Dostupni linkovi

Razmjena vatre izraelske vojske i ekstremista u Gazi


Izraelski sistem protivvazdušne odbrane lansira rakete za presretanje raketa ispaljenih iz Pojasa Gaze prema Izraelu, nebo iznad Gaze, 21. april 2022.

Palestinski ekstremisti su ispalili rano jutros 21. aprila nekoliko raketa iz Pojasa Gaze na jug Izraela, a izraelski avioni su pogodili ciljeve ekstremista na toj teritoriji i nasilje je eskaliralo slično kao prije godinu dana kada je izbio 11-dnevni rat.

Prekograničnim napadima prethodila je napetost u Jerusalemu u vrijeme kada Jevreji obilježavaju Pesah, a muslimani sveti mjesec posta ramazan.

Stotine izraelskih ultranacionalista su 20. aprila marširale prema pretežno palestinskim područjima Starog grada u Jerusalemu u cilju da pokažu da Izrael kontroliše istočni, okupirani i anektovani dio tog grada, što Palestinci smatraju provokacijom.

Policija je, međutim, zatvorila glavni put koji vodi do Kapije Damask u Starom gradu, centru prošlogodišnjih nereda koji su prethodili ratu između Izraela i Hamasa.

Poslije manjeg incidenta sa policajcima, učesnici marša su ostali ispred barikada, mašući zastavama i pjevajući.

Iz Pojasa Gaze je u noći sa 20. na 21. april ispaljeno nekoliko raketa.

Četiri rakete ispaljene rano ujutro 21. aprila je presreo Izrael, saopštila je vojska.

Izvještaja o mogućim žrtvama i šteti nije odmah bilo i niko nije preuzeo odgovornost, ali Izrael smatra Hamas, vladajući u Gazi, odgovornim za svu raketnu vatru.

Izraelski vojni avioni su rano ujutro 21. aprila izveli više napada na centralni dio Pojasa Gaze, javili su lokalni mediji, a na društvenim mrežama postavljeni su snimci na kojima se vidi dim.

Izraelska vojska je saopštila da je cilj napada bio vojni punkt i ulaz u tunel koji vodi do podzemnog kompleksa sa hemikalijama za proizvodnju raketa.

Vojska je kasnije objavila da su avioni napali i drugo postrojenje Hamasa pošto je protivavionska raketa ispaljena iz Gaze, tokom početnih udara.

Kako je navedeno, raketa nije pogodila metu i nije bilo povreda niti štete.

Napetost je pojačana u proteklim sedmicama zbog smrtonosnih napada u Izraelu i izraelskih vojnih operacija na okupiranoj Zapadnoj obali te sukoba izraelske policije i Palestinaca na svetilištu u Jerusalemu gdje se nalazi džamija Al-Aksa.

U maju prošle godine palestinski ekstremisti su ispalili rakete ka Jerusalemu kada je mnogo veća grupa od nekoliko hiljada Izraelaca učestvovala u takozvanom Maršu zastave poslije sedmica protesta i sukoba kod Al-Akse.

Ti događaji doveli su do rata.

Stotine ljudi u džamiji Al-Aksa nakon otvaranja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Ultranacionalisti organizuju marševe da potvrde suverenitet nad istočnim Jerusalemom koji je Izrael osvojio 1967. godine zajedno sa Zapadnom obalom i Pojasom Gaze i kasnije ga anektovao što međunarodna zajednica nije priznala.

Palestinci teže da na tim teritorijama bude njihova nezavisna država, a istočni Jerusalem smatraju svojim glavnim gradom.

XS
SM
MD
LG