Dostupni linkovi

Izrael najavio izgradnju oko 1.300 kuća na Zapadnoj obali


Dečak vozi bicikl u Izraelskom naselju Beitar Ilit na Zapadnoj obali, jul 2019.
Dečak vozi bicikl u Izraelskom naselju Beitar Ilit na Zapadnoj obali, jul 2019.

Više od 1.300 novih domova biće izgrađeno u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, najavilo je 24. oktobra Ministarstvo građevinarstva i stanovanja Izraela.

Kako je navedeno objavljeni su tenderi za nove kuće u sedam jevrejskih naselja.

To je prva najava takve izgradnje otkako je Džo Bajden, koji je izrazio protivljenje širenju jevrejskih naselja, postao predsednik SAD u januaru, ocenjuju izraelski mediji.

Ministar građevinarstva i stanovanja Zeev Elkin izjavio je da se ostvaruje ono što je obećano i jačaju i šire se naselja u Judeji i Samariji (biblijsko ime Zapadne obale) posle "dugog perioda stagnacije".

Izraelski mediji objavili su prošle nedelje da se uskoro očekuje ostvarenje planova o izgradnji više od 3.000 novih stanova za jevrejske naseljenike uz oko 1.300 palestinskih domova. Prvobitno se očekivalo da planovi za izgradnju budu odobreni u avgustu, ali su odloženi.

Izraelski mediji prenose da je premijer Izraela Naftali Benet suočen sa pritiskom predsednika SAD sa kojim se sastao krajem avgusta da ograniči širenje jevrejskih naselja.

Benet, lider desničarske partije Jamina (Desno), već dugo se zalaže za širenje jevrejskih naselja.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je 22. oktobra da je ta zemlja zabrinuta zbog izveštaja o novim planovima za izgradnju u naseljima i pozvao Izrael i Palestince da se "uzdrže od jednostranih koraka koji povećavaju napetost i podrivaju napore za napredak na rešenju sukoba dve države" za pregovaračkim stolom.

U odgovoru na najavu izgradnje poslanik iz levičarske partije Merec, koja je u vladajućoj koaliciji, Moti Raz je izrazio nezadovoljstvo, ocenivši da se zanemaruje ta stranka i skreće više udesno od prethodne vlade.

"Izgradnja u naseljima van Izraela nanosi štetu ugledu Izraela", ocenio je Raz.

Palestinski premijer Muhamed Štajeh je apelovao na zemlje sveta, a posebno SAD da se usprotive Izraelu zbog "agresije" koju predstavlja izgradnja naselja palestinskom narodu.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Jordana Abu al Ful je osudio širenje naselja i konfiskaciju palestinske zemlje, označivši je nelegalnom, a najavu izgradnje označio kršenjem međunarodnog prava.

Veći deo međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja nelegalnim.

XS
SM
MD
LG