Dostupni linkovi

Hrvatska će od Crne Gore tražiti brod “Jadran”


Komisija za rešavanje imovinskih i drugih srodnih pitanja između Hrvatske i Crne Gore treba da raspravlja o imovini aerodroma Dubrovnik, školskom brodu “Jadran” i Domu kulture Donja Lastva, rekao je portparol hrvatskog Ministarstva pravde Sergej Avramov.

On je podgoričkom “Danu” rekao da kroz rad Komisije mora da se reši pitanje imovine pravnih lica jedne države na teritoriji druge, pre raspada bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

“Predmet rada komisije je imovina pravnih lica jedne države na teritoriji druge države pre raspada SFRJ, kao na primer imovina aerodroma Dubrovnik, školskog broda “Jadran” i Doma kulture Donja Lastva”, naveo je Avramov.

Upitan da li će Zagreb blokirati neka pregovaračka poglavlja tokom pregovora EU i Crne Gore ako se ta pitanja ne reše, on je kazao da se “Hrvatska jasno zauzima za nastavak procesa proširenja, koji se temelji na individualnom vrednovanju postignuća država kandidata u ispunjavanju kriterijuma, te preuzimanju i sprovodenju pravne tekovine EU”.

Školski brod „Jadran“ izgrađen je 1933. godine u Nemačkoj za tadašnju Kraljevsku mornaricu Jugoslavije. Posle Drugog svjetskog raga preuzela ga je Jugoslovenska narodna armija, Hrvatska smatra da je taj jedrenjak treba da pripadne toj državi, jer mu je Split bio matična luka.
XS
SM
MD
LG