Dostupni linkovi

Reakcije na EK: Povoljan izveštaj za Srbiju i Kosovo, korupcija problem CG, BiH stagnira


Sedište Evropske komisije
BiH tapka u mestu, istorijska godina za Srbiju i Kosovo zbog sporazuma, Crna Gora na pravom putu ali treba da pronađe rešenja za KAP i aferu "Snimak" te reši napade na novinare, piše u zaključcima godišnjeg izveštaja Evropske komisije koji je objavljen u sredu.

Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ne sadrži velika iznenađenja. Izveštaj je pozitivan, konstatuje da je u nizu oblasti “Srbija započela novu fazu u odnosima sa Unijom”, ojačala reforme, "dovoljno ispunjava politička merila", a delom i ekonomske kriterijume Evropske unije, u očekivanju da najkasnije u januaru 2014. počne pregovore o članstvu s Briselom. Uspeh lokalnih izbora na Kosovu biće uslov svih uslova za otpočinjanje pristupnih pregovora Srbije u januaru iduće godine, javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Brisela Rikard Džozvijak, u tekstu "Srbija: Izveštaj EK najpovoljniji do sada" Branke Trivić.

Dok ostale zemlje regiona napreduju na evropskom putu, BiH stagnira jer evropska agenda nije prioritet za bh. političare, navodi se u izvještaju EK o napretku zemalja Zapadnog Balkana. BiH nije ispunila dvije ključne obaveze iz Mape puta za 2012. - provođenje presude Suda za ljudska prava u Strazburu o presudi Sejdić-Finci, i uspostavljanje efektivnog koordinacionog mehanizma. U tome su je, stoji u izvještaju, spriječili kratkoročni partijski ili etnički interesi, koji su stavljeni iznad učvršćivanja puta zemlje ka EU. Opširnije u prilogu Dženane Halimović Brisel: Političari trebaju preći iz Dejtona u Evropu.

Kada se priča o napretku Crne Gore sa normativnog terena, gdje su pomaci vidni prenese na teren konkretnih i mjerljivih učinaka, tu se situacija, ako je suditi prema najnovijem izvještaju Evropske komisije, nije mnogo promijenila u odnosu na prethodne. Korupcija je, primjećuju u EK, ostala raspostranjena u mnogim oblastima, i ta pojava i dalje predstavlja ozbiljan problem. Evropski komesar za proširenje Štefan File naglasio je da treba adresirati političku odgovornost u aferi „Snimak“. Takođe, sa zabrinutošću ističe da se napadi na novinare nastavljaju i da su istrage veoma spore, o čemu piše Predrag Tomović u tekstu "Kritike zbog korupcije i napada na novinare".

Međutim, ovogodišnji “Progress Report” za Crnu Goru karakteriše i svojevrstan kuriozitet jer se Evropska komisija, razmatrajući cjelokupnu problematiku crnogorske ekonomije, posebno bavi KAP-om o čemu piše Esad Krcić u tekstu "Problem KAP-a širi se na pregovore Crne Gore sa EU"

U ovogodišenjem izveštaju o napretku, navodi se da je Kosovo povećalo kapacitete za ispunjavanje prioriteta procesa evropskih integracija poštovanjem kratkoročnih zadataka utvrđenih u Studiji izvodljivosti i pripremom za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Shenoll Muharremi, direktor Grupe za razvoj koja se bavi ekonomskim razvojem i evropskim reformama, u tekstu Amre Zejneli "Kosovo počinje pregovore o SSP" navodi da su pokretanje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, dijalog o liberalizaciji viza i napredak u dijalogu sa Srbijom pozitivne stvari za Kosovo u ovogodišnjem Izveštaju napretka.
XS
SM
MD
LG