Dostupni linkovi

Sukobi na Zapadnoj obali, ubijena četiri Palestinca


Palestinci protestuju protiv izraelske okupacije (arhivska fotografija: maj 2021)

Izraelski vojnici ubili su najmanje četiri Palestinca rano jutros (26. septembar) u oružanim sukobima tokom hapšenja širom okupirane Zapadne obale, prenosi Beta.

Kako je navela izraelska vojska cilj je bio da se uhapse pripadnici Hamasa na pet lokacija.

Trojica naoružanih Palestinaca ubijena su u selu Bidu (Biddo) kraj Ramale, a jedan kraj Dženina, javili su palestinski mediji.

Palestinci su navodno otvorili vatru na izraelske vojnike u selu Burkin, gde su izraelske snage opkolile jednu kuću tokom hapšenja.

U tim sukobima ubijen je 22-godišnji Osama Soboh i ranjeno još nekoliko Palestinaca, javila je palestinska novinska agencija Vafa (Wafa).

Izraelska vojska je ušla i u grad Beit Fadžar južno od Vitlejema i Hebron.
Sukoba je bilo i u Beit Ananu, palestinskom selu severno od Jerusalima, gde su ranjena dvojica Palestinaca.

Premijer Izraela Naftali Benet je rekao da su hapšeni pripadnici grupe hamasovaca koji su planirali da izvedu terorističke napade u neposrednoj budućnosti.

Izraelski vojni portparol je rekao da je u hapšenju učestvovala elitna vojna kontrateroristička jedinica, izraelska policija i jedinice granične policije uz pripadnike bezbednosne službe.

Današnje nasilje između izraelskih vojnika i palestinskih ekstremista na okupiranoj Zapadnoj obali bilo je najsmrtonosnije u proteklim nedeljama, a usledilo je usred povećane napetosti posle 11-dnevnog rata Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, navodi Asošejted pres.

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada drugom palestinskom teritorijom, pojasom Gaze, saopštio je da su današnja ubistva "rezultat nastavka saradnje" međunarodno priznate Palestinske uprave, vladajuće na Zapadnoj obali i Vlade Izraela.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu 1967. godine i u narednim decenijama osnovao tamo desetine jevrejskih naselja u kojima živi gotovo pola miliona jevrejskih naseljenika.

Palestinci teže da Zapadna obala bude deo njihove buduće države i jevrejska naselja smatraju preprekom za rašenje sukoba s Izraelom.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG