Dostupni linkovi

Najmanje četiri Palestinca ubijena u izraelskoj raciji


Izraelski kontrolni punkt kod Jenina, ilustrativna fotografija
Izraelski kontrolni punkt kod Jenina, ilustrativna fotografija

Najmanje četiri ubijena Palestinca i 44 ranjenih, bilans je izraelske vojne racije i žestokih sukoba u srijedu, 28. septembra, u Jeninu na Zapadnoj obali, saopćili su palestinski zvaničnici.

Izraelska vojska je ušla u izbjeglički logor u Jeninu da uhapsi dva osumnjičena umiješana u više nedavnih oružanih napada, navedeno je u izraleskom vojnom saopćenju.

Kada su vojnici opkolili kuću u logoru aktivirana je eksplozivna naprava i otvorena je vatra na pripadnike bezbjednosnih snaga, koje su uzvratile i ubile dva osumnjičena Palestinca, piše Beta.

Jednog od njih su palestinski i izraelski zvaničnici identificirali kao, Abdela al Ramhmana Hazema, brata Rada Hazema, koji je aprilu ubio tri Izraelca u baru u Tel Avivu.

Rad Hazema je kasnije ubijen u razmjeni vatre s izraelskim snagama u obližnjoj Jafi.

Palestinska novinska agencija VAFA (WAFA) javila je da su vojne snage u srijedu ujutro ušle u Jenin i izbeglički logor, pucajući u svim pravcima i granatirajući kuću koja pripada ocu Rada Hazema, prenosi Beta.

Još tri žrtve palestinski zvaničnici su identificirali kao Muhameda Aluna, Ahmada Nazmija Alavneha u Muhameda Abu Naseha.

Na video snimcima iz Jenina vidi se kako nekoliko izraelskih oklopnih vojnih vozila prolazi kroz taj grad i veliki oblaci dima se dižu iz kuće, a naoružani Palestinci pucaju. Jedan je potom pogođen u glavu i pao na zemlju.

Sukobi su nastavljeni i u srijedu oko podne i dalje su trajali, javio je CNN.

Portparol Palestinske uprave nabil Abu Rudejne saopćio je da "izraelski okupator nastavlja da se igra životima palestinskog naroda".

Izraelske snage nastavljaju polugodišnju kampanju racija izazvanu nizom smrtonosnih uličnih napada u Izrael.

Racija je izazvala sukobe u drugim dijelovima Jenina, koji je zajedno sa susjednim gradom Nablusom, bio fokus akcije izraelskih snaga. Liječnici navode da je ranjeno oko 40 Palestinaca.

Frakcije Islamskog džihada i Brigade mučenika Al Akse rekli su da su ubijena četvorica njihovih pripadnika. Jedan od njih je radio za sigurnosne službe Palestinske uprave koja ima ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali.

Mirovni pregovori uz posredništvo Sjeidnjenih Država s ciljem uspostave palestinske države na Zapadnoj obali, Pojasu Gaze i u istočnom Jeruzalemu propali su 2014. godine, dok je Izrael proširio naselja na nekoliko područja.

Gazom vlada islamistički pokret Hamasa koji se protive suživotu s Izraelom. Washington je tražio načine da se poboljšaju palestinski uvjeti dok je istovremeno rješavao izraelske sigurnosne brige.

XS
SM
MD
LG