Dostupni linkovi

Izrael prihvatio produženje primirja za četiri sata


Izraelska vojska na povratku iz Gaze
Izraelska vojska na povratku iz Gaze

Izrael je prihvatio da za četiri sata produži humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze koji je trebalo da se okonča u 17.00 časova po centralnoevropskom vremenu.

Ta odluka je doneta na poziv ministara inostranih poslova SAD, Turske, i nekoliko evropskih zemalja, okupljenih na hitnom sastanku u Parizu, da se za 24 sata produži prekid vatre između Izraela i palestinskog borbenog Hamasa koji kontroliše Gazu.

Još uvek nema odgovora iz Hamasa po ovom pitanju, javlja BBC. Portparol Hamasa rekao je da ova grupa razmatra mogućnost produženja prekida vatre, ali da još uvek nije doneta odluka o tome, piše izraelski list “Haaretz”.

Nakon što su Izrael i militiantni pokret Hamas koji upravlja pojasom Gaze, pristali na 12-časovni, humanitarni prekid vatre, međunarodni zvaničnici zatražili su od obe strane da produže primirje. U Gazi do sada pronađeno više od 1.000 tela poginulih u sukobima koji su počeli 8. jula.

Najviši diplomatski zvaničnici iz SAD, Evrope i Bliskog istoka u subotu su na sastanku u Parizu pozvali na produženje 12-časovnog primirja između Izraela i Hamasa u pojasu Gaze.

"Mi pozivamo sve strane da produže humanitarno primirje", rekao je novinarima šef francuske diplomatije Loran Fabijus, nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem i kolegama iz Britanije, Nemačke, Italije, Katara, Turske, kao i predstavnicima EU, javio je AFP.

“Svi želimo da izdejstvujemo trajno primirje što je pre moguće, što se odnosi i na izraelske zahteve o bezbednosti i na palestinske zahteve o socijalno-ekonomskom razvoju.”

Broj žrtava izraelske ofanzive na Gazu popeo se na 1.000, budući da je samo u subotu tokom privremenog prekida vatre, iz ruševina širom palestinske enklave izvučeno više od 100 tela, potvrdile su medicinski izvori. Tokom sukoba koji je počeo 8. jula ranjeno je oko 5.870 Palestinaca, navodi se u zdravstvenim izvorima.

Izraelske snage ubile su tokom noći 19 Palestinaca, dok su u okršajima ubijena dva izraelska vojnika, čime su se gubici izraelske vojske povećali na 40, uz dvoje ubijenih civila.

AFP prenosi da su 19. dana konflikta između Izraela i palestinskog Hamasa, mnogi stanovnici Gaze, zahvaljujući primirju, uspeli da dođu do svojih domova koje su zatekli u ruševinama. Nekoliko minuta pošto je prekinuta paljba, na ulicama Gaze mogle su se videti male grupe ljudi, izveštava reporter kuće BBC.

Širom Gaze spasilačke službe izvlače tela nastradalih, a pošto se ne zna da li će 12-časovno primirje biti produženo, Palestinci žure da sahrane svoje bližnje.

Izrael i militiantni pokret Hamas, koji upravlja pojasom Gaze, pristali su na 12-časovni, humanitarni prekid vatre koji su zatražile Ujedinjene nacije u okviru napora da se postigne dugoročnije primirje. Izraelska vojska je saopštila da će prekinuti vatru, ali da će nastaviti pretragu tunela koje koriste militanti. Portaprol Hamasa rekao je da će sve palestinske frakcije poštovati kratkoročni prekid vatre. Istovremeno, nastavljaju se međunarodni napori da se obezbedi sedmodnevni prekid vatre.

Dvanaestočasovno primirje stupilo je na snagu u osam sati po lokalnom vremenu (pet časova po srednjeevropskom vremenu).

Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je u petak da je “postignut nacionalni konsenzus o humanitarnom primirju”.

Iz Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) potvrdili su na svom Twitter profilu da je dogovoreno primirje.

“Mi ćemo odgovoriti ukoliko teroristi odluče da iskoriste ovaj period za napad na osoblje IDF-a ili otvore vatru na izraelske civile”, navodi se u saopštenju.

”Naš neprijatelj nije narod Gaze. Naš neprijatelj su teroristi, Hamas, koji ispaljuju granate na Izrael. Mi poštujemo ovaj humanitarni prekid vatre, ali ako nas Hamas napadne, ako ispali rakete na Izrael ili napadne naše trupe, mi, naravno, imamo pravo da se branimo”, rekao je portparol Vlade Izraela Mark Regev.

Kratkotrajno primirje ustpostavljeno je nakon što je Izrael odbacio trajno primirje koje je predložio Keri. Keri je juče u Kairu izjavio da Izrael i Hamas treba da usaglase "još neku terminologiju" koja se odnosi na prekid vatre, dodajući da su "napravili okvirni dogovor" o primirju.

Prema tom predlogu, kada nastupi humanitarno primirje, delegacije Izraela i Hamasa bi trebalo da stignu u Kairo, koji je posredovao u ranijim sukobima između Izraelaca i Palestinaca, na indirektne razgovore koji bi mogli rezultirati trajnim sporazumom.

“U ovom trenutku radimo na tome da obezbedimo sedmodnevno primirje, sedam dana humanitarne obustave vatre u čast Bajrama, a u cilju da približimo strane da pokušaju da rade na dugoročnom, održivom prekidu vatre“, rekao je Keri.

Britanski ambasador u Ujedinjenim nacijama Mark Lajal Grant istakao je da je razočaran time što nije postignuto dugoročno primirje, ali je pozdravio 12-časovni prekid vatre, dodajući da bi to moglo “otvoriti prostor za postizanje stabilnijeg primirja”.

Nagoveštaj o humanitarnom okviru stigao je ubrzo nakon što je izraelski ministar odbrane Moše Jalon upozorio javnost da bi kopnene operacije u Gazi uskoro mogle biti “značajno” proširene.

“Morate biti spemni na mogućnost da vrlo uskoro naredimo vojsci značajno širenje kopnene operacije u Gazi”, rekao je Jalon vojnicima.

Hamas je prethodno izjavio da neće pristati ni na kakvo dugoročno primirje ako ono ne vodi okonačnju izraelske blokade Pojasa Gaze.

XS
SM
MD
LG