Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusko 'da' voćarima u BiH


"Očekuju se izuzetno visoki prinosi", kaže Dragoja Dojčinović (na fotografiji: dvije sorte jabuke)

Voćari iz Bosne i Hercegovine ponovo mogu izvoziti jabuke u Rusku Federaciju, nakon što je ova zemlja ukinula zabranu s početka 2018. kada je utvrđeno da firma Fruct Company iz Bijeljine, umjesto domaćih, uvozi jabuke iz Poljske zatim ih prepakuje i šalje u Rusiju. To preduzeće skinuto je s liste izvoznika.

Dobru vijest je potvrdio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, navodeći da ga je o tome obavijestio Petar Ivancov, ruski ambasador u BiH.

Bez obzira na ukidanje zabrane, ruska inspekcija će doći u posjetu Bosni i Hercegovini nakon završetka berbe kako bi se uvjerili kojim količinama i kapacitetima BiH raspolaže, kazao je Šarović.

Šarović je prilikom posjete Trebinju, preduzeću Popovo Polje AD, jednom od najvećih proizvođača jabuka u Republici Srpskoj, istakao da je to veoma dobra vijest koja će sigurno obradovati sve voćare u Bosni i Hercegovini.

"Ruska Federacija je ukinula zabranu izvoza jabuka u Rusiju iz BiH sa 11. julom ove godine i mislim da je to vijest koju su sa radošću dočekali svi voćari u BiH. Ovo je prilika da kažem da sve nadležne institucije, inspektorati u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Brčko distriktu, moraju u narednom periodu da obrate dužnu pažnju i da spriječe bilo kakve zloupotrebe i šverc", rekao je Šarović.

Šarović: Dobra vijest iz Rusije
Šarović: Dobra vijest iz Rusije

Ova povoljna vijest zatekla je voćare u pripremama za berbu jabuke. I u Popovom polju kažu da su već imali plasman svoje jabuke na rusko tržište i da će ovo biti nova prilika za izvoz, vjerujući da Rusija neće više imati razlog za uvođenje zabrana.

"Ova informacija o deblokadi izvoza za Rusiju dobro nam dođe. Mi smo spremni jer izvozimo jabuku za EU i uvijek smo radili inspekcije koje su pokazivale da smo u granicama, čak smo daleko iznad minimalnih granica kvaliteta", naglašava Radenko Ilić, upravnik plantaže Dubljani iz Popovog polja.

I druge voćare je obradovala vijest da će njihove jabuke moći ponovo put Rusije, pogotovo što ove godine očekuju rekordan rod, kaže Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

"Mi smo do sada imali po jednom hektaru 30 tona. Ove godine očekujemo najmanje 50 tona po jednom hektaru, u prosjeku. Znači, očekuju se izuzetno visoki prinosi", riječi su Dojčinovića.

Prema riječima ministra Šarovića, Uprava za zaštitu bilja BiH garantuje za fitosanitarne zahtjeve Ruske Federacije. On je dodao da će Rusi u vrijeme berbe jabuka, a to su naredne sedmice, u BiH moći da se uvjere kojim količinama ovog voća raspolaže zemlja.

Do sada je Ruska Federacija dva puta zabranjivala uvoz jabuka iz BiH, a Šarović se nada da više neće biti neodgovornih pojedinaca koji će ponovo zaustavljati ovaj dobar posao za mnoge.

"Mislim da zbog neodgovornih pojedinaca ne treba sebi da dozvolimo jednu novu blamirajuću situaciju. Mislim da od šverca imaju koristi samo pojedinci. Ukoliko radimo izvozne poslove sa Ruskom Federacijom, koristi će imati naša šira zajednica, cijela zemlja, imaće naše ugledne kompanije u BiH", poručuje bh. ministar.

Muke voćara iz BiH zbog ruske rampe
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Bosna i Hercegovina godišnje izveze u Rusiju voća u vrijednosti od oko 45 miliona maraka (više od 24 miliona eura), od čega gotovo trećinu čine jabuke.

O tome koliko je zabrana njihovog izvoza negativno uticala na bh. privredu, govore podaci o izvozu za prvih pet mjeseci ove i prošle godine. U prvih pet mjeseci 2017. izvoz je iznosio 10.638.762 maraka (više od 5,7 miliona eura), dok je u istom periodu ove godine bio samo 867.639 maraka (više od 466.000 eura), što predstavlja pad izvoza od čak 92 odsto.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG