Dostupni linkovi

Izrael i Ukrajina demantuju da je od Kijeva 'traženo da se povinuje Moskvi'


Demonstranti protestuju u Izraelu protiv rata u Ukrajini, 26. februar 2022.
Demonstranti protestuju u Izraelu protiv rata u Ukrajini, 26. februar 2022.

Visoki ukrajinski savetnik i izraelski zvaničnik odbacili su 12. marta medijske izveštaje da je Izrael pokušao da nagovori Ukrajinu da se povinuje zahtevima Rusije.

Izrael učestvuje u diplomatskim nastojanjima da se okonča rat u Ukrajini i izraelski premijer Naftali Benet (Bennett) se sastao u Moskvi prošle subote sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i razgovarao telefonom sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

U izveštaju izraelskog novinskog sajta Vala (Walla), Džeruzalem posta i američkog Aksios (Axios), navedena je izjava neimenovanog ukrajinskog zvaničnika da je Benet pozvao Ukrajinu da se povinuje Rusiji, prenose svetski mediji.

Izrael "kao još jedna uslovno posrednička zemlja, nije ponudila Ukrajini da pristane ni na kakve zahteve Ruske Federacije", napisao je ukrajinski savetnik Mihailo Podoljak na Tviteru i dodao da je to nemoguće iz vojnih i političkih razloga, te da je "Izrael apelovao na Rusiju da adekvatnije proceni događaje".

Jedan visoki izraelski zvaničnik, koji je zahtevao da ostane anoniman, označio je izveštaj "očigledno lažnim", preneo je Rojters.

"Ni u jednom trenutku premijer Benet nije savetovao predsednika Zelenskog da prihvati dogovor", naveo je ukrajinski zvaničnik.

Izrael je izbegao uvođenje sankcija i oštre kritike protiv Rusije i predsednika te zemlje Vladimira Putina, jer teži da održi odnose i sa Kijevom i sa Moskvom, navode izraelski mediji.

Zapadne zemlje i kompanije su od početka invazije na Ukrajinu uvele parališuće sankcije protiv ruske ekonomije, njenih bogataša i pojedinih zvaničnika, uključujući Putina, a Izrael se nije pridružio tim nastojanjima - pa nije sankcionisao ni milijardera Romana Abramoviča koji ima izraelsko i rusko državljanstvo.

XS
SM
MD
LG