Dostupni linkovi

Ne smiruje se nasilje između Izraela i Palestinaca, ima poginulih na obje strane


Rehovot, Izrael nakon raketnih napada iz Pojasa Gaze, 11. maj 2023.
Rehovot, Izrael nakon raketnih napada iz Pojasa Gaze, 11. maj 2023.

Jedna osoba je ubijena u palestinskom raketnom napadu 11. maja, što je prva žrtva na izraelskoj strani od početka raketiranja iz Pojasa Gaze, a na palestinskoj strani dosad je poginulo 28 ljudi u trodnevnoj razmjeni vatre između Izraela i palestinskih oružanih grupa.

Jedna je osoba poginula danas u Rehovotu, južno od Tel Aviva, a više ih je ranjeno kada je palestinska raketa pala na stambenu zgradu, saopštile su policija i spasilačka služba. Dok palestinske rakete padaju na središte i na jug teritorije Izraela, izraelska vojska izvodi vazdušne udare na Pojas Gaze.

Eskalacija nasilja, najveća između Gaze i Izraela od avgusta 2022., počela je u utorak (9. maja) izraelskim napadima na palestinsku teritoriju, na Islamski džihad, organizaciju koju Izrael, Evropska unija i Sjedinjene Države smatraju "terorističkom".

Protivvazdušni sistem Izraela 'Čelična kupola' presreće rakete ispaljene iz Pojasa Gaze u gradu Aškelonu, 11. maj 2023.
Protivvazdušni sistem Izraela 'Čelična kupola' presreće rakete ispaljene iz Pojasa Gaze u gradu Aškelonu, 11. maj 2023.

Ranije tokom 11. maja Izrael je objavio da je u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze ubijen vođa Palestinskog islamskog džihada (PIJ) Ali Ghali koji je visoki komandir te islamističke grupe.

U Gazi, gdje je na vlasti islamistički pokret Hamas, ministarstvo zdravstva je izvijestilo o 28 mrtvih, među kojima ima djece i više od 80 ranjenih od utorka. Među poginulima su i borci Islamskog džihada i Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PFLP), rekle su te grupe.

Po najnovijim podacima koje je objavila vojska, 547 raketa ispaljeno je iz Gaze na izraelsku teritoriju od početka napada u srijedu, od kojih je 175 presreo izraelski sistem protivazdušne odbrane.

Izraelska vojska je 11. maja izvijestila da je gađala 166 ciljeva u Pojasu Gaze, među kojima i raketne baze te oružane grupe.

Iran koji pomaže Islamskom džihadu, osudio je "cionističke zločine" i najavio "poraz okupatorskog režima", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani.

U srijedu naveče, izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je Izrael "zadao najteži udarac Islamskom džihadu u njegovoj istoriji".

U Pojasu Gaze, skučenom prostoru na kojemu su se natiskala 2.3 miliona stanovnika koji žive u siromaštvu i bez posla, od 2008. vodilo se nekoliko ratova s Izraelom.

Izrael je Gazu, Zapadnu obalu i istočni Jerusalim osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. protiv Egipta, Jordana, Sirije i Iraka. Tada su zauzeti i Sinaj i Golanska visoravan. Izraelska vojska je napustila Sinaj 1882., Gazu 2005., dok su Zapadna obala i Golanska visoravan još pod njenom jurisdikcijom. Pregovori o palestinskoj državi su zamrznuti od 2014. godine.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG