Dostupni linkovi

Hrvatska će pomoći obnovu dijaloga Kosova i Srbije


Jadranka Kosor u poseti Prištini, 24. avgust 2011
Jadranka Kosor u poseti Prištini, 24. avgust 2011
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je u sredu u Prištini da Hrvatska podržava teritorijalnu celovitost Kosova, kao i da podržava izjave nemačke kancelarke Angele Merkel o odnosima Kosova i Srbije.

„Podupirem teritorijalnu cjelovitost Kosova i osobito podupiremo vaša nastojanja da svaki građanin i svaka građanka ima jednaka prava, jednako mjesto uz poštovanje svih ljudskih i manjinskih prava“, rekla je Kosor.

Kosorova na Kosovu boravi zajedno sa delegacijom hrvatskih biznismena koji učestvuju na ekonomskom forumu Kosovo-Hrvatska.

Kosorova je nakon sastanka sa kosovskim kolegom Hashimom Thacijem izjavila da je dijalog jedini način rešavanja problema između Prištine i Beograda, naglasivši da je Hrvatska spremna da pruži podršku ovom procesu ukoliko je to potrebno.

„Hrvatska kao lider u regiji, mi ćemo učiniti sve napore da zaista pomogne u obnavljaju dijaloga između Beograda i Prištine, to je jedini put“, kazala je ona.

Zagreb najveći prijatelj

Jadranka Kosor sa Erhardom Bilerom tokom posete hrvatskim vojnicima na Kosovu, 24. avgust 2011
Predsednica hrvatske Vlade je takođe pozvala kosovske vlasti da se angažuju u poboljšavanju položaja hrvatske zajednice na Kosovu, za šta je dobila obećanje od strane vlade.

Kosorova je naglasila da Kosovo i Hrvatska imaju međusobno dugogodišnje prijateljstvo, a koje je obnovljeno posle rata protiv Miloševićevog režima.

„U Hrvatskoj možete imati najvećeg prijatelja u jugoištočnoj Evropi i na to možete i ubudućnosti računati“, poručila je Kosor svom kosovskom kolegi.

Kosorova je takođe posetila glavni štab KFOR-a na Kosovu, gde se sastala sa komadantom Erhardom Bilerom. Tom prilikom, ona se sastala i sa hrvatskim vojnicima na Kosovu koji deluju u sklopu NATO misije.

„Zaista sam ponosna nakon što sam čula riječi generala koji je rekao da ste odlični vojnici, da ste disciplinirani, a to mislim da su temelji svega u vojničkom poslu“, kazala je ona hrvatskim vojnicima.

Tokom posete hrvatske premijerke Prištini, potpisani su i sporazumi saradnje između Hrvatske i Kosova u oblastima evropskih integracija, ekonomije i infrastrukture.
XS
SM
MD
LG