Dostupni linkovi

Izraelu oduzeto Evropsko prvenstvo u gimnastici 2025.


Izraelski gimnastičar Artem Dolgopjat naOlimpijadi u Tokiju 2021. godine
Izraelski gimnastičar Artem Dolgopjat naOlimpijadi u Tokiju 2021. godine

Evropsko prvenstvo u gimnastici 2025. neće biti održano u Tel Avivu kao što je bilo planirano, zbog oružanih sukoba Izraela i Hamasa, prenela je danas Evropska gimnastika.

Upravno telo evropske gimnastike saopštilo je 25. marta da ponovo otvara proces nadmetanja za domaćina.

Federacije članice imaju mesec dana da podnesu svoje kandidature.

"Odajemo priznanje za napore koje je uložila Izraelska gimnastička federacija, odličan domaćin nekoliko evropskih prvenstava u prethodnih osam godina", stoji u saopštenju Evropske gimnastike.

U međuvremenu, Savet bezbednosti UN-a zatražio je 25. marta hitan prekid vatre između Izraela i palestinske grupe Hamas, koju SAD i Evropska unija (EU) smatraju terorističkom, te trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca nakon što su se SAD uzdržale od glasanja.

Preostalih 14 članova Saveta glasalo je za odluku koju je predložilo 10 izabranih članova tog tela.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odmah je otkazao planiranu posetu visoke izrealske delegacije Washingtonu. On je rekao da je neuspeh Vašingtona da stavi veto na prijedlog "čisto povlačenje" sa prethodne američke pozicije i da će štetiti ratnim naporima protiv Hamasa u Gazi.

Američki State Department je odgovorio da je "iznenađujuće i žalosno" to što je izraelska delegacija odlučila da ne dođe na zakazane razgovore ove sedmice.

Portparol State Departmenta Matthew Miller naveo je da bi potpuna invazija na Rafah, poslednje utočište za otprilike polovinu od 2,3 miliona stanovnika Gaze nakon dolaska mnogih ljudi raseljenih zbog borbi na drugim mestima, bila greška i da bi oslabila sigurnost Izraela.

XS
SM
MD
LG