine sa predsednikom Srbije, Tomislavom Nikolićem. Ovih dana je aktualizovan vaš poziv upućen predsedniku Nikoliću i vašem homologu iz BiH da učestvuju na samitu predsednika regiona sledeće godine. Da li ste dobili odgovor?

Jahjaga: Poziv da se proširi format samita predsednika regiona je izraz volje i pristupa spoljne politike Republike Kosova u izgradnji dobrosusedskih politika.

Kao domaćin sledećeg samita predsednika, mislim da je u interesu svih strana da doprinesemo u stvaranju klime razumevanja i saradnje izmedju naroda i naših država.

RSE: Na unutrašnjem planu, Kosovo je u „institucionalnoj krizi“, počevši sa blokadom rada u Skupštini Kosova. Kao faktor ujedinjenja, da li možete da intervenišete kako bi se odstranila ova kriza?

Jahjaga: Nemam takav zahtev ni od jednog političkog subjekta. Izgleda da nije izraženo interesovanje za to jer ni vladajuća koalicija, ali ni Skupština Republike Kosova ne ocenjuju da se Kosovo suočava sa institucionalnom krizom.

Znate da su razlike izražene u procedurama i sadržaju o tome da li Skupština treba da se deklariše u slučajevima privatizacije javnih preduzeća.

Svakako će politički subjekti pronaći jedno rešenje, a što se ostalih sistematskih pitanja tiče, tokom glasanja se ne vidi institucionalna kriza kroz delovanje vlasti.

Nastaviću da budem garant demokratskog funkcionisanja institucija, poštujući princip njihove nezavisnosti, ali ću svakako biti faktor jedinstva u zemlji.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG