Dostupni linkovi

Crnogorska Mornarica: Nema razgovora sa Hrvatskom o 'Jadranu'


Najljepši starac Crne Gore: Brod "Jadran"

Nizom manifestacija Crna Gora proslavlja 85. rođendan jedrenjaka 'Jadran', najljepšeg i najvrijednijeg broda Mornarice Vojske Crne Gore. No, osim što je ploveći spomenik jednog vremena i pomorske tradicije na ovim prostorima, vlasništvo nad školskim brodom je predmet spora Hrvatske i Crne Gore koji traje još od vremena raspada bivše Jugoslavije, a čije se rješenje još ne nazire.

Za crnogorsku mornaricu i Vojsku Crne Gore stvari su više nego jasne - školski brod "Jadran" je dio crnogorske flote i služi za obuku pomorskog kadra , kaže u izjavi za Radio Slobodna Evropa komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda, Vesko Tomanović.

"Kao što znate, školski brod 'Jadran' je u flotnoj listi brodova Mornarice Crne Gore. To je brod koji je vlasništvo Crne Gore i on se nalazi u organizacijsko formacijskoj strukturi Mornarice Crne Gore", navodi Tomanović.

A o tome da li su u toku intenzivni pregovori dvije države, kako izvještavaju pojedini mediji u regionu, Tomanović kaže:

"Mornarica Crne Gore nije upoznata o bilo kakvim međudržavnim razgovorima između Crne Gore i Republike Hrvatske što se tiče školskog broda 'Jadran'", kaže Tomanović.

Iz crnogorskog Ministarstva odbrane i ranije su bili eksplicitni da je "Jadran" crnogorski, da neće dozvoliti da ovaj brod bude tačka sporenja dvije države, ali da će štititi sopstvene interese.

Nećemo dozvoliti da taj brod ili bilo što drugo bude prepreka za dobrosusjedske odnose sa Hrvatskom: Predrag Bošković
Nećemo dozvoliti da taj brod ili bilo što drugo bude prepreka za dobrosusjedske odnose sa Hrvatskom: Predrag Bošković

Ministar odbrane Predrag Bošković ranije je izjavio:

"Brod 'Jadran' je vlasništvo države Crne Gore, odnosno njene mornarice. Tačno je da je Hrvatska iskazala interesovanje za tim brodom. Oni smatraju da je on vlasništvo države Hrvatske. Mi, međutim imamo svoje argumente. Sigurno je da nećemo dozvoliti da taj brod ili bilo što drugo bude prepreka za dobrosusjedske odnose sa Hrvatskom ili nekom drugom zemljom."

Još od raspada bivše države i pokretanja sukcesije između država nastalih njenim raspadom, Hrvatska od Crne Gore potražuje školski brod "Jadran" jer smatra da ima pravo nad jedrenjakom na osnovu činjenice da je brod, koji je bio u sastavu Ratne mornarice bivše JNA, svoju bazu imao u ratnoj luci "Lora" u Splitu.

Međutim, kako je nakon izbijanja rata između svih republika bivše Jugoslavije postignut dogovor da se sve naoružanje i vojne instalacije, koje su se na početku sukoba našle na teritoriji pojedinih republika, mogu smatrati i vlasništvom tih republika, tako je i školski brod "Jadran", koji se u tom trenutku zatekao na remontu u tivatskom"Arsenalu", ostao u posjedu Crne Gore.

No, da Hrvatska ne odustaje od zahtjeva da "Jadran" pređe u njeno vlasništvo pokazala je i protestna nota zvaničnog Zagreba vlastima Crne Gore i Malte u maju ove godine, kada je jedrenjak bio na krstarenju na relaciji Tivat-Valeta-Tivat. Naime, Hrvatska je od Malte diplomatskim putem zatraženo da otkaže gostoprimstvo "Jadranu" i njegovoj posadi", što se , međutim nije dogodilo.

Novinar riječkog Novog lista Luko Brailo za RSE kaže da se ta tema u hrvatskim medijima pojavljuje povremeno i podsjeća da tamošnja javnost na jedrenjak "Jadran" gleda kao na plovilo koje pripada Hrvatskoj:

"Ta tema se pojavi s vremena na vrijeme ali nije da je nešto posebno i često prisutna u medijima. Za taj problem ovdašnja javnost i zna jedino preko medija iako je svojevremeno djelovala jedna udruga iz Splita koja je okupljala ljude koji su nekada službovali na tom brodu. Ovdje se inače na Jadran gleda kao na brod koji pripada Hrvatskoj koji je odvezen tamo i da bi tu trebalo pronaći neki dogovor. Jedno vrijeme se pominjalo da bi bio moguć neki dogovor o zajedničkom korišćenju ali na tome se ostalo " pojašnjava Brailo.

Dok politika ne donese konačan sud o sudbini starog jedrenjaka, podsjetimo na veoma zanimljivu istoriju "Jadrana" .

U "službu" je stupio 19. avgusta 1933. kada je zvanično upisan u Flotnu listu tadašnje Kraljevske mornarice Jugoslavije.

Izgrađen je u Hamburgu u Njemačkoj, a do danas su se na njemu obučile i školovale brojne generacije pomorskih oficira.

Jedrenjak ima tri jarbola, dug je 58,2 metra, širok gotovo 9 metara, s najvišim jarbolom visokim 33 metra.

Jedan od bivših kapetana "Jadrana" Milenko Katić za RSE ovako govori o značaju tog školskog broda za Crnu Goru i njenu mornaricu:

"'Jadran' je nešto najbolje i najljepše u brodarstvu Crne Gore. Ja često kažem da je to najljepši starac u Crnoj Gori."

Crna Gora ne smije ispustiti jedrenjak, smatra bivši kapetan broda "Jadran"
Crna Gora ne smije ispustiti jedrenjak, smatra bivši kapetan broda "Jadran"

Komentarišući spor sa Hrvatskom, Katić kaže da Crna Gora može da pokaže dobru volju, ali da ne smije da ispusti jedrenjak.

"Oni to mogu da provuku kroz obuku za oficire iz zemalja Mediterana koje su članice NATO. Onda bi postojala mogućnost da brod ode i u Split, da se tamo otvori neka akademija koja bi bila za obuku oficira pomorskog smjera. Naša država, međutim ne bi smjela da dozvoli da Jadran ne bude crnogorski brod i sa crnogorskom zastavom. Sve drugo nije problematično u smislu da jedrenjak služi za obuku", konstatuje Katić.

Brod je danas vezan na tivatskoj rivi Pine, gdje osim što služi za obuku i školovanje pomorskih oficira, predstavlja ukras grada ali i mjesto gdje crnogorski zvaničnici organizuju prijeme za visoke goste.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG