Dostupni linkovi

Francuska, Nemačka, Jordan i Egipat pozvali na prekid sukoba u Gazi


Posledice izraelskog napada na Gazu 10. maja
Posledice izraelskog napada na Gazu 10. maja

Ministri spoljnih poslova Francuske, Nemačke, Jordana i Egipta pozvali su u četvrtak, 11. maja na prekid nasilja između Izraela i Gaze.

"Prolivanje krvi mora da se završi sada", rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok nakon razgovora sa kolegama.

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi je takođe rekao da se "negativni razvoj događaja mora okončati, mir mora biti vraćen“, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Treći dan zaredom traju neprijateljstva između Izraela i Gaze u kojima je do sada nastradalo 25 ljudi.

Trenutna eskalacija nasilja je najžešća između palestinskih oružanih organizacija u pojasu Gaze pod kontrolom Hamasa i Izraela od avgusta 2022. godine.

Otkako su Palestinci ispalili prve rakete u sredu popodne sirene za protivraketnu uzbunu su se oglasile u izraelskim grdovima oko pojasa Gaze, ali i daleko na istoku u Berševi i području Tel Aviva 80 kilometara severnije.

Pojas Gaze, skučena teritorija opterećena siromaštvom i nezaposlenošću, gde 2,3 miliona Palestinaca živi pod izraelskom blokadom, poprište je nekoliko ratova sa Izraelom od 2008. godine, podseća agencija Frans pres (AFP).

XS
SM
MD
LG