Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sahranjen Michael Jackson


Sedamdeset dana nakon iznenadne smrti pop zvijezda Michael Jackson pokopan je u četvrtak naveče po lokalnom vremenu na groblju Forest Lawnu u Glendaleu, predgrađu Los Angelesa u Kaliforniji.

Porodična kolona s 30-ak limuzina, uključujući automobile Rolls-Royce i Cadillac, koja je stigla je na Forest Lawn pod pratnjom policije, krenula je s porodičnog posjeda Encino više od pola sata nakon zakazanog početka sahrane.

Oko 200 uzvanika, uključujući i 77-godišnju Elizabeth Taylor, više od sata su čekali na dolazak Jacksonovih roditelja Joea i Katherine i njegove djece, javile su američke TV-mreže čijim kamerama nije dozvoljen ulaz u groblje.

Pogrebno vozilo s kovčegom u kojem je bilo tijelo Michaela Jacksona stiglo je u pratnji četiri policijska motocikla, a cijeli prostor groblja osvjetljavali su reflektori policijskih helikoptera.

Među poznatima koji su bili na sahrani su Barry Bonds, Macaulay Culkin i pastor Al Sharpton, jedan od vodećih aktivista za prava crnaca u SAD-u, koji je održao posljednji govor.

Jackson je pokopan u kriptu Velikog mauzoleja na groblju Forest Lawn, gdje počivaju holivudske zvijezde poput Humphreyja Bogarta, Clarka Gablea, Carole Lombard, Jean Harlow, Wolta Disneyja i drugih.

Michael Jackson umro je nakon zastoja srca 25. lipnja u Los Angelesu u 50. godini. Mrtvozornik je utvrdio da je uzrok smrti predoziranje sedativima i anestetikom propofolom, te njegovu smrt proglasio ubistvom, za koje bi mogao biti optužen Jacksonov lični ljekar jer je prepisao te lijekove.

Mrtvi Jackson većinu je vremena držan u hladnjači groblja na Hollywood Hillsu, javili su američki mediji.

Njegova sahrana dugo je odgađana zbog nesporazuma između članova porodice, a majka Katherine Jackson trebala je donijeti konačnu odluku.

Michealov brat Jermaine Jackson je želio da Michael bude pokopan na svojem ranču Neverlandu kod Santa Barbare, sjeverno od Los Angelesa.

Tome su se suprotstavili susjedi, ne želeći u svojem mirnom susjedstvu navalu obožavatelja, te neki članovi porodice, koji su ustvrdili da Michael ne bi želio biti pokopan na mjestu gdje je bio suočen s optužbama za seksualno zlostavljanje djece, koje su kasnije odbačene.
XS
SM
MD
LG