Dostupni linkovi

UN upozoravao Izrael o lokaciji pogođene škole


Izrael pogodio školu UN u Palestini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Izrael pogodio školu UN u Palestini

Izraelska vojska najavila je četverosatno humanitarno primirje u nekim djelovima Gaze i to u danu u kojem je poginulo najmanje 19 Palestinaca, a više od 150 ranjeno u jednoj od UN-ovih škola koja je služila kao sklonište izbjeglicama. Tel Aviv je optužuje Hamas da koristi škole za lansiranje raketa, dok UN saopćava da su najmanje 17 puta obavijestili Izrael o lokaciji na kojoj je škola kako bi osigurali zaštitu civila, većinom djece i žena.

Odluku izraelske vojske o proglašenju četverostanog primirja Hamas je nazvao medijskim trikom, jer se ono odnosi samo na pojedine djelove Gaze, odnosno ne na područja u kojima izraelska vojska vodi operacije. Izreal tvrdi da raketiranje s Hamasovih uporišta nije prestalo.

Drugo granatiranje jedne škole koja je pod zaštitom Ujedinjenih naroda u ppsljednjih sedam dana i ponovno osuda dijela medjunarodne javnosti zbog napada u kojem su poginuli žene i djeca.

Njemački šef diplomacije Frank -Walter Steinmeir kaže da je izrazito zabrinut esklacijom sukoba u kojem su mete civilna infrastruktura i UN-ova zgrade.

UN tvrdi da su Izraelci raketirali školu u Gazi iako su bili upozoreni da će to rezultirati brojnim civilnim žrtvama.

"Svijet je osramoćen ovim napadom", izjavio je glasnogovornik UN-a Chris Gunness.

"Djeca su ubijena dok su spavala kraj svojih roditelja. Ovo je globalna sramota", istaknuo je glasnogovornik UN-a.

Suze, očaj, strah medju onima koji su vjerovali da je zgrada pod zaštitom svjetske organizacije sigurno sklonište.

Glasnogovornik izraelskog Ministarstva obrane Peter Lerner ponavlja da su iz blizine te škole ispaljivane rakete prema izraelskom teritoriju, da je bilo izmjene vatre, te da će se istražiti što je izazvalo ljudsku tragediju.

Istodobno su u Izraelu sahranjena petorica vojnika koji su poginuli tokom utorka. Sada je broj poginulih vojnika 53, uz četiri civilne žrtve. Na palestinskoj strani tuguje se za više od 1280 žrtava, uglavnom civila.

UNICEF je objavio da je do sada ubijeno najmanje 239 djece. Tokom trotjednih izraelskih napada u Gazi su poginula 173 dječaka i 82 djevojčice, u dobi između tri mjeseca i 17 godina.

Glasnogovornica izraelska vojske ističe da se operacija nastavlja dok svi tuneli kojima militantni Hamas ulazi na izraelski teritorij ne budu uništeni. Vojska govori da je do sada oneposobila 32 tunela, ali nema podtaka o njihovom broju.

Kamera BBC-a ušle su u jedan od njih. Imaju električnu energiju i telefonske veze. Palestinska strana kaže da tuneli služe za opskrbu civila, jer se to područje nalazi pod vojnom, kopnenom i zračnom blokadom više od sedam godina.

Ispitivanje javnog mišljenja Sveučilišta u Tel Avivu pokazalo je da 95 posto izraelskih gradjana smatra da je ofenziva opravdana. Samo četiri posto vjeruje da je primijenjena prevelika sila.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kasnije tokom dana će analizirati učinke vojne ofenzive, dok se palestinska delegacija očekuje u Kairu radi razgovora o trajnom primirju.

Svi dosadašanji napori i pozivi za mirom nisu naišli na plodno tlo. U pojasu Gaze živi gotovo 2 milijuna stanovnika i jedno je od najgušće nasljenih područja u svijetu.

XS
SM
MD
LG