Dostupni linkovi

Sukobi između izraelske policije i Palestinaca u džamiji Al-Aksa


Palestinski demonstranti sukobili su se s izraelskim sigurnosnim snagama u kompleksu u kojem se nalazi džamija Al-Aksa, poznata muslimanima kao Plemenito utočište, a Jevrejima kao Brdo hrama, u starom gradu Jerusalema 22. aprila 2022.
Palestinski demonstranti sukobili su se s izraelskim sigurnosnim snagama u kompleksu u kojem se nalazi džamija Al-Aksa, poznata muslimanima kao Plemenito utočište, a Jevrejima kao Brdo hrama, u starom gradu Jerusalema 22. aprila 2022.

Izraelska policija upala je u petak 22. aprila u džamiju Al-Aksa u Jerusalimu, svetište muslimana i Jevreja, dok su mladi Palestinci bacali kamenje na kapiju džamije, gdje je bila stacionirana policija.

Agencija Associated Press javila je da je nakon bacanja kamenja izraelska policija ušla u kompleks džamije Al-Aksa, ispalivši gumene metke i bacajući šok bombe.

Obnavljanje nasilja u džamiji dolazi uprkos tome što je Izrael privremeno zabranio Jevrejima posjetu džamiji, posjetu koju Palestinci vide kao provokaciju.

Tokom protekle sedmice, Palestinci i izraelska policija su se više puta sukobljavali u zemlji dok su tenzije eskalirale nakon serije smrtonosnih napada unutar Izraela i izraelskih hapšenja i racija na okupiranoj Zapadnoj obali. Tri rakete ispaljene su iz pojasa Gaze na Izrael.

Ponovno izbijanje nasilja izazvalo je strah da bi se prošlogodišnji događaji mogli ponoviti, kada su protesti i nasilje u Jerusalimu eskalirali, što je dovelo do 11-dnevnog rata u Gazi i Izraelu.

Očekuje se da će desetine hiljada muslimanskih vjernika posjetiti džamiju Al-Aksa na molitvi petkom, dok vjernici obilježavaju sveti mjesec ramazan.

Palestinski polumjesec, koji je medicinska služba, saopštio je da je najmanje 27 Palestinaca povrijeđeno, od kojih su dvojica u kritičnom stanju. U međuvremenu, Izrael još nije komentarisao ove događaje.

Džamija Al-Aksa, koja se nalazi u starom gradu Jerusalema, treće je najsvetije mjesto u islamu. Veliki prostor na kojem je podignuta ova džamija je najsvetije mjesto za Jevreje, koji se naziva Brdo hrama, zbog položaja dva jevrejska hrama. Zemlja je postala epicentar izraelsko-palestinskog sukoba, a sukobi u zemlji često podstiču nasilje u drugim dijelovima zemlje.

Palestinci i susjedni Jordan su čuvari tog područja. Oni optužuju Izrael da je prekršio ranije postignute sporazume, dozvoljavajući sve većem broju Jevreja da posjeti zemlju, pod policijskom pratnjom.

Sporazum kojim se Jevrejima zabranjuje da se mole u zemlji prekršen je posljednjih godina, što je izazvalo strah među Palestincima da Izrael planira preuzeti zemlju ili je podijeliti.

Izrael kaže da je posvećen statusu quo i krivi militantnu grupu Hamas za podsticanje nasilja.

Od 22. aprila zabranjene su posjete grupa Jevreja prostoru ove džamije i zabrana će trajati najmanje deset dana ramazana, kao što se to dešavalo i ranije.

Ove godine ramazan se poklopio sa jevrejskim Uskrsom i nekoliko važnih hrišćanskih praznika, kada su desetine hiljada vjernika triju vjera posjetili Stari grad.

Stari grad je istočno od Jerusalema, koji je Izrael okupirao zajedno sa Zapadnom obalom i Gazom, u bliskoistočnom ratu 1967. Izrael je anektirao istočni Jerusalim, što je potez koji nije međunarodno priznat. Izrael cijeli grad smatra svojim glavnim gradom.

Palestinci traže nezavisnu državu i vide istočni Jerusalim kao svoj glavni grad.

XS
SM
MD
LG