Dostupni linkovi

Ispaljene granate iz Libana ka Izraelu, Biden podržava prekid vatre


Rakete ispaljene iz Gaze ka Izraelu, 17. maj 2021.
Rakete ispaljene iz Gaze ka Izraelu, 17. maj 2021.

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je tokom telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom svoju podršku prekidu vatre u borbama između izraelskih i palestinskih snaga, saopšteno je iz Bijele kuće.

“Predsjednik je izrazio podršku prekidu vatre i razgovarao o američkom angažmanu sa Egiptom i drugim partnerima u tom cilju”, navodi se u saopšenju Bijele kuće, prenosi Reuters.

U sedmom danu napada izraelska vojska saopštila je da je šest granata ispaljeno u ponedjeljak prema njihovoj teritoriji iz Libana, ali da nisu uspjeli preći granicu.

Sa druge strane, kako navodi Reuters, izvor libanske sigurnosnih snaga rekao je da su izraelske granate sletile na libanski teritorij.

Izraelska vojska pokrenula je u ponedeljak niz napda na Pojas Gaze, rekavši da su uništili tunele i domove devet zapovjednika Hamasa. Međunarodna diplomatija kojom se nastoji okončati sukob koji traje već sedam dana daje malo napretka.

Izrael je također rekao da će za sada nastaviti napade na Hamas, militantu skupinu koja vlada Gazom. Militanti su prema podacima izraelske vojske do sada ispalili preko 3.350 raketa iz Gaze.

Posljednji niz napada uništio je petospratnicu u kojoj se nalazi Ministarstvo vjerskih poslova pod vodstvom Hamasa, zgradu u kojoj je Izrael rekao da je smješteno glavno operativno središtre unutarnjih sigurnosnih snaga Hamasa, piše AP.

Izraelska vojska također je ubila jednog od vodećih palestinskih zapovjednika u Gazi. Najavili su također da su u napadima uništili 15 kilometara tunela koje su koristili militanti.

Najmanje 200 Palestinaca je ubijeno tokom zračnih napada u zadnjih sedam dana, a oko 1.300 osoba je ranjeno, prema podacima palestinskog Ministarstva zdravstva Gaze. Deset osoba u Izraelu, uključujući petogodišnje dijete ubijeni su tokom raketnih napada lansiranih iz Gaze.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu sastao se u ponedjeljak navečer sa najvišim sigurnosnim dužnosnicima nakon čega je rekao da će “nastaviti napadati ciljeve terora”.

“Nastavit ćemo djelovati koliko god je potrebno kako bismo svim izraelskim građanima vratili mir i sigurnost”, rekao je on.

Novi zračni napadi koji su pogodili Gazu tokom prethodne noći, a potom ponovo navečer usmrtili su pet osoba.

Gradonačelnik Gaze Yahja Sarraj rekao je da su napadi nanijeli veliku štetu cestama i drugoj infrastrukturi. Također je rekao da je poremećena opskrba vodom. “Trudimo se da osiguramo vodu, ali je situacija i dalje teška”, rekao je, prenosi AP.

Netanyahu: ‘Nastavak napada punom snagom’
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Ujedinjene nacije su upozorile da jedina elektrana na tom području rizikuje od mogućnosti da ostane bez goriva. Gaza se već svakodnevno suočava sa nestankom struje, a voda iz slavine se ne može piti.

Američki državni sekretar Antony Blinke rekao je da će Sjedinjene Države podržati bilo koju inicijativu za zaustavljanje borbi, ali je dao do znanja da ne namjeravaju vršiti pritisak na dvije strane da prihvate prekid vatre.

“Na kraju je na stranama da jasno stave do znanja da žele nastaviti ka prekidu vatre”, rekao je Blinken.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će raditi sa egipatskim predsjednikom i jordanskim kraljem na konkretnom prijedlogu o prekidu vatre i mogućem putu ka raspravi između Izraela i Palestinaca.

“Za mene mora postojati postupak za prekid vatre što je brže moguće i izgradnju mogućeg puta za rasprave između različitih strana”, rekao je Macron.

Pet stvari koje treba da znate o izraelsko-palestinskom sukobu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:19 0:00

Njemačka kancelarka Angela Merkel koja je u ponedjeljak razgovarala sam izraelskim premijerom naglasila je solidarnost svoje zemlje sa Izraelom, osudila nastavak raketnih napada iz Gaze i izrazila nadu u što brži završetak borbi.

Sukob je izbio 10. maja kada je Hamas ispalio rakete velikog dometa na Jeruzalem nakon višesedmičnih sukoba između palestinskih demonstranata i izraelske policije zbog deložacije nekoliko palestinskih porodica u istočnom Jeruzalemu i kao odmazdu zbog sukoba izraelske policije sa Palestincima u blizini kompleksa džamije Al Aksa, trećeg najsvetijeg islamskog mjesta, za vrijeme mjeseca ramazana.

XS
SM
MD
LG