Dostupni linkovi

Kritike zbog korupcije i napada na novinare


U izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore pozdravljeno je usvajanje ustavnih amandmana, reforma pravosuđa kao i napori vlasti u Podgorici da zaštiti ljudska prava. No, kao i godinama unazad evropski zvaničnici upozoravaju na stare probleme – nedovoljnu borbu protiv korupcije i napade na novinare.

Da li to što se godinama kao po matrici u izvještajima EK ukazuje na te probleme, a na terenu ili nema rezultata ili su zanemarljivi, pokazuje da nema političke volje za procesuiranje korupcije i otkrivanje počinilaca i nalogodavaca napada na novinare i medije?

Kada se priča o napretku Crne Gore sa normativnog terena, gdje su pomaci vidni prenese na teren konkretnih i mjerljivih učinaka, tu se situacija, ako je suditi prema najnovijem izvještaju Evropske komisije, nije mnogo promijenila u odnosu na prethodne.

Korupcija je, primjećuju u EK, ostala raspostranjena u mnogim oblastima, i ta pojava i dalje predstavlja ozbiljan problem.

Evropski komesar za proširenje Štefan File naglasio je da treba adresirati političku odgovornost u aferi „Snimak“. Takođe, sa zabrinutošću ističe da se napadi na novinare nastavljaju i da su istrage veoma spore.

Godinama traju napadi na novinare, još nema niti jedne presude za korupciju na visokom nivou, a od cijele priče o aferi „Snimak“ u Skupštini Crne Gore na kraju se došlo do tehničkog izvještaja koji nije dao odgovor na pitanje da li je u tom slučaju vrh DPS zloupotrebio državne resurse.

Određenije i konkretnije, međutim bilo je državno je tužilaštvo koje je saopštilo da u tom slučaju nema elemenata krivičnog djela.

Zašto nakon toliko godina i dalje imamo neriješene napade na novinare i niti jednu presudu za visoku korupciju, pitali smo Veselina Radulovića iz MANS-a.

"Ne postoji politička volja i ne postoje državni organi koji rade svoj posao, ne u smislu u kojem je govorio premijer Đukanović prije neki dan, kada je to karikirao na jedan način koji je za mene bio komičan nego u pravom smsilu riječi da rade svoj posao. Mi nemamo institucije, nemamo prije svega državno tužilaštvo. To sam ja kazao i to potencirao i nedavno na sjednici skupštinskog odbora za bezbjednost kada se državni tužilac našao uvrijeđen. Dakle, državno tužilaštvo ne radi svoj posao, državno tužilaštvo koje u nečijem interesu ne radi svoj posao je korumpirano državno tužilaštvo.”

Momčilo Radulović
Momčilo Radulović
Vlast u Crnoj Gori sve će se više nalaziti pod pritiskom Brisela da mjerljivije suzbija korupciju i efikasnije rješava slučajeve napada na novinare, smatra Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta u Crnoj Gori, koji ipak smatra da je rezultata bilo:

,,Kako proces bude odmicao tako će se sa opštih preći na konkretne oblaste a od konkretnih oblasti na konkretne slučajeve. Nakon toga će se iči na praćenje istraga sve do konačnog sudskog ishoda. Ini mi se da je bilo određenih pomaka u pojedinim slučajevima i to je ono što je prepoznato u izvještaju ali ono što je važnije jeste da se cjelokupna društvena klima u poslednje vrijeme jača u pravcu prevencije takvih slučajeva u budućnosti kao i otkrivanju i kažnjavanju onih koji stoje iza prethodnih slučajeva napada na novinare.”

Da je vlast htjela to da radi imala je dovoljno vremena da riješi većinu slučajeva napada na novinare kao i da procesuira korupciju na visokom nivou, smatra Veselin Radulović iz MANS-a:

“Naravno da je imala vremena i kapaciteta i uslova i svake druge mogućnosti da procesuira i riješi ako ne sve ono bar većinu slučajeva koji su ostali nerazriješeni. Oni to ne rade a iz kojih razloga jasno je i laicima a ne pravnicima.”

Govoreći o tome da li ima političke volje u vlasti za nastavak priče o aferi “Snimak”, na čemu EU insisitira, Momčilo Radulović kaže da Brisel kroz isticanje tog slučaja nastoji da preduprijedi moguće slične slučajeve u budućnosti.

“Prevashodno se politička volja odnosi na to da se u budućnosti spriječe slične stvari u što većem obimu. Mislim da je taj pritisak EU prevashodno na prevenciju daljih takvih događaja i da će zapravo jedan od najsnažnijih ishoda cijele ove situacije biti da će vjerovatno u budućim izbornim procesima biti mnogo veća pažnja posvećena posmatranju hoće li nečeg sličnog biti u nekim narednim izborima.”
XS
SM
MD
LG