Dostupni linkovi

Izvor velike kineske rijeke Jangce ubrzano se topi


Jangce
Jangce

Ledenjak koji se nalazi na planini Geladaindong u udaljenoj zapadnoj pokrajini Qinghai povukao se 34 metra u posljednjih šest godina

Kineski ledenjak Jianggudiru, jedan od glavnih izvora rijeke Jangce, ubrzano se povlači zbog klimatskih promjena, objavili su kineski državni mediji.

Ledenjak koji se nalazi na planini Geladaindong u udaljenoj zapadnoj pokrajini Qinghai povukao se 34 metra u posljednjih šest godina, rekao je Pu Jianchen iz Kineske akademije znanosti, prenosi agencija Xinhua.

Taj se ledenjak počeo polagano povlačiti još sedamdesetih godina prošlog stoljeća, da bi se oporavio između 1989. i 1994. godine, a zatim se nastavio smanjivati od 1995. do danas, rekao je Pu.

Kineski znanstvenici kazali su da se ledenjak tijekom osamdesetih i devedesetih godina prosječno smanjivao za dva metra godišnje, a u posljednjih nekoliko godina smanjivanje se ubrzalo na šest metara godišnje.

"To je izravni dokaz globalnih klimatskih promjena", rekao je.

Pu je dodao da će rijeka Jangce kratkoročno zbog smanjivanja ovog i drugih ledenjaka dobivati više vode, no da će s vremenom taj dotok vode potpuno presušiti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG