Dostupni linkovi

Izlazne ankete ne pokazuju jasnog pobjednika izbora u Izraelu


Pristalice izraelskog premijera Benjamina Netanyahua slave nakon rezultata izlaznih anketa u Jerusalemu (23. mart)
Pristalice izraelskog premijera Benjamina Netanyahua slave nakon rezultata izlaznih anketa u Jerusalemu (23. mart)

Parlamentarni izbori u Izraelu 23. marta rezultirali su zastojem četvrti put u posljednje dvije godine, pokazuju izlazne ankete, ostavljajući premijeru Benjaminu Netanyahuu neizvjesnu budućnost a zemlju pred novim političkim zastojem.

Izlazne ankete na tri glavne izraelske TV stanice pokazuju da nema garancija da će Netanyahuova konzervativna partija Likud sa svojim saveznicima - ultradesničarskim i vjerskim partijama - imati dovoljno poslanika da formiraju novu vladu, navodi AP.

To je Naftalija Bennetta, vođu male nacionalističke stranke Yamina, ostavilo bez vlasti, iako to u potpunosti nije sigurno.

Izbori se doživljavaju kao referendum o Netanyahuovom vođenju države, a početni rezultati pokazuju da je zemlja i dalje veoma podijeljena, s nizom malih sektaških stranaka koje dominiraju parlamentom Knessetom.

Rezultati su nagovijestili i kontinuirani pomak izraelskog biračkog tijela prema desnom krilu, koje se protivi popuštanju u mirovnim pregovorima s Palestincima, istaknuto snažnim učešćem ultranacionalističke antiarapske vjerske stranke.

Uprkos neuvjerljivim rezultatima, Netanyahu tvrdi da je njegov Likud odnio "veliku pobjedu" s desničarskim strankama.

"Jasno je da je većina izraelskih građana desnog krila i žele snažnu i stabilnu desničarsku vladu koja će štititi ekonomiju Izraela, sigurnost Izraela i zemlju Izrael. To ćemo učiniti", rekao je Netanyahu na Facebooku.

Ranije izlazne ankete često nisu bile precizne, što znači da bi konačni rezultati, koji se očekuju narednih dana, i dalje mogli preokrenuti odnos snaga.

Čak i ako su konačni rezultati u skladu s izlaznim anketama 23. marta, ne postoji garancija da će Netanyahu uspjeti sastaviti koaliciju.

Šta je poručio Netanyahu?

Na izborima pravo glasa imalo je više od 6,57 miliona Izraelaca. Oni su odlučivali o tome ko će osvojiti 120 mandata u Knessetu. Da bi se formirala vladajuća većina potreban je 61 mandat.

Predsjednik Izraela Reuven Rivlin glasao je u Jerusalemu i pozvao javnost da izađe na izbore, izrazivši zabrinutost za demokratiju u Izraelu zbog dugotrajne političke krize.

Netanyahu, koji na izborima traži podršku za šesti premijerski mandat, glasao je u Jerusalemu, a u obraćanju medijima je apelovao na građane da izađu na birališta.

Netanyahu se nada da će ga glasači nagraditi za najbržu kampanju vakcinacije na svijetu, kao i za normalizaciju odnosa sa četiri arapske zemlje, zahvaljujući posredovanju bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa.

Netanyahuovi rivali, međutim, ističu njegove ranije greške u borbi protiv pandemije korona virusa u kojoj je preminulo više od 6.000 Izraelaca, kao i činjenicu da se oslanja na vjerske i ultranacionalističke saveznike. U fokus, prije svega, ističu to što je Netanyahu suočen sa nizom optužbi za korupciju.

Izraelskom premijeru se sudi za prevaru, zloupotrebu položaja i primanje mita, a on je pred sudom te optužbe negirao. Očekuje se da se suđenje nastavi u aprilu.

Šta je poručio Netanyahuov rival?

Izraelski opozicionar Yair Lapid, lider partije centra pod nazivom Yesh Atid (Ima budućnosti), upozorio je da bi izbori mogli dovesti do "mračne vlade" i optužio Netanyahua da želi predvoditi "rasističku i homofobičnu" desničarsku koaliciju.

"Ovo je trenutak istine za državu Izrael i sve bi na kraju moglo da se svede na dvije opcije - jak Yesh Atid, ili mračna, opasna, rasistička homofobična vlada koja će uzimati novac od vrijednog naroda i davati ljudima koji ne rade", izjavio je Lapid pošto je glasao u Tel Avivu.

Zašto četvrti izbori i koje su glavne teme kampanje?

Knesset je automatski raspušten u decembru 2020. godine, zato što poslanici nisu uspjeli usvojiti državni budžet.

Mediji pišu da su teme izborne kampanje bile iste kao i u prethodna tri ciklusa, ali da je ovu trku obilježila i pandemija korona virusa.

Izraelsku ekonomiju teško je pogodila pandemija, a Netanyahuovo upravljanje krizom izazvalo je bijes velikog dijela javnosti, sve dok u decembru 2020. godine nije započela vakcinacija.

Netanyahuov slogan je bio "Nacija vakcinacije" i smatra da je on jedini mogao da ovom brzinom sprovede program masovne vakcinacije.

Netanyahu ima reputaciju "političkog mađioničara i vrhunskog manipulatora" sposobnog da prebrodi svaku krizu, navode mediji. On se sada nada da će u novom parlamentu imati podršku za imunitet od sudskog gonjenja ili za zamrzavanje procesa.

Protivnici ga, međutim, opisuju kao "serijskog lažova" koji je izazvao dvogodišnji politički zastoj, jer je svoje političko preživljavanje i pravne probleme stavio ispred interesa zemlje.

U protekla tri izborna ciklusa, Netanyahuovi rivali dolazili su sa ljevice. Ovog puta pred njim je novi izazov, budući da su mu među rivalima i desničarski kandidati.

Pored Yaira Lapida, bivšeg ministra finansija i TV voditelja i sadašnjeg vođe partije centra Yesh Atid, kome se predviđa drugo mjesto po broju osvojenih glasova, svjetski mediji su u fokus stavili još nekoliko političara.

Gideon Sa'ar je bivši ministar u Netanyahuovom kabinetu, koji je napustio Likud da bi osnovao stranku Nova nada. Na izborima je obećao da će okončati Netanyahuovu vladavinu. Kao i Likud, i njegova stranka protivi se palestinskoj državnosti, ali je Sa'ar svoju kampanju usmjerio na pokretanje ekonomije i "čišćenje" vlasti.

Naftali Bennett je lider tvrde desničarske partije Yamina i još jedan bivši Netanyahuov saveznik. Istraživanja mu predviđaju ključnu ulogu za formiranje vlade.

Bivšem vojnom generalu Bennyju Gantzu opala je popularnost nakon prethodnih izbora, a ankete su pokazivale da da njegova stranka možda neće preći cenzus.

Gantz, vođa stranke Plavo i bijelo, bio je glavni rival Netanyahuu na prethodnim izborima, a onda je odlučio da sa izraelskim premijerom vladu nacionalnog jedinstva tokom pandemije, čemu su se protivile mnoge pristalice stranke Plavo i bijelo. Koalicija sa Likudom se u decembru 2020. godine raspala.

XS
SM
MD
LG