Dostupni linkovi

U izraelskom napadu na Gazu ubijen palestinski zapovjednik


Dim nakon izraelskog napada na Gazu, 17. maja
Dim nakon izraelskog napada na Gazu, 17. maja

U zračnim napadima u ponedjeljak ujutro Izrael je ubio višeg palestinskog militantnog zapovjednika, dok su rakete ponovo ispaljene ka izraelskim gradovima u napadima koji traju već sedam dana.

Ubistvo Hussama Abu Harbeeda, zapovjednika na sjeveru Gaze, vjerovatno će izazvati žestok odgovor militantne skupine koja se bori zajedno sa Hamasom.

Izraelska vojska saopštila je da je Harbeed stajao iza “nekoliko protutenkovskih raketnih terorističkih napada na izraelske civile”.

Oni su također saopštili da su tokom noći granatirali domove devetorice viših zapovjednika pokreta Hamas. Prema riječima izraelske vojske, neki su korišteni kao skladišta oružja.

Oni su također naveli da je Hamas, grupa koju Izrael, Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju za terorističku organizaciju, ispalila 3.150 raketa iz Gaze tokom prošle sedmice.

Netanyahu: ‘Nastavak napada punom snagom’
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Kako su naveli, izraelski proturaketni sistem odbrane presreo je većinu. Hamas kaže da su napadi odmazda za izraelsku “trajnu agresiju na civile”.

Prema podacima zdravstvenih službenika u Gazi od ponovne eskalacije nasilja prošlog ponedjeljka 201 osoba je ubijena na palestinskoj teritoriji, dok je deset Izraelaca ubijeno, uključujući dvoje djece, prenosi Reuters.

Kako najžešća neprijateljstva posljednjih godina u ovoj regiji ulaze u drugu sedmicu, stižu pozivi za prekidom vatre. Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je sve strane da zaštite civile i rekao da Washington radi intenzivno na zaustavljanju konflikta.

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je u ponedjeljak sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i osudila uzastopne napade iz Gaze ka Izraelu, te je izrazila nadu u brzi kraj borbi, prenosi AP.

Šef Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borell kao i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel pozvali su ranije na prekid eskalacije nasilja i osiguranje zaštite za civile.

Hamas je počeo raketne napade prošle sedmice nakon više sedmica napetosti zbog sudskog ročišta zbog deložacije nekoliko palestinskih porodica u istočnom Jeruzalemu i kao odmazdu zbog sukoba izraelske policije sa Palestincima u blizini kompleksa džamije Al Aksa, trećeg najsvetijeg islamskog mjesta, za vrijeme mjeseca ramazana.

Izraelska vojska je objavila da je napala ciljeve velikog opsega u Pojasu Gaze u ranim satima u ponedjeljak 17. maja, dok su palestinski militanti nastavili da ispaljaljuju rakete prema Izraelu.

Tokom vikenda u napadu izraelskih snaga srušena je zgrada u Gazi, toranj Džala, u kojoj su bile smještene kancelarije Associated Pressa, Al Jazeere, drugih medija, ali i privatni stanovi.

Više od 1.500 ciljeva je napadnuto u Pojasu Gaze, rekao je ranije izraelski premijer Benjamin Netanjahu. On je rekao da će se operacija nastaviti "punom snagom".

Uprkos međunarodnim pozivima za prekidom vatre, sukob koji je eskalirao prije sedam dana ne pokazuje znakove smirivanja.

XS
SM
MD
LG